Kto wynalazł ekspres do kawy

Kto, gdzie i kiedy wynalazł ekspres do kawy?

W dzisiejszych czasach nie wyobrażamy sobie, aby w domu miłośnika kawy nie było ekspresu do jej parzenia. Zastanawialiście się kiedyś jakie były początki tego urządzenia? Historia pokazuje, że zanim każdy mógł kupić sobie profesjonalny sprzęt do parzenia swojego ulubionego napoju, ekspres do kawy musiał pokonać wyboistą i długą drogę. Na przestrzeni lat pojawiało się wiele gorszych lub lepszych prototypów, jednak dopiero stosunkowo od niedawno mamy możliwość w szybki i wygodny sposób przygotować wyśmienitą w smaku kawę o intensywnym aromacie.

Naszą podróż po przeszłości warto rozpocząć od roku 1711, aby poznać urządzanie, które nieoficjalnie można uznać za dalekiego kuzyna pierwszego ekspresu do kawy. W nim to po raz pierwszy zaparzono kawę pod przykrywką. Był to zwykły... dzbanek. Parzenie w ten sposób odbywało się niemal przez sto lat. Kolejny postęp nastąpił w 1800 roku, kiedy to powstał dzbanek de Belloya. Na dodatek do zaparzacza w postaci sitka ubijającego kawę ludzkość musiała czekać kolejne sześć wiosen. W kolejnych latach zajęto się udoskonaleniem tego, co już było. W wyniku tego powstały różne odmiany zaparzacza, w tym te niskociśnieniowe oraz próżniowe.

Zanim przejdziemy do dat i nazwisk wynalazców, warto odpowiedzieć na pytanie: dlaczego w ogóle powstał ekspres do kawy? Jak wiadomo, kawę parzono bez tego sprzętu przez długie wieki i nikomu to specjalnie nie przeszkadzało. Co się zmieniło? Otóż wynalezienie ekspresu ma bardzo dużo związku z sytuacją w XIX-wiecznej Europie. Wtedy to właśnie kawa stała się bardzo popularna na Starym Kontynencie. Problemem zaczął być długi czas oczekiwania w kawiarniach i restauracjach na filiżankę aromatycznego naparu. Trzeba było coś z tym zrobić i właśnie z tego powodu różni wynalazcy zabrali się do poszukiwania szybszego sposobu na zaparzenie kawy. Kluczowa okazała się w tym przypadku para.

Ciężko jednoznacznie stwierdzić, kto odpowiada za powstanie pierwszego ekspresu do kawy. Jedno ze źródeł wskazuje Louisa Bernarda Babauta, który miał stworzyć pierwszy prototyp urządzenia podobnego do dzisiejszego sprzętu już w 1822 roku. Nowatorskie na tamte czasy urządzenie wykorzystywało parę do przepuszczenia gorącej wody przez specjalny filtr, w którym znajdowało się zmielone „czarne złoto”. Jak się jednak okazało, wynalazca nie był ekspertem w dziedzinie prowadzenia własnego biznesu i nie miał pojęcia o marketingu. Dlatego też komercjalizacja projektu przypadła Edwardowi Loyselowi de Santaisowi, który od 1843 roku został znanym sprzedawcą ekspresów do kawy. Interes nie szedł jednak tak, jak życzyliby sobie obaj panowie. Sytuacja uległa jednak zmianie w 1855 roku, kiedy to urządzenie do szybkiego parzenia kawy zostało zaprezentowane szerszej publiczności na wystawie w stolicy Francji.

Pierwszy ekspres do użytku komercyjnego

Pierwszy ekspres do użytku komercyjnego
źródło: espressomachinecritic.com

Zapisy dotyczące pierwszej maszyny mówią o jej bardzo dużej wydajności. W ciągu godziny za pomocą pary wodnej sprzęt był w stanie zaparzyć blisko tysiąc filiżanek espresso. Jak to jednak z nowościami bywa, nie wszystko jest idealne i wymagają one dopracowania. Tak samo było w przypadku pierwszych ekspresów do kawy. Urządzenie okazało się niebezpieczne i miało tendencję do wybuchania. Na całe szczęście nie odnotowano groźniejszych wypadków z jego udziałem. Problemy wieku niemowlęcego to także przepalanie kawy, przepuszczanie do naparu fusów oraz wytwarzanie wyjątkowo podłej lury, czyli rozcieńczonej kawy.

Ekspres ciśnieniowy, przelewowy czy na kapsułki - wady i zalety

Jaki ekspres wybrać? Zalety i wady ciśnieniowego, na kapsułki i przelewowego

Dziś niemal każdy miłośnik kawy może pozwolić sobie na zakup ekspresu do jej przygotowania. Wybór nie jest jednak prosty. Każda technologia działa nieco inaczej i ma bezpośredni wpływ na jakość otrzymywanej kawy.

Co prawda Francuzi jako pierwsi podjęli kroki w wynalezieniu szybszego parzenia kawy w kawiarniach i restauracjach, ale to dopiero Włochy stały się kolebką kawy espresso, którą znamy w dzisiejszej postaci. Stało się tak dzięki intensywnej i żmudnej pracy w ciągłe udoskonalanie budowy ekspresu do kawy, który powstał w wyniku niezależnych eksperymentów. Pierwsza włoska maszyna do ciśnieniowego parzenia „małej czarnej” powstała na podstawie projektu Angelo Moriondiego. Włoch przebywający w tym czasie w Turynie zdecydował się opatentować swoją metodę parzenia i mu się to udało. Patent został przyznany 16 maja 1884 roku i miał obowiązywać przez okres kolejnych sześciu lat. Nazwisko projektanta przeszło do historii, ale to nie on zbudował maszynę, którą rozrysował, uwzględniając wszelkie techniczne szczegóły. Zajął się tym wynajęty mechanik, który zrobił to pod bacznym okiem wynalazcy. Sukces był możliwy dzięki licznym zmianom, które miały na celu dalsze udoskonalanie maszyny. I tak pojawiały się kolejne patenty, aż w końcu udało się zarejestrować ten międzynarodowy w 1885 roku. Co jednak ciekawe, Włoch nie poszedł za ciosem i nie zdecydował się na masową produkcję swojej konstrukcji. Cała zamknęła się w zaledwie kilku ręcznie zbudowanych ekspresach.

Ekspres do kawy opatentowany przez Angelo Moriondo

Ekspres opatentowany przez Moriondo
źródło: wikimedia

Mówi się, że właściwy prototyp ekspresu do kawy powstał dopiero w 1901 roku. Urządzenie opatentowane przez Bezzera można było uznać za pierwszy na świecie kawiarniany ekspres. Jego największą zaletą, był krótki czas potrzebny na zaparzenie jednej filiżanki wyśmienitej kawy. Przez kolejne pięć lat trwało udoskonalanie wynalazku, aż w 1906 roku sprzęt został wystawiony na Międzynarodowych Targach w Mediolanie. Z fusami poradzono sobie w 1908 roku, kiedy to gospodyni z Niemiec stworzyła pierwszy papierowy filtr do kawy. O okolicznościach, jakie temu towarzyszyły, możecie przeczytać w inny artykule na naszym portalu. W końcu osiągnięto zamierzony cel, czyli szybszą obsługę klientów w kawiarniach i restauracjach.

Kolejne długie lata minęły, aż ekspres pojawił się w domach miłośników kawy. Stało się to dopiero w końcówce lat 60. XX wieku. Od razu jednak był to sprzęt w pełni funkcjonalny. Urządzenie przeznaczone do użytku domowego było wynikiem postępu technologicznego w tym miniaturyzacji. Obecnie mamy niezwykle szeroki wybór ekspresów. Z jednej strony jest to zaleta, bo znajdziemy sprzęt na każdą kieszeń, ale z drugiej spędzimy długi czas na wyborze tego, który spełni wszystkie nasze oczekiwania. Wybór powinien ułatwić cykl artykułów o wadach i zaletach każdego typu ekspresu, który znajdziecie na łamach naszego portalu.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Choć kawa bezkofeinowa wielu osobom wydaje się pozbawiona największej korzyści płynącej z jej picia, czyli kofeiny, to właśnie jej brak niejednej osobie pozwala cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, kiedy tylko mają na nią ochotę. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Co więc zrobić, aby lepiej się obudzić i przeżyć poranek o wiele przyjemniej? Wystarczy napić się aromatycznej kawy.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się