Kawa certyfikat UTZ

Kawa i inne produkty z certyfikatem UTZ

Zauważyliście, że na niektórych opakowaniach kawy można spotkać się z tajemniczym logiem UTZ? Mało kto wie, co w rzeczywistości ono oznacza, a jak się za chwilę przekonacie, jest to niezwykle ważne oznaczenie. Zacznijmy od tego, że z UTZ możemy spotkać się nie tylko w przypadku kawy. Organy, które przyznają certyfikat, mają na uwadze dbanie o zrównoważony rozwój rolnictwa w zakresie uprawiania i dystrybucji kawy, kakao, herbaty oraz orzechów laskowych.

Certyfikat UTZ mogą otrzymać wyłącznie firmy, którym zależy na wysokiej jakości swoich produktów. Oznacza to, że podmiot, który jest zainteresowany uzyskaniem prestiżowego oznaczenia, musi dbać o środowisko, a co za tym idzie o organizm konsumenta zainteresowanego jego produktami. Kluczowym słowem przy certyfikowaniu jest więc przymiotnik „ekologiczny”. Dzięki takiemu podejściu firma zajmująca się uprawą kawowców, kakaowców lub herbaty może sprostać najwyższym standardom, którymi są zainteresowani najbardziej świadomi konsumenci. W tym momencie należałoby również powiedzieć o nich najbardziej zamożni. Nie od dziś wiadomo, że produkty ekologiczne są znacznie droższe niż te posiadające w swoim składzie całą tablicę Mendelejewa.

Kawa 3w1 lub 2w1 zawiera śladowe ilości kawi i Cię nie pobudzi

Unikaj kawy 3w1 lub 2w1. Taka kawa Cię nie pobudzi, za to pomoże przytyć

Nie trzeba już wsypywać kawy do kubka, iść do lodówki po mleko i sięgać po cukiernice. Rozwiązanie może i szybkie, ale taka saszetka nie ma prawie nic wspólnego z kawą.

Należy wspomnieć także o bardzo ważnej kwestii, którą jest wizja równoważnego łańcucha dostaw. Przyczynia się to do stworzenia szansy na wprowadzenie naszego ulubionego napoju na nowe rynki Tam, gdzie czarne złoto jest obecne od wieków, może dzięki temu istnieć zdrowa konkurencja. Organizacja przyznająca certyfikat UTZ sprawdza, czy najwyższe standardy są spełnione na każdym etapie dostarczania towaru do zainteresowanych odbiorców. Certyfikacja UTZ musi być więc utrzymana na całej długości łańcucha dostawy. Wszystko zaczyna się już na etapie sadzenia kawy, następnie dochodzi do jej przetworzenia, a kończy się na producencie i wytwórcy gotowego produktu. Jeśli na sklepowych półkach mają znaleźć się ziarna oznaczone certyfikatem UTZ wiele firm musi odznaczać się najwyższą jakością usług i produkcji.

Certyfikacja UTZ przyczynia się do zaprzestania wyzysku osób pracujących w pierwszych etapach produkcji kawy, a więc przy jej sadzeniu oraz zbiorach. Chociaż temat ten jest nieco przemilczany nie ma wątpliwości, że na plantacjach kawy dość często można spotkać się z przypadkami współczesnego niewolnictwa. W przypadku producentów chcących uzyskać certyfikat UTZ nie może dochodzić do tego typu praktyk. Oprócz godziwej płacy pracownicy muszą mieć zapewnione to, że wszystkie ich prawa będą bezwzględnie przestrzegane. Chociażby dlatego polecamy Wam kupowanie produktów oznaczonych poniższym logiem. Według statystyk około 33% kawy znajdującej się na rynku posiada certyfikację UTZ.

Certyfikat UTZ

źródło: utz.org

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kto wynalazł ekspres do kawy

Kto, gdzie i kiedy wynalazł ekspres do kawy?

W dzisiejszych czasach nie wyobrażamy sobie, aby w domu miłośnika kawy nie było ekspresu do jej parzenia. Zastanawialiście się kiedyś jakie były początki tego urządzenia?

Kawa ważnym elementem kosmicznego wynalazku

Kawa ważnym elementem kosmicznego wynalazku studentów Politechniki Wrocławskiej

Uniwersalny chwytak ma zostać przetestowany w kosmosie. Zmielone ziarna kawy mają odgrywać istotną rolę w całym przedsięwzięciu.

Kawa z marihuaną

Kawa z dodatkiem marihuany na złagodzenie stresu podczas pracy

W naszym kraju to nie do pomyślenia, ale kawa z marihuaną jest szeroko dostępna na półkach sklepowych w Stanach Zjednoczonych.

Kawa wydłuża życie

Kawa wydłuża życie. Potwierdzają to badania, które trwały niemal 20 lat

Według kardiologów, picie odpowiedniej ilości kawy, przyczynia się do przedłużenia ludzkiego życia.

Kawa mrożona frappe

Historia i początki domowej kawy mrożonej: legendy o frappe

Kawa mrożona, czy też znana nam jako frappe, potrafi pobudzić tak samo, jako ta gorąca, świeżo zaparzona. Najchętniej pijemy frappe z bitą śmietaną, syropami smakowymi i słodkimi dodatkami...

Poranek bez kawy? 43% Polaków nie wyobraża sobie tego

Poranek bez kawy? 43% Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza

Najnowsze wyniki badań pokazują, że spora część naszych rodaków zaczyna dzień od kawy i nie wyobraża sobie, że miałoby być inaczej.

Kawa na stacjach benzynowych święci triumfy

Kawa na stacjach benzynowych święci triumfy

Powodów picia kawy ze stacji benzynowych może być naprawdę sporo. Jak pokazują aktualne badania, coraz częściej to właśnie tam kupujemy aromatyczny napój.

Kawa – właściwości zdrowotne i mity o kawie

Kawa – właściwości zdrowotne i mity o kawie

Lekarze, dietetycy czy trenerzy personalni na każdym kroku przypominają, by dziennie spożywać minimum 2 litry płynów dziennie.

Kompozytowa pianka do oczyszczania wody z fusów kawy

Kolejny sposób na wykorzystanie fusów z kawy – kompozytowa pianka do oczyszczania wody

Włoski Instytut Technologii udowodnił, że miliony ton fusów, które rok rocznie produkują gospodarstwa domowe i restauracje wcale nie muszą lądować na wysypisku śmieci.

Kawa i lody - para doskonała

Kawa i lody - para doskonała

Każdego sezonu pojawiają się coraz to nowe smaki mroźnego deseru, ale według nas najlepsze są te klasyczne, do których zalicza się również połączenie lodów z kawą.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się