Cascara – herbata z wiśni kawowca

Cascara – herbata z wysuszonych łupinek owoców kawowca

Śledząc proces produkcji kawy, dowiadujemy się, że ziarna, które mielimy w naszych ekspresach lub młynkach, zostały wydobyte z owocu kawowca. Co się potem dzieje z łupinką? Przed opracowaniem nowych technologii recyklingu miąższu kawy większość z nich była utylizowana lub wykorzystywana do użyźniania ziemi. Postęp technologiczny sprawił jednak, że dzisiaj najlepszym i jednocześnie najprzyjemniejszym sposobem wykorzystania skórek jest zaparzenie z nich cascary.

Tajemnicza nazwa napoju pochodzi z języka hiszpańskiego i jest tłumaczona właśnie jako „łupinka” lub „skórka”. Produkt uboczny, który jeszcze do niedawna traktowany był jako nikomu niepotrzebny odpad, został poddany suszeniu i zaparzony. Jak się okazało, był to w pełni trafiony pomysł. W taki sposób powstał napar, który czasami bywa nazywany herbatą z wiśni kawowca. Musicie bowiem wiedzieć, że owoce, z których wydobywa się ziarenka kawy, są nazywane właśnie wiśniami. Więcej o uprawie i produkcji kawy przeczytacie w podpiętym artykule. Tymczasem skupmy się na herbatce, o której istnieniu mało kto wie.

Wbrew pozorom cascara w niektórych regionach świata powstała znacznie wcześniej i nie był do tego potrzebny postęp techniki. Specjalny sposób suszenia skórki już od dawna jest używany w Etiopii i Jemenie. Od setek lat plantatorzy z tamtego regionu zalewali gorącą wodą susz z owoców kawowca. Tak przygotowany napar jest w tych krajach popularny do dziś. Nie mówi się o nim jednak cascara. W Jemenie napój ten występuje pod nazwą qishr. W kraju afrykańskim pije się hashare. Tak czy inaczej, widać tu spore podobieństwo zarówno w nazwie, jak i w sposobie otrzymywania napoju.

Zapewne ciekawi Was jaki smak ma herbata z wiśni kawowca. Otóż tutaj zaskoczenia nie ma. Sama nazwa wskazuje bowiem, że to, co odczuwamy w ustach, jest zbliżone do smaku herbaty. Należy wspomnieć o tym, że jest to bardziej herbata owocowa, która dodatkowo nas orzeźwi swoimi cytrusowymi nutami. Napar jest raczej słodki i nie ma potrzeby, żeby go dosładzać. Pomimo silnego aromatu cascary smak można opisać jako delikatny. Dominują w nim suszone ciemne owoce. Zdarza się, że do wysuszonych skórek dodaje się przyprawy. Najczęściej są to cynamon, gałka muszkatołowa oraz imbir. Należy mieć świadomość, że cascara zawiera kofeinę. Jest jej jednak znacznie mniejsza ilość niż ta, którą znajdziemy w tradycyjnej „małej czarnej”.

Etapy produkcji kawy

Od nasiona do kubka kawy. Część pierwsza

Co się dzieje z ziarnami kawy, zanim będziemy w stanie zaparzyć sobie z nich kawę? Jako że temat jest obszerny, dziś przedstawimy Wam pierwsze 5 etapów. Pozostałe już wkrótce.

Cascara pozwala na eksperymentowanie. Można zaparzać różne ilości suszu, co wpłynie na odmienną intensywność naparu. Herbatę można przygotować także na zimno. Jest to niezwykle proste. Wystarczy zaparzyć susz, odstawić go do ostygnięcia, a następnie wrzucić do szklanki kilka kostek lodu. Do parzenia najlepiej będzie wykorzystać praskę francuską, aeropress lub czajniczek do parzenia herbaty.

Na koniec mamy dobrą wiadomość dla wszystkich, którzy chcieliby sami sprawdzić, jak smakuje napar z ususzonych skórek wiśni kawowca. Produkt jest dostępny w Polsce. Najłatwiej i najszybciej można znaleźć go w sklepach internetowych. Niestety, cascara nie należy do tanich przyjemności. 200 gramów suszu potrafi kosztować nawet 40 złotych. Mimo to warto spróbować. Istnieje spora szansa, że ją pokochacie.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Masz kaca? Odpuść sobie poranną kawę!

Masz kaca? Odpuść sobie poranną kawę!

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, a poprzedniej nocy zabalowałeś, stanowczo odradzamy Ci sięganie po swój ulubiony napój.

Gazowana kawa z cytrusami odniosła sukces na Kickstarterze

Gazowana kawa z cytrusami odniosła sukces na Kickstarterze

W puszce znajduje się kawa. Dodajmy do tego, że została ona zmieszana z sokiem, a całość jest gazowana. Przypomina to nieco popularne napoje gazowane, ale bynajmniej nie w smaku.

Coraz więcej kocich kawiarni w Polsce

Coraz więcej kocich kawiarni w Polsce. Zanim przestąpisz ich progi, zapoznaj się z regulaminem!

Jeśli po raz pierwszy chcecie się wybrać do kociej kawiarni, powinniście znać kilka podstawowych zasad, które zostały zawarte w regulaminie praktycznie każdego tego typu punktu.

Piwo z nutami kawowymi: Porter Bałtycki

Piwo z nutami kawowymi: Porter Bałtycki

Zadziwiająca jest ilość piw, w których możemy wyczuć mocną kawową nutę i to zarówno w smaku, jak i aromacie. Nasz przegląd piw rozpoczynamy od piwowarskiej perełki Polski, czyli od porteru bałtyckiego.

Tak taniej kawy nie było od blisko 2,5 roku

Tak taniej kawy nie było od blisko 2,5 roku

Cena „czarnego złota” osiągnęła najniższy poziom od 29 miesięcy. 2 lipca bieżącego roku za funt ziaren kawy arabica dostarczanej w sierpniu należało zapłacić 1,1165 dolara.

Ranking młynków do kawy

Ranking młynków do kawy, czyli jaki wybrać, aby praktycznie i długo służył

Aby móc zaparzyć dobrą kawę, potrzebny będzie dobrej jakości młynek do kawy, który dokładnie rozdrobni aromatyczne ziarenka.

Jak obsługiwać ciśnieniowy ekspres do kawy?

Jak obsługiwać ciśnieniowy ekspres do kawy?

To jedno z lepszych wynalazków, a potwierdzić mogą to przede wszystkim osoby uwielbiające zapach świeżo zaparzonej kawy o poranku.

Urządzenia, które powinny znaleźć się w kuchni każdego kawosza

3 urządzenia, które powinny znaleźć się w kuchni każdego kawoholika

Domowy barista, aby móc dobrze przygotować kawę, potrzebuje kilku urządzeń. Sprawdź, co przyda się każdemu kawoholikowi.

Kto wynalazł ekspres do kawy

Kto, gdzie i kiedy wynalazł ekspres do kawy?

W dzisiejszych czasach nie wyobrażamy sobie, aby w domu miłośnika kawy nie było ekspresu do jej parzenia. Zastanawialiście się kiedyś jakie były początki tego urządzenia?

Kawa ważnym elementem kosmicznego wynalazku

Kawa ważnym elementem kosmicznego wynalazku studentów Politechniki Wrocławskiej

Uniwersalny chwytak ma zostać przetestowany w kosmosie. Zmielone ziarna kawy mają odgrywać istotną rolę w całym przedsięwzięciu.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się