Robusta czy Arabica – czym różnią się te kawy

Robusta czy Arabica – czym różnią się te kawy?

Kawę pijemy dla przyjemności, wyjątkowego smaku, porannej dawki energii, a czasem nawet dlatego, że uzależniliśmy się od jej obecności w naszym żołądku. Światowa produkcja kawy została zdominowana szczególnie przez dwa gatunki tej rośliny, jednak zazwyczaj nie mamy pojęcia, którą z nich kupujemy. Arabica i Robusta to owe najpopularniejsze odmiany ziaren.

To, którą z nich nabywamy wpływa często na efekt smakowy i osobiste preferencje entuzjastów kawy. Dlaczego? Poprzez subtelne, a czasem nawet bardzo wyraziste, różnice pomiędzy nimi. Nie chodzi tu tylko o miejsce uprawy, ale także (a może przede wszystkim) o smak, jaki znajdziemy później w filiżance wypełnionej tak zaparzonymi i zmielonymi ziarnami Arabiki oraz Robusty. Jedna z nich związana jest z charakterystyczna pianką na wierzchu druga nie... Dowiedzmy się zatem, jakie jeszcze różnice je dzielą!

By zrozumieć trzeba je poznać

Różnice, jakie dzielą poszczególne gatunki kaw – w tym także Robustę i Arabicę – zapisane są w ich historii i pochodzeniu. Czasem stosuje się nawet mieszankę tych ziaren by zapewnić jeszcze ciekawsze doznania smakowe i lepiej wyważoną dawkę energii. By jednak zrozumieć różnice pomiędzy nimi trzeba je lepiej poznać, gdyż wpływ na ich smak, aromat i dodatkowe doznania zmysłowe mają w szczególności:

Czy kawa odwadnia organizm

Jak to w końcu jest – kawa odwadnia organizm, czy nie?

Istnieją aż trzy odpowiedzi na to pytanie. Wszystko bowiem zależy od tego, ile filiżanek naszego ulubionego naparu będziemy pić w ciągu dnia.
  • sposób uprawy,
  • wygląd ziaren,
  • zawartość kofeiny,
  • miejsce uprawy (gleba, wysokość, plantacja, temperatura, bilans dni słonecznych oraz deszczowych).

Przy pierwszym poznaniu

Najbardziej podstawową wiedzą na temat tego, czym różni się Arabica od Robusty, jest jakość naparu z ich ziaren. Pierwszy gatunek wymaga o wiele bardziej sprzyjających warunków i jest trudniejszy w uprawie (plantacje na wysokości od 1000 do 2000 m n.p.m.) . Efekt? Kawa ta uznawana jest za najlepszą i najszlachetniejszą. Z kolei Robusta jest odmianą mniej wymagającą i czułą na zmieniające się warunki plantacji (rośnie na całym świecie, np. w Wietnamie, Ugandzie, Brazylii). Przy pierwszym poznaniu trudno jest może je odróżnić, ale i na to jest prosty sposób, jeśli tylko wie się, jak się do tego zabrać. Kluczem jest tu wygląd ziaren:

  • Arabica (ziarna podłużne, lekko zielone, płaskie),
  • Robusta (małe, owalne, bladozielone, a nawet szare).

Różnice w smaku

Tym samym dochodzimy do najbardziej istotnych różnić pomiędzy tymi dwoma gatunkami, czyli tych dotyczących smaku kawy zaparzonej na ich bazie. Nie ważne, że nie jesteśmy doświadczonym baristą, gdyż nawet największy laik jest tu w stanie wyłapać różnicę, gdy tylko skosztuje danej odmiany. Ba, zły dobór może wręcz skończyć się tu trwała awersją do tego napoju, dlatego warto zdawać sobie sprawę, że:

  • ziarna arabiki dają łagodniejszy smak (niektóre odmiany generują tu również lekko czekoladowe nuty, które uprzyjemniają jej odbiór oraz wpływają również na aromat),
  • robusta to kawa intensywna w smaku, mocna, gorzka i nierzadko cierpka,
  • ilość kofeiny jest zdecydowanie większa w ziarnach robusty niż arabiki,
  • arabica jest mniej pobudzająca w smaku (bardziej relaksuje),
  • charakterystyczna pianka pojawia się w przypadku użycia podczas parzenia ziaren robusty.

Artykuł ten nie powstał by bez pomocy merytorycznej sklepu ŚwieżoPalona.pl

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

Smak czekolady zna chyba każdy z nas. Jak stworzyć gorącą czekoladę do picia we własnej kuchni?

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Automaty z napojami i kioski z przekąskami w szkołach podstawowych i średnich zaprzestały sprzedawania wszystkich produktów, w których składzie jest kawa.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się