Kawa i herbata znacząco zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy

Kawa i herbata znacząco zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2

Cukrzyca jest określana mianem choroby cywilizacyjnej. Według niektórych źródeł do 2025 roku może chorować na nią nawet 500 milionów osób na naszej planecie. Skąd bierze się aż taka duża liczba chorych, jeśli kawa i herbata, czyli najpopularniejsze napoje na świecie, chronią przed cukrzycą typu 2?

Wszystkiemu winna jest wysoko przetworzona żywność, która przyczynia się do gwałtownych skoków glikemii. Jej spożywanie prowadzi do utraty przez organizm wrażliwości na insulinę, co niesie za sobą to, że trzustka wytwarza coraz większe jej ilości, aż ostatecznie przestaje sobie radzić, co prowadzi do zaburzenia równowagi.

Dane, według których codzienne picie kawy lub herbaty obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2., pochodzą od naukowców z Sydney. Badacze doszli do takich wniosków, analizując 31 publikacji, które pojawiły się w latach 1966-2009. Dotyczyły one wpływu obu napojów na zdrowie. Po zebraniu wszystkich wyników i informacji zespół pod kierownictwem dr Racheli Huxley, stworzył własny raport, w którym podsumowano aktualny stan wiedzy na temat korzystnego i negatywnego wpływu kawy i herbaty na człowieka. W nim to pojawiły się obiecujące ustalenia dotyczące zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.

Według ustaleń wypicie jednej filiżanki kawy każdego dnia zmniejsza ryzyko zachorowania o 7 procent. Dobrą wiadomością jest to, że każda kolejna porcja działa tak samo. Oznacza to, że jeżeli codziennie wypijacie trzy „małe czarne”, obniżycie ryzyko aż o 21 procent, a to już niemało. Chronić się przed cukrzycą, pijąc swój ulubiony napój, mogą również kobiety w ciąży. Kawa bezkofeinowa wykazuje podobne działanie! Już cztery filiżanki wystarczą, by ograniczyć ryzyko zachorowania aż o jedną trzecią. Wszystkie dane pochodzą z porównania wyników osób, które piją kawę i tych, które w kwestionariuszu podały, że nie spożywają jej w ogóle.

Pozytywny wpływ kawy na zdrowie

Zalety picia kawy

Zapewne przychodzi Wam do głowy jej pobudzające działanie oraz fakt, że po jej wypiciu każda praca staje się efektywniejsza. Okazuje się, że zalety mogłyby być liczone w dziesiątkach. My postaramy się podać ich jak najwięcej.

Nieco gorsze dane uzyskano w przypadku herbaty. Pamiętajmy jednak, że najczęściej jesteśmy w stanie wypić jej więcej niż kawy, co powoduje, że ostatecznie miłośnicy herbaty są w stanie w takim samym stopniu obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2., co ich koledzy i koleżanki pijący kawę. Według wyników meta-analizy konsumpcja czterech filiżanek herbaty każdego dnia jest w stanie ograniczyć możliwość wystąpienia choroby cywilizacyjnej o 20 procent.

Naukowcy z Sydney wykorzystali dane pochodzące z 18 prac dotyczących zwykłej kawy (w sumie blisko pół miliona przebadanych osób), 6 publikacji na temat kawy bezkofeinowej (225 tys. przebadanych osób) oraz 7 opracowań dotyczących herbaty (blisko 300 tys. osób wzięło udział w badaniach). Na podstawie ilości publikacji, które zostały przeanalizowane i ogromu osób, które zostały poddane badaniom, można uznać, że podsumowanie przygotowane przez naukowców z Australii zawiera wnioski, które mają pokrycie w rzeczywistości.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Wybór gorącego napoju to powszechny dylemat, który pojawia się już przy śniadaniu. Co jest lepsze? Kawa czy herbata?

Spieniacz do mleka - kompleksowy poradnik

Spieniacz do mleka - kompleksowy poradnik

Wielu kawoszy nie wyobraża sobie idealnie podanej kawy bez spienionego mleka. Kawa z pianką jest najbardziej znana pod postacią cappuccino, caffe latte czy latte macchiato.

Sposoby na zaparzenie kawy i herbaty

Sposoby na zaparzenie kawy i herbaty

Większość z nas nie wyobraża sobie rozpocząć dnia bez kubka ulubionej kawy lub herbaty. Napoje te z resztą towarzyszą nam nie tylko rano...

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Choć kawa bezkofeinowa wielu osobom wydaje się pozbawiona największej korzyści płynącej z jej picia, czyli kofeiny, to właśnie jej brak niejednej osobie pozwala cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, kiedy tylko mają na nią ochotę. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Co więc zrobić, aby lepiej się obudzić i przeżyć poranek o wiele przyjemniej? Wystarczy napić się aromatycznej kawy.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się