Kawa – właściwości zdrowotne i mity o kawie

Kawa – właściwości zdrowotne i mity o kawie

Lekarze, dietetycy czy trenerzy personalni na każdym kroku przypominają, by dziennie spożywać minimum 2 litry płynów dziennie. Dodają też, że najlepiej jest przekraczać tę dawkę i pić 2,5 litra płynów, a osoby trenujące mogą swobodnie pić nawet 3 litry płynów. W ilości te wliczamy wszystkie płyny, również zupy. Najczęściej zaleca się picie wody, ale co zrobić, gdy lubimy także gorące napoje? Czy musimy rezygnować z kawy i herbaty?

Czy kawa wypłukuje magnez?

Wokół kawy narosło wiele mitów. Najczęściej powielany jest ten, mówiący o wypłukiwaniu magnezu przez kawę. Czy to prawda? Coraz więcej badań dotyczących wpływu kawy na nasz organizm dowodzi, że kawa wypłukuje magnez i wapń, dopiero gdy wypijemy jej więcej niż dwie filiżanki dziennie. Co więcej, Koreańscy naukowcy w 2011 roku dowiedli, że kawa jest źródłem magnezu. Jeśli więc wypijemy ilość kawy, w której ilość kofeiny nie przekracza 300 mg (do 3 filiżanek kawy), bilans magnezu jest dodatni. Po 2-3 filiżankach kawy stracimy więc w przeciągu doby 4 mg magnezu, a z każdą filiżanką dostarczamy go aż 7 mg!

Magnez faktycznie wypłukiwany jest z naszego organizmu, gdy w ciągu dnia wypijamy 4 i więcej filiżanek kawy. Znacznie częstszą przyczyną niedoboru magnezu jest stres. Ponadto brak naturalnych źródeł magnezu w naszej diecie sprawia, że braków tych nie uzupełniamy. Magnez powinny suplementować przede wszystkim osoby narażone na stres, a także aktywnie fizycznie.

Jakie właściwości prozdrowotne ma kawa?

Kawa pita w odpowiednich ilościach korzystnie wpływa na nasz organizm. Pobudza nas, wspomaga pamięć i koncentrację, zwiększa produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Zmniejsza także ryzyko cukrzycy typu 2 oraz Alzheimera i Parkinsona. Ponieważ kawa pobudza metabolizm, przyspiesza odchudzanie, a zawarte w niej antyoksydanty chronią przed procesami starzenia oraz chorobami nowotworowymi.

Innymi, mniej znanymi właściwościami zdrowotnymi kawy są przeciwdziałanie alergii i astmie. Kawa obniża poziom histaminy, która odpowiedzialna jest za reakcje alergiczne, a ponieważ rozszerza oskrzela, ataki astmy są rzadsze i mniej intensywne.

Zielona kawa – właściwości

Coraz częściej możemy usłyszeć o zielonej kawie, która ma cudowne właściwości odchudzające. Czy naprawdę pijąc zieloną kawę, odczujemy zauważalny spadek masy ciała i czym zielona kawa różni się od ej, którą wszyscy dobrze znamy? Zielona kawa to ta sama roślina, którą my znamy w ciemnej postaci. Zielone ziarna kawy poddawane są paleniu i dlatego jesteśmy przyzwyczajeni do czarnych ziaren kawy. Odkryto jednak, że ziarna przed paleniem zawierają kwas chlorogeniczny, który w połączeniu z kofeiną, staje się doskonałym spalaczem tłuszczów.

Warto o tym pamiętać, gdy zieloną kawę kupujemy w postaci proszku lub kapsułek. Dla pewności warto łączyć zieloną kawę z tradycyjną paloną kawą. Najlepiej sprawdzi się sproszkowana zielona kawa, którą można zaparzać samą lub łączyć z mieloną kawą, co jest dobrym rozwiązaniem szczególnie na początku przygody z zupełnie nowym smakiem.

Jak się okazuje,  nie trzeba rezygnować z rytuału parzenia świeżo zmielonej kawy. Jeśli lubisz delektować się subtelnym smakiem kawy dwa razy w ciągu dnia, wybieraj  delikatną arabicę, jeśli natomiast wolisz jedną, intensywną w smaku i mocną w działaniu filiżankę kawy, postaw na robustę. Smacznego!

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Istnieje wiele zdrowszych alternatyw, które wykazują bardzo zbliżone działanie do kawy. Jakie są najzdrowsze zamienniki dla rzucających kawę?

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakiej wody używać do parzenia kawy, aby zachwyciła najbardziej wybrednego kawosza? Czy zwykła kranówka to dobry wybór?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Blacha do ciasta to niezbędny element każdej osoby, która lubuje się w pieczeniu ciast. Bez niej jest to praktycznie nie możliwe. Właściwa forma nadaje kształt i umożliwia pieczenie w piekarniku.

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Wydaje się, że z każdym rokiem żywność oznaczana jako “bio” zyskuje na popularności. Odpowiada za to rosnąca świadomość w kwestii zdrowia i tego, jakie znaczenie ma dla niego sposób odżywiania.

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta pudełkowa może być rozwiązaniem dla osób, które dotychczas nie potrafiły sobie poradzić z przestrzeganiem jadłospisu.

Składniki na pobudzającą i rozgrzewającą kawę mocy

Kawa mocy i herbata na odporność – co pić jesienią i zimą?

Ciepło pochodzące z gorącej kawy lub herbaty rozlewa się na całe ciało. I wtedy można siadać do pracy lub po prostu – znów zacząć podbijać świat!

Świeżo palona kawa

Świeżo palona kawa - dlaczego warto ją kupić bezpośrednio od palarni?

Czym różni się kawa z palarni rzemieślniczej od palarni przemysłowej?

Trzy pomysły na poobiedni deser

Trzy pomysły na poobiedni deser

W artykule znajdziesz trzy przepisy na przepyszne, słodkie i bardzo proste w przygotowaniu desery.

Czy warto zainwestować w szklanki termiczne do kawy?

Czy warto zainwestować w szklanki termiczne do kawy?

Zarówno kawa, jak i herbata to napoje, które towarzyszą nam praktycznie każdego dnia. Gdy są pięknie serwowane, nabierają zupełnie nowego smaku i aromatu.

Jak zrobić szybko naleśniki na śniadanie?

Ułatw sobie codzienne śniadanie, korzystając z mieszanki do naleśników

Nie zawsze jednak mamy czas na to, aby szybko przygotować zdrowy posiłek. W takiej sytuacji doskonale sprawdzą się gotowe mieszanki do zrobienia naleśników.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się