Kosmetyki, ogrodnictwo, desery – wykorzystaj kawę inaczej

Kosmetyki, ogrodnictwo, desery – wykorzystaj kawę inaczej

Większość z nas spotkała się z dodatkiem kawy w deserach czy słodyczach. Cukierki o jej smaku i tiramisu to przykłady, które przychodzą do głowy najszybciej. Panie z pewnością wiedzą także o zastosowaniu kawy w przemyśle kosmetycznym. Na tym lista sposobów, na które możemy wykorzystać kawę, się nie kończy. Jak się za chwilę przekonacie, „czarne złoto” pasuje prawie do wszystkiego.

Najpowszechniejsze zastosowanie kawy to robienie z niej napojów kawowych. Nie wymaga to wiele pracy. Wystarczy dodać do niej odrobinę whiskey, a już otrzymujemy Irish Coffe, o której nie słyszał żaden Irlandczyk, tak samo, jak o „rybie po grecku” nie słyszał żaden mieszkaniec kraju w południowo-wschodniej części Europy. Oczywiście istnieją znacznie bardziej skomplikowane przepisy na tego typu napoje i praktycznie bez przerwy pojawiają się nowe pomysły. Wszystkie jednak należą do jednej kategorii. Napoje kawowe, chociaż niezwykle smaczne i kaloryczne na nikim nie robią już dzisiaj większego wrażenia.

Kobiety wiedzą, ale mężczyźni już niekoniecznie, dlatego postanowiliśmy poruszyć temat kawy w kosmetykach. Można ją znaleźć w balsamach do ciała, szamponach oraz kremach. Kosmetyki te zawierają w swoim składzie ekstrakty kawy. Właściwości kawy są niemal „magiczne”. Pomaga ona odprężyć się, pobudza odnawianie naskórka, ujędrnia ciało, pozytywnie wpływa na objętość włosów, pobudzając mieszki włosowe, a nawet opóźnia procesy starzenia. Do tego wszystkiego nadaje skórze delikatnego, przyjemnego zapachu. Modne są także zabiegi kosmetyczne z wykorzystaniem fusów. W profesjonalnych gabinetach z wykorzystaniem naparu lub fusów można wykonać peeling, lub masaż. W domowych warunkach dużą popularnością cieszą się maseczki i kąpiele z dodatkiem zmielonych ziaren. Warto również zapamiętać to, że powąchanie kawy pozwala pozbyć się poprzednich zapachów, z którymi styczność miał nasz nos. Dzięki temu odrobina zmielonej kawy przyda się podczas wybierania perfum.

Kiedy najlepiej pić kawę - najodpowiedniejsze godziny

Kiedy najlepiej pić kawę?

Godziny w których pijemy kawę mają duże znaczenie. Dlaczego picie jej tuż po przebudzeniu nie ma większego sensu?

Od dawna napar kawowy znajduje swoje zastosowanie także w przemyśle cukierniczym. Bez kawy nie istniałby włoski deser znany niemal na cały świecie, czyli tiramisu. W kawie nasącza się biszkopty, które następnie stanowią warstwy ciasta, którego drugim głównym składnikiem jest serek mascarpone. Jeśli zamierzacie podjąć próbę przygotowania deseru w domu, nie zapomnijcie o dodatku w postaci likieru amaretto, którym także nasącza się biszkopty. Kawa jest również używana do nasączenia tortów oraz stanowi popularny dodatek do wszelkiego rodzaju kremów i polewy. Niezmielone ziarna mogą być użyte jako dekoracja ciasta. Zapewne mieliście także okazję spróbować kawowych czekoladek. Kawa nie kojarzy się jedynie ze słodkościami. Podczas sezonu grillowego można wykorzystać ją jako jeden ze składników sosu do mięsa z rusztu. Pozostałe to sos sojowy, ketchup, przyprawy i ocet.

Prawdziwym zaskoczeniem może być to, że kawa, a konkretnie fusy są popularne wśród domowych ogrodników. Zużyta po parzeniu kawa jest świetnym nawozem dla roślin doniczkowych. Fusy powodują nie tylko to, że ziemia staje się żyźniejsza, zawarta w nich kofeina ochrania roślinę, odstraszając szkodniki.

Gdzie jeszcze spotkaliście się z dodatkiem kawy?

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

Smak czekolady zna chyba każdy z nas. Jak stworzyć gorącą czekoladę do picia we własnej kuchni?

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Automaty z napojami i kioski z przekąskami w szkołach podstawowych i średnich zaprzestały sprzedawania wszystkich produktów, w których składzie jest kawa.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się