Wino i piwo własnego wyrobu
Produkcja domowego wina i piwa ma za sobą wielowiekową tradycję. Takie domowe trunki są też zdecydowanie smaczniejsze i zdrowsze, niż nafaszerowane chemią alkohole kupione w sklepie. Domowe wino potrafi być sto razy lepsze niż najdroższe wino z dobrej winiarni. Warto też pamiętać, że w wielu wypadkach chodzi także o przechowanie takiego alkoholu, często alkohole kupione w sklepie nie smakują tak jak powinny, ponieważ były transportowane w nieodpowiednich warunkach i są przechowywane w za ciepłym lub w za zimnym pomieszczeniu.
W domu zaś można samemu dbać o jakość i stan domowego wina i piwa. Zarówno winiarstwo, jak i ważenie piwa to sztuka, której trzeba się nauczyć, by dojść do wprawy. Ale nie jest to też nic, co sprawia jakieś wielkie trudności.
Podstawą przy produkcji zarówno wina, jak i piwa w warunkach domowych są odpowiednie akcesoria. Bez nich ani rusz, bo to one w dużej mierze odpowiadają za odpowiednią fermentację. Każdy, kto chce wyprodukować własne piwo powinien wyposażyć się w:
- Fermentantor, czyli pojemnik do fermentacji z rurką i kanalikiem. Taki pojemnik trzeba dokładnie wymyć, niektórzy stosują specjalne odkażalniki, ale nie są one konieczne, wystarczy gorąca woda, płyn myjący i dokładne płukanie. Fermenetatory często posiadają termometry paskowe, ale dobrze jest też stosować zewnętrzną kontrolę temperatury, by mieć pewność co do warunków warzenia piwa.
- Kapsle – tego nigdy za wiele, z butelkowaniem i kapslowaniem piwa trzeba dojść do wprawy, dlatego też lepiej mieć kapsle w dużym zapasie, by móc potrenować przed rzeczywistym rozlewaniem piwa.
- Kapslownicę – to urządzenie niezbędne. Kapslownica do piwa służy do odpowiedniego i dokładne zamknięcia piwa w butelce przy pomocy kapsla. Nie sposób obejść się bez niej, bo piwo zamknięte inaczej po prostu się popsuje. W sklepach dostępne są trzy rodzaje kapslownic do piwa: młotkowe, ręczne i stołowe.
- Miarkę do odmierzania glukozy lub cukru.
- Aerometr do pomiarów jakości nastawu i etapu fermentacji.
Sprzęt do warzenia piwa musi być czysty i wyparzony, a także wysuszony. Także woda z której robi się nastaw powinna być dobrej jakości, lepiej nie korzystać z kranówki, a kupić wodę mineralną lub źródlaną w sklepie.
Akcesoria do wina obejmują mniej więcej tyle samo pozycji, co akcesoria do domowej produkcji piwa, różnią się jednak kształtem, wielkością i przeznaczeniem. Do niezbędnych akcesoriów winiarskich należą:
- Gąsior – to w nim nastawia się moszcz zalany syropem. Gąsior powinien być szklany i odpowiednio duży. W sklepach można kupić gąsiory różnej wielkości w praktycznych plastikowych koszach, które ułatwiają przenoszenie tego naczynia z miejsca na miejsce.
- Korek do butli – obecnie najlepiej sprawdzają się te gumowe, ponieważ nie odkształcają się, łatwo je umyć, wyparzyć czy też odkazić.
- Korki i butelki – butelki powinny być ciemne, żeby chronić trunek przed działaniem promieni słonecznych, natomiast korki dobrze jest wybrać naturalne.
- Wężyk do zlewania wina – wino trzeba kilkukrotnie zlać w trakcie dojrzewania, nie jest to możliwe bez wężyka, odpowiednio długiego, wytrzymałego i też gumowego.
- Korkownica do wina – to już nie jest urządzenie konieczne, ale znacznie ułatwiające pracę każdego winiarza tak jak kapslownica do piwa przyspiesza butelkowanie i szczelne zamykanie trunku w naczyniu.
Wina i piwa domowej roboty nie muszą być nudne. Winiarze chętnie sięgają po warzywa, które tak jak i owoce świetnie nadają się na wino albo aromatyzują swoje trunki bakaliami. Tak samo ci, którzy specjalizują się w piwach nie pozostają przy tradycyjnym warzeniu, ale eksperymentują ze smakiem i aromatem.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!