Historia kawy

Kawa - czarne złoto afrykańskich władców

Mało kto wie, że ten najpopularniejszy na świecie napój, spożywany dziś przez miliony osób we wszystkich krajach, swoje początki przechodził bardzo burzliwie. W jego historii nie brakuje biedy, okrucieństwa, przemocy i krwi.

Nasiona kawy pochodzą z terenów tzw. Rogu Afryki i Półwyspu Arabskiego - to tam tysiąc lat p.n.e. zostały przyuważone zwierzęta, które po obgryzieniu owoców z dotychczas nieznanego krzewu stawały się wyjątkowo pobudzone. Miejscowi ludzie stwierdzili, że podobny wpływ owa roślina ma na organizm człowieka. Nie do końca jasna jest geneza nazwy “kawa”, która wywodzi się z języka arabskiego, tureckiego, bądź regionu w Etiopii, znanego z jej uprawy.

Człowiek, poznając właściwości owoców kawowca, w pierwszej kolejności wykorzystywał ziarna tej niezwykłej rośliny do wyrobu specyfiku, pomagającego osiągnąć lepsze rezultaty w walce. Początkowo nie był to napar, lecz kulki formowane z mazi powstałej po wymieszaniu zmiażdżonych owoców kawowca i tłuszczu zwierzęcego. Zwyczaj picia kawy zaczął rozpowszechniać się wiele wieków później i nie wiadomo, kto skosztował jej w pierwszej kolejności.

Kawa stopniowo rozpowszechniała się po całym świecie, łącznie z Europą i wszędzie napotykała na stanowczy opór ze względu na swoje pochodzenie, uznawane za pogańskie. Mimo budzących kontrowersji, dzięki swoim właściwościom zdobywała jednak coraz szersze uznanie i w końcu, na przełomie XVIII i XIX w. stała się jednym z najpopularniejszych i najcenniejszych towarów importowanych z Afryki i innych krajów z okolic równika. Niestety, dzięki ogromnemu popytowi i idącym za nim pieniądzem, stała się w tych czasach powodem do wielu konfliktów. Państwa, posiadające warunki klimatyczne umożliwiające jej uprawę rosły w siłę i były podbijane przez inne, kierowane chęcią zysku.

Z czasem rzeczywistość i ludzka natura sprawiły, że również w przypadku kawy, rdzenni jej odkrywcy wielokrotnie pogrążyli się w biedzie, świadcząc w ubóstwie często niewolniczą pracę na rzecz bogatych baorów, sprowadzających ją na stary kontynent. Niestety, istnieją przesłanki świadczące o tym, że proceder taki występuje nadal.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Chyba taka już ludzka natura, że gdzie jest pieniądz, tam jest i rozlana krew. Nie wiedziałam, że było to przy kawie aż na taką skalę… Trochę to smutne, tym bardziej, że kawa jest moim ulubionym napojem i ciężko byłoby się z niej wycofać.

Ania, Twoja rezygnacja z kawy nic by nie dała. Po pierwsze, niewolnictwo to już nie nasze czasy. Wierzę, że nadal przy uprawie kawy bywa ogromny wyzysk, ale na pewno nie dzieje się to już na aż tak dużą skalę. Poza tym, czy rezygnacja z kawy pojedynczej jednostki cokolwiek by dała? Przecież to kropla w morzu.

Pewnie masz rację, ale ja nic nie poradzę na to, że zawsze jak przeczytam takie rzeczy, to biorę je sobie bardzo do serca! Teraz wyjdzie na to, że będę musiała w końcu przestać pić kawę, bo za każdym razem będę miała coraz większe wyrzuty sumienia...

To przerzuć się na kawę zbożową - jej uprawa nie jest skoncentrowana wyłącznie w tak wąskim paśmie klimatycznym, przez co chyba wyzysku było tu znacznie mniej ;-)

Marek Twój pomysł nie jest zły, ale niestety smak kawy zbożowej znacznie odbiega od mojego ulubionego espresso. Nie wyobrażam sobie, żeby mogła być ona jakimś jego substytutem.

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

Smak czekolady zna chyba każdy z nas. Jak stworzyć gorącą czekoladę do picia we własnej kuchni?

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Automaty z napojami i kioski z przekąskami w szkołach podstawowych i średnich zaprzestały sprzedawania wszystkich produktów, w których składzie jest kawa.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się