Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Jak już wiecie, fusy można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Na łamach naszego portalu pisaliśmy już m.in. o filiżankach stworzonych właśnie z tych odpadków. Wygląda na to, że mówienie o fusach, jak o odpadkach już w najbliższej przyszłości może przestać być zasadne. Jest to możliwe za sprawą coraz szerszego ich wykorzystania. W zeszłym roku świat obiegła wieść, że fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

W obecnym świecie panuje moda na wszystko, co jest ekologiczne. Czasami przybiera to nie najlepsze formy, ale w przypadku produkowania biopaliw nie można się do niczego przyczepić. Po co się to robi? Paliwo takie ma przyczynić się do zmniejszenia emisji spalin. W przypadku czerwonych, dwupiętrowych autobusów jeżdżących po ulicach stolicy Wielkiej Brytanii ograniczenie to określa się na poziomie kilkunastu procent. Niby niewiele, ale musicie wiedzieć, że w dużych miastach największym źródłem powstawania smogu jest właśnie ruch uliczny, a nie nieodpowiednie piece, którymi mieszkańcy ogrzewają swoje domy. Należy mieć na uwadze także to, że angielski start-up bio-bean dopiero rozpoczął produkcję paliwa. Jeśli współpraca z Shellem oraz Argent Energy rozwinie się na dobre, biopaliwem będą być może napędzane także inne pojazdy.

Dlaczego to właśnie fusy z kawy stanowią składnik ekologicznej mieszanki? Sprawa jest prosta. Wszystko za sprawą łatwego dostępu do surowca i jego ilości. Według szacunków przeciętny londyńczyk wypija około trzech kaw dziennie. Oznacza to, że w skali roku powstaje 200 tysięcy ton fusów, które bardzo często w całości lądują na wysypiskach śmieci. Dla jednych są to jedynie odpady, ale dla przedsięwzięcia bio-bean jest to niewykorzystany zasób. Firma wyliczyła także ilość wypitych filiżanek kawy potrzebną do produkcji zapasu biopaliwa dla jednego autobusu na rok. Szacunki mówią o blisko 2,5 miliona porcji. Nie jest to wbrew pozorom tak dużo. Wystarczy spojrzeć na dane dotyczące liczby mieszkańców Londynu.

Filiżanka stworzona z fusów po kawie

Wynalazek Niemca sprawia, że picie kawy z fusów nabiera nowego znaczenia

Co myślicie o tym, aby napić się „małej czarnej” wprost z filiżanki stworzonej z fusów?

Firma pozyskuje fusy od restauracji, kawiarni oraz fabryk, które zajmują się przetwarzaniem „czarnego złota”. Następnie wytwarzane jest biopaliwo z kawy, które ostatecznie jest mieszane z olejem napędowym w stosunku 80% oleju i 20% nowatorskiego biopaliwa. Mieszanka jest znana pod nazwą B20. Bardzo ważne jest to, że autobusy, do których tankowane jest „fusowe” paliwo nie wymagają przebudowy silników.

Pomimo tego, że firma dopiero rozpoczyna swoją działalność, już teraz planuje rozszerzyć swój zasięg o kolejne kraje. Które? Wybór padł na takie, w których obserwuje się wysokie spożycie kawy, co bezpośrednio przekłada się na ogromne ilości zasobów potrzebnych do produkcji paliwa zmniejszającego emisję spalin. Do takich krajów zalicza się Francja i Stany Zjednoczone. Nic nie jest jeszcze przesądzone, ale wygląda na to, że nasz kraj jest mało atrakcyjny pod prowadzenie tego typu biznesu. Być może w dalszej kolejności firma zainteresuje się także naszymi miastami, a w szczególności Warszawą. W stolicy naszego kraju smog jest w dużym stopniu skutkiem emisji spalin pochodzących z naszych pojazdów.

Czy nowe paliwo odniesie sukces? Ciekawostką jest fakt, że pierwszy skonstruowany silnik spalinowy był napędzany olejem powstałym z orzeszków arachidowych. Nie jest także tajemnicą, że samochód pojedzie nawet na zużytym oleju pochodzącym z lokali gastronomicznych. Dążymy do tego, że powszechnie znane rodzaje paliwa to niejedyne środki, które są w stanie napędzać nasze cztery kółka. Nie zmienia to jednak faktu, że mało kto odważyłby się wlać do swojego baku coś innego. Dzieje się tak głównie ze względu na strach przed uszkodzeniem silnika. Dlatego też, jeśli nawet uda się przystosować paliwo z fusów do współpracy z samochodami osobowymi i to bez potrzeby wprowadzania zmian w konstrukcji silnika, szanse na to, że giganci z sektora paliwowego pozwolą sobie na ryzyko utraty kawałka tortu, jest raczej niewielka. Chyba że same zainwestują w nową mieszankę.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Choć kawa bezkofeinowa wielu osobom wydaje się pozbawiona największej korzyści płynącej z jej picia, czyli kofeiny, to właśnie jej brak niejednej osobie pozwala cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, kiedy tylko mają na nią ochotę. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Co więc zrobić, aby lepiej się obudzić i przeżyć poranek o wiele przyjemniej? Wystarczy napić się aromatycznej kawy.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się