Dlaczego warto pić herbatę?
Herbata to w naszym kraju bardzo popularny, gorący napój, który podawany jest do posiłków zarówno w restauracjach, jak i domowych zakątkach. Jest smaczna, szybka w przygotowaniu, rozgrzewa, a także ma wiele właściwości zdrowotnych. Jeśli pomimo odpowiedniej ilości snu jesteśmy zmęczeni, jest to najwyższy czas na herbatę. Czym ona dokładnie jest? Jakie zalety ma herbata? Dlaczego niektórzy nie powinni jej pić? Na te i na wiele innych pytań odpowiada poniższy artykuł.
Czym jest herbata?
Herbata jest naparem, który przyrządzany jest zarówno z liści, jak i pąków roślin o tej samej nazwie. Co ciekawe, podczas obróbki liście herbaty przechodzą wiele procesów. Właśnie dzięki temu nabierają poszczególnych cech, które pozwalają na odpowiednia ich klasyfikację. Wśród herbat możemy wyróżnić: czarną, czerwoną, zieloną, żółtą, białą i turkusową, inaczej zwaną oolong. Warto wspomnieć o tym, że największymi producentami tej rośliny są Indie, Chiny, Japonia, Indonezja i Sri Lanka, a wywodzi się z Południowej Azji.
Zalety picia herbaty.
Herbata ma właściwości pobudzające, gdyż zawiera kofeinę i teinę, dlatego wypicie jej powinno dać nam energię na resztę dnia. Dodatkowo zmniejsza ryzyko zawałów, a także chorób krążenia. Dzięki temu, że w składzie znajdziemy wiele przeciwutleniaczy, jest to skuteczna ochrona przed nowotworami. Jest to świetny sposób na nawodnienie organizmu. Warto wspomnieć o tym, że skutecznie usuwa toksyny, jej wartość kaloryczna jest zerowa, wzmacnia zęby i dziąsła, powoduje redukcję cukru, a także obniża cholesterol. Jej walory zdrowotne są nieocenione.
Kto powinien unikać herbaty?
Herbaty nie powinny pić osoby, które muszą unikać podwyższonego ciśnienia, ponieważ zawiera ona kofeinę i teinę. Dodatkowo herbata pita w dużych ilościach odbarwia zęby. Jeśli w sposób szczególny dbamy o jamę ustną, należy spożywać ją z umiarem. Jest to także niebezpieczna substancja dla anemików, bowiem konsumowanie jej w dużych ilościach, w znaczącym stopniu zmniejsza wchłanialność żelaza. Unikajmy picia bardzo gorącej herbaty, w innym przypadku ryzyko raka przełyku znacznie się zwiększa. Warto znaleźć sobie czas na herbatę.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!