Skąd się bierze kawa?
Kawa budzi nas do życia. Większość dorosłych ludzi na naszym globie nie wyobraża sobie bez niej udanego poranka. Niektórzy zaczynają dzień od mocnej, sypanej i gorzkiej, inni od słodkiej, z pianką i przewagą mleka. Jednak skąd się bierze kawa, oczywiście zanim przyniesiemy ją ze sklepu?
Gdzie rośnie kawa?
Ziarna najlepszych kaw zbiera się w pasie od Afryki Środkowej i Środkowo-Zachodniej, przez Amerykę Środkową i Południową, aż po Indonezję, Indie i Nową Gwineę. Roślina zwana kawowcem jest bardzo wymagająca, gdy chodzi o temperaturę, glebę czy wilgotność. Między 15-30 stopniami, na odwapnionej ziemi powstają najbardziej żyzne plantacje, na których owoce zbiera się nawet kilka razy do roku. Odmian kaw jest dziesięć, jednak najpopularniejsze to Robusta i Arabica. I chociaż Arabica jest samopylna, to jednak wrażliwa na choroby, dlatego uprawiana jest na wysokości 900-2500 metrów nad poziomem morza, Robusta rosnąć może w niższych partiach plantacji. Sadzonki najlepiej rozwijają się w miejscach wilgotnych, ciepłych, ale nie nasłonecznionych. Co ciekawe, nawet kilka lat od wyhodowania sadzonki trzeba czekać na pierwsze owoce, które mają ciemnoczerwony kolor i przypominają jagody. Później trzeba ręcznie pozbierać najbardziej dojrzałe ziarna, oddzielając je od tych jeszcze nie gotowych do zbioru, wyselekcjonować najlepsze z nich i ususzyć, zanim trafią do opakowań i do sklepów na całym świecie. To tłumaczy, dlaczego kawa nie jest tania - proces od posiania do zbiorów jest tak długi i tak skomplikowany, że plantatorom musi się on opłacić.
Najdroższa kawa świata
Kawa z odchodów zwierzaka
Co ma wspólnego zwierzak podobny do kota, który okazał się nosicielem wirusa SARS z najdroższą kawą świata? Otóż najrzadsza i według smakoszy najlepsza kawa na naszym globie jest wytwarzana z ziaren odzyskiwanych z odchodów cywety.Ceny Robusty i Arabiki to jednak nic w porównaniu z najdroższą kawą świata. Nawet 1000 dolarów za kilogram kosztuje kawa Kopi Luwak i to za sprawą małego indonezyjskiego ssaka - łaskuna, inaczej luwaka. Zwierzę to ma tak wyostrzone kubki smakowe i tak świetnie wybiera najlepsze ziarenka kawy, że uznawany jest za eksperta. Jednak luwak zjada ziarenka i po około 12 godzinach je wydala, gdy są już lekko sfermentowane. Odchody są dokładnie przeglądane przez ludzi, ziarna oczyszczane, suszone powietrzem i palone, a potem trafiają do domów najbardziej zainteresowanych smakoszy.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!