Dlaczego warto pić herbatę?

Dlaczego warto pić herbatę?

Herbata to w naszym kraju bardzo popularny, gorący napój, który podawany jest do posiłków zarówno w restauracjach, jak i domowych zakątkach. Jest smaczna, szybka w przygotowaniu, rozgrzewa, a także ma wiele właściwości zdrowotnych. Jeśli pomimo odpowiedniej ilości snu jesteśmy zmęczeni, jest to najwyższy czas na herbatę. Czym ona dokładnie jest? Jakie zalety ma herbata? Dlaczego niektórzy nie powinni jej pić? Na te i na wiele innych pytań odpowiada poniższy artykuł.

Czym jest herbata?

Herbata jest naparem, który przyrządzany jest zarówno z liści, jak i pąków roślin o tej samej nazwie. Co ciekawe, podczas obróbki liście herbaty przechodzą wiele procesów. Właśnie dzięki temu nabierają poszczególnych cech, które pozwalają na odpowiednia ich klasyfikację. Wśród herbat możemy wyróżnić: czarną, czerwoną, zieloną, żółtą, białą i turkusową, inaczej zwaną oolong. Warto wspomnieć o tym, że największymi producentami tej rośliny są Indie, Chiny, Japonia, Indonezja i Sri Lanka, a wywodzi się z Południowej Azji.

Zalety picia herbaty.

Herbata ma właściwości pobudzające, gdyż zawiera kofeinę i teinę, dlatego wypicie jej powinno dać nam energię na resztę dnia. Dodatkowo zmniejsza ryzyko zawałów, a także chorób krążenia. Dzięki temu, że w składzie znajdziemy wiele przeciwutleniaczy, jest to skuteczna ochrona przed nowotworami. Jest to świetny sposób na nawodnienie organizmu. Warto wspomnieć o tym, że skutecznie usuwa toksyny, jej wartość kaloryczna jest zerowa, wzmacnia zęby i dziąsła, powoduje redukcję cukru, a także obniża cholesterol. Jej walory zdrowotne są nieocenione.

Kto powinien unikać herbaty?

Herbaty nie powinny pić osoby, które muszą unikać podwyższonego ciśnienia, ponieważ zawiera ona kofeinę i teinę. Dodatkowo herbata pita w dużych ilościach odbarwia zęby. Jeśli w sposób szczególny dbamy o jamę ustną, należy spożywać ją z umiarem. Jest to także niebezpieczna substancja dla anemików, bowiem konsumowanie jej w dużych ilościach, w znaczącym stopniu zmniejsza wchłanialność żelaza. Unikajmy picia bardzo gorącej herbaty, w innym przypadku ryzyko raka przełyku znacznie się zwiększa. Warto znaleźć sobie czas na herbatę.

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Świeżo palona kawa

Świeżo palona kawa - dlaczego warto ją kupić bezpośrednio od palarni?

Czym różni się kawa z palarni rzemieślniczej od palarni przemysłowej?

Trzy pomysły na poobiedni deser

Trzy pomysły na poobiedni deser

W artykule znajdziesz trzy przepisy na przepyszne, słodkie i bardzo proste w przygotowaniu desery.

Czy warto zainwestować w szklanki termiczne do kawy?

Czy warto zainwestować w szklanki termiczne do kawy?

Zarówno kawa, jak i herbata to napoje, które towarzyszą nam praktycznie każdego dnia. Gdy są pięknie serwowane, nabierają zupełnie nowego smaku i aromatu.

Jak zrobić szybko naleśniki na śniadanie?

Ułatw sobie codzienne śniadanie, korzystając z mieszanki do naleśników

Nie zawsze jednak mamy czas na to, aby szybko przygotować zdrowy posiłek. W takiej sytuacji doskonale sprawdzą się gotowe mieszanki do zrobienia naleśników.

Filiżanki do espresso - jak wybrać te idealne?

Filiżanki do espresso - jak wybrać te idealne?

Wiele osób lubi zaczynać dzień od filiżanki dobrego, intensywnego espresso. Aromatyczny napój dostarcza energii i tworzy miłą atmosferę w domu.

Jak wybrać filiżankę do kawy?

Jak wybrać filiżankę do kawy?

Pojedyncza filiżanka kawy nie będzie optymalna dla wszystkich rodzajów kawy. Rodzaj naczynia w tym przypadku może mieć realny wpływ na smak tego lubianego napoju.

Nie tylko kawa. Te produkty dodadzą Ci energii

Nie tylko kawa. Te produkty dodadzą Ci energii

Mija kolejna godzina w pracy i czujesz, że desperacko potrzebujesz kawy?

Sekrety dobrej kawy – poznaj tajemnicę aromatycznej kawy

Sekrety dobrej kawy – poznaj tajemnicę aromatycznej kawy

Dlaczego Twoja domowa kawa nigdy nie smakuje tak dobrze, jak ta kupiona w kawiarni? Czy musisz skończyć kurs baristy, żeby każdego dnia przygotowywać sobie niepowtarzalnie dobrą i aromatyczną filiżankę espresso?

Letnie desery – propozycje na pyszne, lekkie i orzeźwiające smak

Letnie desery – propozycje na pyszne, lekkie i orzeźwiające smakołyki

Lato to czas kiedy zazwyczaj rozluźniamy nasze żywieniowe nawyki. W tej kwestii chyba jesteśmy wszyscy zgodni!

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Wiele osób szuka alternatywny dla mleka krowiego i eksperymentuje ze smakami.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się