O wytrawnym piciu kawy słów kilka

O wytrawnym piciu kawy słów kilka

Wszyscy pijemy kawę. Co więcej, większość z nas pije kawę bardzo podobną. Klasyczne napoje na bazie Arabiki, Robusty bądź mieszanki tych dwóch gatunków powstają z zalania wodą sproszkowanej kawy zakupionej w markecie. Nie czas i nie miejsce na potępianie tego, natomiast warto zadać sobie pytanie, czy tak naprawdę wydobywamy z tego trunku wszystko co najlepsze.

Większość z nas nie przykłada zbyt wielkiej wagi do tego, jaki gatunek kawy i w jakich proporcjach pojawia się w naszych filiżankach czy kubkach. Grunt to głęboki smak i odpowiednia ilość kofeiny, która pobudzić ma nasze komórki mózgowe do działania w maksymalnym skupieniu przez jak najdłuższy czas. Warto jednak pochylić się nad tym, z jaką kawą rozpoczynamy nasz dzień, a już po krótkim czasie odczujemy niezwykłą radość z kawowych eksperymentów.

Jakie proporcje?

Najczęstszy przykład kaw, jakie przychodzi nam parzyć to Arabiki i Robusty. Pierwsza z nich, traktowana jako ta lepszej jakości, pochodzi z pól uprawnych położonych wysoko w górach i choć jej produkcja jest bardziej kosztowna, to stanowi mniej więcej 70% całkowitej uprawy tej rośliny. Robusta, określana jako nieco uboższy krewny Arabiki, pochodzi z dużo niższych upraw, jest też bardziej odporna na szkodniki, przez co cena tej kawy jest nieco niższa. Oczywiście oba gatunki różnią się smakiem – Arabika wykazuje nieco wyższą kwaskowość, Robusta jest cięższa i głębsza. W żadnym wypadku nie wolno jednak wartościować tych dwóch typów w sposób zerojedynkowy – oba mają swoje niewątpliwe zalety, a jedną z najpiękniejszych rzeczy w kawie jest to, że możemy z nią eksperymentować, dzięki czemu każda nasza filiżanka może być nieco inna tak długo, jak długo będziemy szukać efektu idealnego dla naszych kubków smakowych.

Pośród kaw, jakie znajdują się na naszym rynku najpopularniejsze rozwiązania to kawa 100% Arabika lub też różnego rodzaju mieszanki Arabiki z Robustą. Ten pierwszy typ często charakteryzuje się intensywnie wyczuwalnym aromatem i kwiatowymi, bądź też cytrusowymi nutami, jakie czujemy podczas rozkoszowania się kawą. Równie popularne są mieszanki Arabiki i Robusty – najczęściej w proporcjach 75:25 na korzyść tej pierwszej, lub też pół na pół. W tym pierwszym przypadku, delikatność Arabiki zostaje już nieco podburzona poprzez nuty orzechowe czy też czekoladowe, w przypadku kaw mieszanych pół na pół, jest to już dużo mocniej wyczuwalne. Sama kawa jest też mocniejsza w przypadku większego udziału Robusty w całej mieszance.

Ciekawostką jest obecność naturalnej pianki pojawiającej się na powierzchni kawy. Mało kto z pewnością ma świadomość tego, że to właśnie Robusta odpowiada za popularną cremę, stąd też, jak łatwo się domyślić, im więcej tego typu ziaren w całej miksturze, tym więcej tej pianki odnajdziemy na naszej kawie.

Ziarna kawy Arabika

Która najlepsza?

Nie ma jednej odpowiedzi na pytanie, która z mieszanek jest najlepsza. Wszystko zależy od tego, w jakiej kawie jesteśmy rozsmakowani, jaka jest pora dnia (kawy mocniejsze lepiej sprawdzają się rano i po obfitych posiłkach), w jaki sposób i w jakiej temperaturze parzona jest kawa oraz to, skąd pochodzą ziarna. Co do samych ziaren (czyli kwintesencji kawy) warte nadmienienia jest, że najlepiej mielić je samodzielnie. Co to oznacza? Że kawa ziarnista, bez względu na mieszankę, zawsze będzie smaczniejsza niż ta, zmielona przemysłowo, którą kupujemy już gotową do zalania. Oczywiście jest to wybór wymagający nieco większej ilości czasu potrzebnego na parzenie, natomiast aromat kawy, jej moc i bogactwo smaków powinno wynagrodzić tę niewielką niedogodność. 

Samo przygotowanie ziaren, a następnie parzenie kawy może zresztą również być przyjemne, tak jak jej picie. Stąd nie warto się ograniczać – wśród omawianych wyżej mieszanek nawet laicy znajdą coś, co trafi w ich kubki smakowe (przykładowo kawa ziarnista Espresso Gold Blend, jako mieszanka Arabiki i Robusty w proporcjach 75:25 pozwoli już na zrozumienie, jak zmienia się smak Arabiki po dodaniu domieszki tej drugiej – choć jest równie chętnie wybierana przez świadomych kawoszów). Najważniejsze w tym wszystkim jest przełamanie strachu przed eksperymentami i chęć na uczenie się nowych smaków. Korzyści zauważyć można już z pierwszą filiżanką.

Owoce kawowca

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

Smak czekolady zna chyba każdy z nas. Jak stworzyć gorącą czekoladę do picia we własnej kuchni?

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Automaty z napojami i kioski z przekąskami w szkołach podstawowych i średnich zaprzestały sprzedawania wszystkich produktów, w których składzie jest kawa.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się