Kawa – właściwości zdrowotne i mity o kawie

Kawa – właściwości zdrowotne i mity o kawie

Lekarze, dietetycy czy trenerzy personalni na każdym kroku przypominają, by dziennie spożywać minimum 2 litry płynów dziennie. Dodają też, że najlepiej jest przekraczać tę dawkę i pić 2,5 litra płynów, a osoby trenujące mogą swobodnie pić nawet 3 litry płynów. W ilości te wliczamy wszystkie płyny, również zupy. Najczęściej zaleca się picie wody, ale co zrobić, gdy lubimy także gorące napoje? Czy musimy rezygnować z kawy i herbaty?

Czy kawa wypłukuje magnez?

Wokół kawy narosło wiele mitów. Najczęściej powielany jest ten, mówiący o wypłukiwaniu magnezu przez kawę. Czy to prawda? Coraz więcej badań dotyczących wpływu kawy na nasz organizm dowodzi, że kawa wypłukuje magnez i wapń, dopiero gdy wypijemy jej więcej niż dwie filiżanki dziennie. Co więcej, Koreańscy naukowcy w 2011 roku dowiedli, że kawa jest źródłem magnezu. Jeśli więc wypijemy ilość kawy, w której ilość kofeiny nie przekracza 300 mg (do 3 filiżanek kawy), bilans magnezu jest dodatni. Po 2-3 filiżankach kawy stracimy więc w przeciągu doby 4 mg magnezu, a z każdą filiżanką dostarczamy go aż 7 mg!

Magnez faktycznie wypłukiwany jest z naszego organizmu, gdy w ciągu dnia wypijamy 4 i więcej filiżanek kawy. Znacznie częstszą przyczyną niedoboru magnezu jest stres. Ponadto brak naturalnych źródeł magnezu w naszej diecie sprawia, że braków tych nie uzupełniamy. Magnez powinny suplementować przede wszystkim osoby narażone na stres, a także aktywnie fizycznie.

Jakie właściwości prozdrowotne ma kawa?

Kawa pita w odpowiednich ilościach korzystnie wpływa na nasz organizm. Pobudza nas, wspomaga pamięć i koncentrację, zwiększa produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Zmniejsza także ryzyko cukrzycy typu 2 oraz Alzheimera i Parkinsona. Ponieważ kawa pobudza metabolizm, przyspiesza odchudzanie, a zawarte w niej antyoksydanty chronią przed procesami starzenia oraz chorobami nowotworowymi.

Innymi, mniej znanymi właściwościami zdrowotnymi kawy są przeciwdziałanie alergii i astmie. Kawa obniża poziom histaminy, która odpowiedzialna jest za reakcje alergiczne, a ponieważ rozszerza oskrzela, ataki astmy są rzadsze i mniej intensywne.

Zielona kawa – właściwości

Coraz częściej możemy usłyszeć o zielonej kawie, która ma cudowne właściwości odchudzające. Czy naprawdę pijąc zieloną kawę, odczujemy zauważalny spadek masy ciała i czym zielona kawa różni się od ej, którą wszyscy dobrze znamy? Zielona kawa to ta sama roślina, którą my znamy w ciemnej postaci. Zielone ziarna kawy poddawane są paleniu i dlatego jesteśmy przyzwyczajeni do czarnych ziaren kawy. Odkryto jednak, że ziarna przed paleniem zawierają kwas chlorogeniczny, który w połączeniu z kofeiną, staje się doskonałym spalaczem tłuszczów.

Warto o tym pamiętać, gdy zieloną kawę kupujemy w postaci proszku lub kapsułek. Dla pewności warto łączyć zieloną kawę z tradycyjną paloną kawą. Najlepiej sprawdzi się sproszkowana zielona kawa, którą można zaparzać samą lub łączyć z mieloną kawą, co jest dobrym rozwiązaniem szczególnie na początku przygody z zupełnie nowym smakiem.

Jak się okazuje,  nie trzeba rezygnować z rytuału parzenia świeżo zmielonej kawy. Jeśli lubisz delektować się subtelnym smakiem kawy dwa razy w ciągu dnia, wybieraj  delikatną arabicę, jeśli natomiast wolisz jedną, intensywną w smaku i mocną w działaniu filiżankę kawy, postaw na robustę. Smacznego!

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

Smak czekolady zna chyba każdy z nas. Jak stworzyć gorącą czekoladę do picia we własnej kuchni?

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Automaty z napojami i kioski z przekąskami w szkołach podstawowych i średnich zaprzestały sprzedawania wszystkich produktów, w których składzie jest kawa.

Różowe wino z różowych winogron

Różowe wino z różowych winogron?

Różowe wino dopiero od niedawna cieszy się taką popularnością. Z dnia na dzień zyskuje coraz więcej miłośników, co wcale nie jest niczym dziwnym. Różowego wina wbrew pozorom wcale nie produkuje się z różowych winogron.

Przepisy na walentynkową kawę

Przepisy na walentynkową kawę

Kolejny miś, czy bukiet kwiatów raczej nie zrobią wrażenia. Dużo lepiej będzie przygotować specjalną walentynkową kawę i podać ją do łóżka.

Czym jest kawa flat white? Jak ją przygotować?

Czym jest kawa flat white? Jak ją przygotować?

Jedną z nowszych propozycji, które można zobaczyć w kawiarniach, jest kawa flat white. Dowiedz się więcej o „białej płaskiej” – czym jest i jak ją przyrządzić!

Zbliża się koniec kawy? Nic z tych rzeczy

Zbliża się koniec kawy? Nic z tych rzeczy. Zagrożone są wyłącznie dzikie odmiany

Od co najmniej kilku dni w sieci można przeczytać, że w bliżej nieokreślonej przyszłości na świecie może zabraknąć kawy, a pierwsze symptomy, które mają o tym świadczyć, pojawiają się już teraz!

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się