Poranek bez kawy? 43% Polaków nie wyobraża sobie tego

Poranek bez kawy? 43% Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza

Najnowsze wyniki badań pokazują, że spora część naszych rodaków zaczyna dzień od kawy i nie wyobraża sobie, że miałoby być inaczej. Czy można to uznać za oznaki uzależnienia? Pewnie tak, ale nałóg w postaci „małej czarnej” nie jest tak katastrofalny w skutkach, jak przywiązanie do innych używek. Z badań konsumenckich wykonanych przez SW Reasearch Agencja Badań Rynku i Opinii na zlecenie Nespresso Polska dowiadujemy się także o innych niezwykle ciekawych rzeczach. Zapraszamy Was do ich przeglądu.

Wiemy już, ile procent dorosłych Polaków pije kawę każdego ranka. Jak jednak wiadomo, kawę można parzyć i podawać na wiele sposobów. Jednym z pytań było właśnie to, o rodzaj przygotowanej kawy. Dzięki temu dowiadujemy się, że aż 39% kawoszy używa kawy sypanej. Zapewne dzieje się tak głównie ze względu na wygodę i szybkość. Na drugim miejscu ze znacznie mniejszym wynikiem, bo w zaledwie 14% przypadków, Polacy piją kawę przygotowaną w ekspresie ciśnieniowym. Na najniższym stopniu podium znalazł się napój z kawiarki wraz z tym z ekspresu przelewowego – po 11%. Polacy najrzadziej piją kawę z ekspresu kapsułkowego. Przypominamy, że porcjowana kawa wcale nie jest niezdrowa, ale taka forma jej pakowania negatywnie odbija się na kondycji środowiska. Tym samym dobrze się dzieje, że pijemy jej najmniej.

Podczas badania nie pytano tylko o sposób parzenia kawy. Jedno z pytań dotyczyło także dodatków, które lądują w „małej czarnej”. Tu obyło się bez niespodzianek. Najczęściej do kawy dolewamy mleka. Robi tak aż 47% badanych. Zaskakujące jest natomiast to, że aż 38% kawoszy w Polsce nie dodaje do kawy nic i cieszy się jej naturalnym i intensywnym smakiem. Spora część społeczeństwa przepada za „siekierą”, czyli mocnym naparem, który daje największego kopa, ze względu na sporą zawartość kofeiny. Jednak tylko 8% Polaków pije kawę właśnie ze względu na jej pobudzające właściwości, które pomagają szybciej obudzić się do życia. Dużo ważniejszy jest smak (61%) i zapach (37%).

Kiedy najlepiej pić kawę - najodpowiedniejsze godziny

Kiedy najlepiej pić kawę?

Godziny w których pijemy kawę mają duże znaczenie. Dlaczego picie jej tuż po przebudzeniu nie ma większego sensu?

Macie swój ulubiony kubek lub filiżankę? Muszę przyznać, że ja nie. Podobnie jak osoby z mojego najbliższego otoczenia. Po prostu sięgamy po naczynie, które jest najbliżej pod ręką. W związku z tym byłem zaskoczony, że aż 83% badanych przyznaje, że ma swoją najukochańszą filiżankę lub kubek. Mało tego. Dwie trzecie z nich twierdzi, że kawa przygotowana w ulubionym naczyniu smakuje znacznie lepiej. Wniosek? Jeśli chcecie, żeby Wasz napój był smaczniejszy, obdarzcie jeden ze swoich kubków wyjątkowym uczuciem i tylko w nim parzcie kawę. Ja na pewno wypróbuję ten sposób.

Kolejna informacja jest już znacznie mniej pozytywna. Dla mnie chwila z kawą wiąże się z towarzystwem osób, z którymi ją piję. W przypadku połowy ankietowanych wygląda to zupełnie inaczej. Aż 50% Polaków pije kawę w samotności. I nie mamy tutaj na myśli tylko tej porannej, ale również „małej czarnej”, którą zaparzymy sobie podczas przerwy w pracy.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się