Początki kawy w Polsce

Kawa z solą, czyli początki kawy w Polsce

Ziarna kawy dotarły do naszego kraju z Mołdawii. W XVII była ona rządzona przez Turków. Do pierwszych miłośników aromatycznego naparu należał sam król Jan III Sobieski. Nie od razu jednak kawa zdobyła sobie popularność wśród Polaków. Powszechnie była ona uważana za szkodliwą. Narzekano także na jej smak. Wśród największych przeciwników „czarnego złota” znajdziemy m.in. Wacława Potockiego.

Napój stał się popularny dopiero sto lat później. Pierwsze kawiarnie zaczęły powstawać w Gdańsku. Okazuje się, że przestraszyliśmy się nieznanego. Bliższe zapoznanie z kawą sprawiło jednak, że już na początku XVIII umieszczano ją w podręcznikach medycznych jako specyfik, który przynosi ulgę w chorobach przewodu pokarmowego. Od tego też czasu ziarna stały się łatwiej dostępne dla przeciętnego mieszkańca. Na początku piły ją tylko elity. Pierwsze reklamy pobudzającego naparu pojawiły się w „Monitorze” oraz „Patriocie Polskim”.

Mimo tego nie brakowało jej przeciwników. Słabli oni jednak na sile. Kawę propagował Ignacy Krasicki, a Adam Kazimierz Czartoryski poświęcił jej nawet komedię pod jakże oryginalnym tytułem „Kawa”. W przeszłości Polakom najbardziej smakowała de mocca, którą sprowadzano z Turcji. Nie używano do niej żadnych dodatków, nie trwało to jednak długo. Szybko zaczęto dolewać do filiżanki mleko lub słodką śmietankę. Napar także cukrowano. Dość nietypowym pomysłem było natomiast dodawanie soli. Zaczęto nawet mówić o kawie „po polsku”. Była to mocna kawa z dodatkiem tłustej śmietanki o najwyższej jakości.

Kawa zbożowa właściwości

Właściwości kawy zbożowej i sposoby jej podawania

Substytut kawy zawierającej kofeinę jest napojem otrzymywanym ze zbóż. Smak zbliżony do naturalnej kawy otrzymuje się poprzez dodatek cykorii lub buraka cukrowego. Dlaczego w ogóle powstała kawa zbożowa?

Warto wspomnieć o kawie, którą nie wszyscy uważają za kawę, czyli o „zbożówce”. Ona także ma w naszym kraju bogatą historię. Wystarczy wspomnieć, że pierwszą wytwórnię kawy mieszanej z cykorią założył Ferdynand Bohm. Stało się to we Włocławku w 1818 roku. Najbiedniejsi mieszkańcy niestety nie mogli pozwolić sobie nawet na nią. Z pomocą przyszła ludzka pomysłowość. Powstała alternatywa, czyli „zbożówka” z bobu, palonego grochu lub żołędzi. Oczywiście nie dotyczyło to zamożnej szlachty. Ta miała na swoich usługach służbę, a wśród niej kobietę określana jako „kawiarka”. Jak łatwo się domyślić jej zadaniem było perfekcyjne parzenie porannej kawy.

W Warszawie z roku 1822 działały 122 kawiarnie. Początkowo zwane były one kafehausami lub kawami. Wystarczyły kolejne 22 lata, aby ich liczba wzrosła do 180. W podobnym czasie w Krakowie istniało 55 lokali. Kawiarnie zaczęły stanowić konkurencje dla cukierni. W kolejnym stuleciu kawiarnie nabrały bardziej klubowego charakteru. Szczególnie za sprawą tego, że zaczęto dolewać do naparu alkoholu.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Majówka w ogrodzie

Majówka w ogrodzie – jak zorganizować najlepsze przyjęcie dla rodziny i zapewnić multum atrakcji?

Majówka zbliża się wielkimi krokami, zatem czas najwyższy zastanowić się, jak zorganizować przyjęcie w ogrodzie.

Ekspresy z młynkiem do kawy – kiedy do serwisu?

Ekspresy z młynkiem do kawy – kiedy do serwisu?

Warto dbać o młynek i profilaktycznie go czyścić zanim zawiedzie. Jeśli już pojawi się jakiś problem, pomocy należy szukać w serwisie ekspresów do kawy.

Co nieco o kawiarkach

Co nieco o kawiarkach

Kawiarki wyglądają może trochę oldschoolowo, ale niech nie zmylą Was pozory! To urządzenie, dzięki któremu przyrządzicie naprawdę pyszną, aromatyczną kawę, która zachwyci Was i Waszych gości.

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Lodówki bez zamrażalnika to urządzenie, które wbrew pozorom sprawdzi się w domach, gdzie mieszka rodzina wielodzietna, jak i mniejsza.

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Istnieje wiele zdrowszych alternatyw, które wykazują bardzo zbliżone działanie do kawy. Jakie są najzdrowsze zamienniki dla rzucających kawę?

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakiej wody używać do parzenia kawy, aby zachwyciła najbardziej wybrednego kawosza? Czy zwykła kranówka to dobry wybór?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Blacha do ciasta to niezbędny element każdej osoby, która lubuje się w pieczeniu ciast. Bez niej jest to praktycznie nie możliwe. Właściwa forma nadaje kształt i umożliwia pieczenie w piekarniku.

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Wydaje się, że z każdym rokiem żywność oznaczana jako “bio” zyskuje na popularności. Odpowiada za to rosnąca świadomość w kwestii zdrowia i tego, jakie znaczenie ma dla niego sposób odżywiania.

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta pudełkowa może być rozwiązaniem dla osób, które dotychczas nie potrafiły sobie poradzić z przestrzeganiem jadłospisu.

Składniki na pobudzającą i rozgrzewającą kawę mocy

Kawa mocy i herbata na odporność – co pić jesienią i zimą?

Ciepło pochodzące z gorącej kawy lub herbaty rozlewa się na całe ciało. I wtedy można siadać do pracy lub po prostu – znów zacząć podbijać świat!

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się