Cascara – herbata z wiśni kawowca

Cascara – herbata z wysuszonych łupinek owoców kawowca

Śledząc proces produkcji kawy, dowiadujemy się, że ziarna, które mielimy w naszych ekspresach lub młynkach, zostały wydobyte z owocu kawowca. Co się potem dzieje z łupinką? Przed opracowaniem nowych technologii recyklingu miąższu kawy większość z nich była utylizowana lub wykorzystywana do użyźniania ziemi. Postęp technologiczny sprawił jednak, że dzisiaj najlepszym i jednocześnie najprzyjemniejszym sposobem wykorzystania skórek jest zaparzenie z nich cascary.

Tajemnicza nazwa napoju pochodzi z języka hiszpańskiego i jest tłumaczona właśnie jako „łupinka” lub „skórka”. Produkt uboczny, który jeszcze do niedawna traktowany był jako nikomu niepotrzebny odpad, został poddany suszeniu i zaparzony. Jak się okazało, był to w pełni trafiony pomysł. W taki sposób powstał napar, który czasami bywa nazywany herbatą z wiśni kawowca. Musicie bowiem wiedzieć, że owoce, z których wydobywa się ziarenka kawy, są nazywane właśnie wiśniami. Więcej o uprawie i produkcji kawy przeczytacie w podpiętym artykule. Tymczasem skupmy się na herbatce, o której istnieniu mało kto wie.

Wbrew pozorom cascara w niektórych regionach świata powstała znacznie wcześniej i nie był do tego potrzebny postęp techniki. Specjalny sposób suszenia skórki już od dawna jest używany w Etiopii i Jemenie. Od setek lat plantatorzy z tamtego regionu zalewali gorącą wodą susz z owoców kawowca. Tak przygotowany napar jest w tych krajach popularny do dziś. Nie mówi się o nim jednak cascara. W Jemenie napój ten występuje pod nazwą qishr. W kraju afrykańskim pije się hashare. Tak czy inaczej, widać tu spore podobieństwo zarówno w nazwie, jak i w sposobie otrzymywania napoju.

Zapewne ciekawi Was jaki smak ma herbata z wiśni kawowca. Otóż tutaj zaskoczenia nie ma. Sama nazwa wskazuje bowiem, że to, co odczuwamy w ustach, jest zbliżone do smaku herbaty. Należy wspomnieć o tym, że jest to bardziej herbata owocowa, która dodatkowo nas orzeźwi swoimi cytrusowymi nutami. Napar jest raczej słodki i nie ma potrzeby, żeby go dosładzać. Pomimo silnego aromatu cascary smak można opisać jako delikatny. Dominują w nim suszone ciemne owoce. Zdarza się, że do wysuszonych skórek dodaje się przyprawy. Najczęściej są to cynamon, gałka muszkatołowa oraz imbir. Należy mieć świadomość, że cascara zawiera kofeinę. Jest jej jednak znacznie mniejsza ilość niż ta, którą znajdziemy w tradycyjnej „małej czarnej”.

Etapy produkcji kawy

Od nasiona do kubka kawy. Część pierwsza

Co się dzieje z ziarnami kawy, zanim będziemy w stanie zaparzyć sobie z nich kawę? Jako że temat jest obszerny, dziś przedstawimy Wam pierwsze 5 etapów. Pozostałe już wkrótce.

Cascara pozwala na eksperymentowanie. Można zaparzać różne ilości suszu, co wpłynie na odmienną intensywność naparu. Herbatę można przygotować także na zimno. Jest to niezwykle proste. Wystarczy zaparzyć susz, odstawić go do ostygnięcia, a następnie wrzucić do szklanki kilka kostek lodu. Do parzenia najlepiej będzie wykorzystać praskę francuską, aeropress lub czajniczek do parzenia herbaty.

Na koniec mamy dobrą wiadomość dla wszystkich, którzy chcieliby sami sprawdzić, jak smakuje napar z ususzonych skórek wiśni kawowca. Produkt jest dostępny w Polsce. Najłatwiej i najszybciej można znaleźć go w sklepach internetowych. Niestety, cascara nie należy do tanich przyjemności. 200 gramów suszu potrafi kosztować nawet 40 złotych. Mimo to warto spróbować. Istnieje spora szansa, że ją pokochacie.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

Smak czekolady zna chyba każdy z nas. Jak stworzyć gorącą czekoladę do picia we własnej kuchni?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się