Kawa i inne produkty z certyfikatem UTZ
Zauważyliście, że na niektórych opakowaniach kawy można spotkać się z tajemniczym logiem UTZ? Mało kto wie, co w rzeczywistości ono oznacza, a jak się za chwilę przekonacie, jest to niezwykle ważne oznaczenie. Zacznijmy od tego, że z UTZ możemy spotkać się nie tylko w przypadku kawy. Organy, które przyznają certyfikat, mają na uwadze dbanie o zrównoważony rozwój rolnictwa w zakresie uprawiania i dystrybucji kawy, kakao, herbaty oraz orzechów laskowych.
Certyfikat UTZ mogą otrzymać wyłącznie firmy, którym zależy na wysokiej jakości swoich produktów. Oznacza to, że podmiot, który jest zainteresowany uzyskaniem prestiżowego oznaczenia, musi dbać o środowisko, a co za tym idzie o organizm konsumenta zainteresowanego jego produktami. Kluczowym słowem przy certyfikowaniu jest więc przymiotnik „ekologiczny”. Dzięki takiemu podejściu firma zajmująca się uprawą kawowców, kakaowców lub herbaty może sprostać najwyższym standardom, którymi są zainteresowani najbardziej świadomi konsumenci. W tym momencie należałoby również powiedzieć o nich najbardziej zamożni. Nie od dziś wiadomo, że produkty ekologiczne są znacznie droższe niż te posiadające w swoim składzie całą tablicę Mendelejewa.
Unikaj kawy 3w1 lub 2w1. Taka kawa Cię nie pobudzi, za to pomoże przytyć
Nie trzeba już wsypywać kawy do kubka, iść do lodówki po mleko i sięgać po cukiernice. Rozwiązanie może i szybkie, ale taka saszetka nie ma prawie nic wspólnego z kawą.Należy wspomnieć także o bardzo ważnej kwestii, którą jest wizja równoważnego łańcucha dostaw. Przyczynia się to do stworzenia szansy na wprowadzenie naszego ulubionego napoju na nowe rynki Tam, gdzie czarne złoto jest obecne od wieków, może dzięki temu istnieć zdrowa konkurencja. Organizacja przyznająca certyfikat UTZ sprawdza, czy najwyższe standardy są spełnione na każdym etapie dostarczania towaru do zainteresowanych odbiorców. Certyfikacja UTZ musi być więc utrzymana na całej długości łańcucha dostawy. Wszystko zaczyna się już na etapie sadzenia kawy, następnie dochodzi do jej przetworzenia, a kończy się na producencie i wytwórcy gotowego produktu. Jeśli na sklepowych półkach mają znaleźć się ziarna oznaczone certyfikatem UTZ wiele firm musi odznaczać się najwyższą jakością usług i produkcji.
Certyfikacja UTZ przyczynia się do zaprzestania wyzysku osób pracujących w pierwszych etapach produkcji kawy, a więc przy jej sadzeniu oraz zbiorach. Chociaż temat ten jest nieco przemilczany nie ma wątpliwości, że na plantacjach kawy dość często można spotkać się z przypadkami współczesnego niewolnictwa. W przypadku producentów chcących uzyskać certyfikat UTZ nie może dochodzić do tego typu praktyk. Oprócz godziwej płacy pracownicy muszą mieć zapewnione to, że wszystkie ich prawa będą bezwzględnie przestrzegane. Chociażby dlatego polecamy Wam kupowanie produktów oznaczonych poniższym logiem. Według statystyk około 33% kawy znajdującej się na rynku posiada certyfikację UTZ.
źródło: utz.org
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!