Kolejne odkrycie, kawa zmniejsza ryzyko pojawiania się chronicznych stanów zapalnych
Kawa nie przestaje zaskakiwać naukowców, którzy zajmują się badaniem jej właściwości, a trzeba przyznać, że tych poznaliśmy już bardzo dużo. Zasypywani nowymi rewelacjami dotyczącymi naszego ulubionego napoju mamy czasem wrażenie, że naukowcy nie badają niczego innego tylko „małą czarną”. Pomimo tego ta wciąż potrafi zaskoczyć.
Ostatnio „straszyliśmy” Was, że kawa parzona bez użycia papierowego filtra, z wyłączeniem kawy rozpuszczalnej, podnosi poziom cholesterolu. Tym razem mamy dla Was kolejne z długiej już listy korzystne działanie kawy, jakie ta wykazała w niedawno przeprowadzonych badaniach.
Ekspres na kapsułki - wady i zalety
Wygoda czy zdrowie? Spotkaliśmy się, z tym że osoby zastanawiające się nad kupnem ekspresu na kapsułki wahają się właśnie ze względu na ich zdaniem wyborem pomiędzy własnym zdrowiem a wygodą i oszczędnością czasu.Nowego odkrycia dokonano w Stanach Zjednoczonych, a jego autorami są naukowcy z Uniwersytetu w Standfort. Dowiedli oni, że istnieje związek między ilością przyjmowanej kofeiny a częstotliwością, z jaką występują groźne stany zapalne. Podczas badania przeanalizowano próbki krwi pobranej od stu osób, które były w różnych wieku. Wyniki były zaskakujące. Okazało się, że stany zapalne, które występowały u osób w podeszłym wieku, były niegroźne. Wszystkie te osoby regularnie piją kawę. Również ryzyko pojawienia się stanu zapalnego było znacznie mniejsze i porównywalne do tego, jakie występuje w przypadku osób młodych.
Tym samym wniosek może być tylko jeden: „Im więcej pijesz kawy, tym mniejsze jest ryzyko wstąpienia chronicznych stanów zapalnych”. To natomiast oznacza, że możemy ustrzec się chorób, które są powodowane przez chroniczne stany zapalne. Należy do nich cukrzyca, Alzhaimer, nadciśnienie oraz zwyrodnienie stawów.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!