Robusta czy Arabica – czym różnią się te kawy

Robusta czy Arabica – czym różnią się te kawy?

Kawę pijemy dla przyjemności, wyjątkowego smaku, porannej dawki energii, a czasem nawet dlatego, że uzależniliśmy się od jej obecności w naszym żołądku. Światowa produkcja kawy została zdominowana szczególnie przez dwa gatunki tej rośliny, jednak zazwyczaj nie mamy pojęcia, którą z nich kupujemy. Arabica i Robusta to owe najpopularniejsze odmiany ziaren.

To, którą z nich nabywamy wpływa często na efekt smakowy i osobiste preferencje entuzjastów kawy. Dlaczego? Poprzez subtelne, a czasem nawet bardzo wyraziste, różnice pomiędzy nimi. Nie chodzi tu tylko o miejsce uprawy, ale także (a może przede wszystkim) o smak, jaki znajdziemy później w filiżance wypełnionej tak zaparzonymi i zmielonymi ziarnami Arabiki oraz Robusty. Jedna z nich związana jest z charakterystyczna pianką na wierzchu druga nie... Dowiedzmy się zatem, jakie jeszcze różnice je dzielą!

By zrozumieć trzeba je poznać

Różnice, jakie dzielą poszczególne gatunki kaw – w tym także Robustę i Arabicę – zapisane są w ich historii i pochodzeniu. Czasem stosuje się nawet mieszankę tych ziaren by zapewnić jeszcze ciekawsze doznania smakowe i lepiej wyważoną dawkę energii. By jednak zrozumieć różnice pomiędzy nimi trzeba je lepiej poznać, gdyż wpływ na ich smak, aromat i dodatkowe doznania zmysłowe mają w szczególności:

Czy kawa odwadnia organizm

Jak to w końcu jest – kawa odwadnia organizm, czy nie?

Istnieją aż trzy odpowiedzi na to pytanie. Wszystko bowiem zależy od tego, ile filiżanek naszego ulubionego naparu będziemy pić w ciągu dnia.
  • sposób uprawy,
  • wygląd ziaren,
  • zawartość kofeiny,
  • miejsce uprawy (gleba, wysokość, plantacja, temperatura, bilans dni słonecznych oraz deszczowych).

Przy pierwszym poznaniu

Najbardziej podstawową wiedzą na temat tego, czym różni się Arabica od Robusty, jest jakość naparu z ich ziaren. Pierwszy gatunek wymaga o wiele bardziej sprzyjających warunków i jest trudniejszy w uprawie (plantacje na wysokości od 1000 do 2000 m n.p.m.) . Efekt? Kawa ta uznawana jest za najlepszą i najszlachetniejszą. Z kolei Robusta jest odmianą mniej wymagającą i czułą na zmieniające się warunki plantacji (rośnie na całym świecie, np. w Wietnamie, Ugandzie, Brazylii). Przy pierwszym poznaniu trudno jest może je odróżnić, ale i na to jest prosty sposób, jeśli tylko wie się, jak się do tego zabrać. Kluczem jest tu wygląd ziaren:

  • Arabica (ziarna podłużne, lekko zielone, płaskie),
  • Robusta (małe, owalne, bladozielone, a nawet szare).

Różnice w smaku

Tym samym dochodzimy do najbardziej istotnych różnić pomiędzy tymi dwoma gatunkami, czyli tych dotyczących smaku kawy zaparzonej na ich bazie. Nie ważne, że nie jesteśmy doświadczonym baristą, gdyż nawet największy laik jest tu w stanie wyłapać różnicę, gdy tylko skosztuje danej odmiany. Ba, zły dobór może wręcz skończyć się tu trwała awersją do tego napoju, dlatego warto zdawać sobie sprawę, że:

  • ziarna arabiki dają łagodniejszy smak (niektóre odmiany generują tu również lekko czekoladowe nuty, które uprzyjemniają jej odbiór oraz wpływają również na aromat),
  • robusta to kawa intensywna w smaku, mocna, gorzka i nierzadko cierpka,
  • ilość kofeiny jest zdecydowanie większa w ziarnach robusty niż arabiki,
  • arabica jest mniej pobudzająca w smaku (bardziej relaksuje),
  • charakterystyczna pianka pojawia się w przypadku użycia podczas parzenia ziaren robusty.

Artykuł ten nie powstał by bez pomocy merytorycznej sklepu ŚwieżoPalona.pl

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Majówka w ogrodzie

Majówka w ogrodzie – jak zorganizować najlepsze przyjęcie dla rodziny i zapewnić multum atrakcji?

Majówka zbliża się wielkimi krokami, zatem czas najwyższy zastanowić się, jak zorganizować przyjęcie w ogrodzie.

Ekspresy z młynkiem do kawy – kiedy do serwisu?

Ekspresy z młynkiem do kawy – kiedy do serwisu?

Warto dbać o młynek i profilaktycznie go czyścić zanim zawiedzie. Jeśli już pojawi się jakiś problem, pomocy należy szukać w serwisie ekspresów do kawy.

Co nieco o kawiarkach

Co nieco o kawiarkach

Kawiarki wyglądają może trochę oldschoolowo, ale niech nie zmylą Was pozory! To urządzenie, dzięki któremu przyrządzicie naprawdę pyszną, aromatyczną kawę, która zachwyci Was i Waszych gości.

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Lodówki bez zamrażalnika to urządzenie, które wbrew pozorom sprawdzi się w domach, gdzie mieszka rodzina wielodzietna, jak i mniejsza.

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Istnieje wiele zdrowszych alternatyw, które wykazują bardzo zbliżone działanie do kawy. Jakie są najzdrowsze zamienniki dla rzucających kawę?

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakiej wody używać do parzenia kawy, aby zachwyciła najbardziej wybrednego kawosza? Czy zwykła kranówka to dobry wybór?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Blacha do ciasta to niezbędny element każdej osoby, która lubuje się w pieczeniu ciast. Bez niej jest to praktycznie nie możliwe. Właściwa forma nadaje kształt i umożliwia pieczenie w piekarniku.

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Wydaje się, że z każdym rokiem żywność oznaczana jako “bio” zyskuje na popularności. Odpowiada za to rosnąca świadomość w kwestii zdrowia i tego, jakie znaczenie ma dla niego sposób odżywiania.

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta pudełkowa może być rozwiązaniem dla osób, które dotychczas nie potrafiły sobie poradzić z przestrzeganiem jadłospisu.

Składniki na pobudzającą i rozgrzewającą kawę mocy

Kawa mocy i herbata na odporność – co pić jesienią i zimą?

Ciepło pochodzące z gorącej kawy lub herbaty rozlewa się na całe ciało. I wtedy można siadać do pracy lub po prostu – znów zacząć podbijać świat!

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się