Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku, który można mieszać z koktajlami, dodawać do wypieków, a nawet dosypać do kawy.

Brokuły, które zostały uznane za zbyt niedoskonałe, aby mogły być sprzedawane w sklepach, zostały zmielone i zamienione w sypki proszek. Zajęła się tym australijska agencja naukowa CSIRO i grupa rolnicza Hort Innovation. Dwie stołowe łyżki sproszkowanego warzywa to mniej więcej pięć różyczek (kwiatostan brokułów to właśnie róża). Taka porcja wystarczy, aby dostarczyć organizmowi wystarczającej ilości błonnika pokarmowego, witaminy B6, witaminy E i manganu.

Właściciele jednej z kawiarni na terenie Melbourne zaczęli eksperymentować z proszkiem, mieszając go z kawą. Klienci, którzy mieli okazję skosztować nowej wersji „małej czarnej”, nie byli do końca zachwyceni jej smakiem. Broccolatte będzie trzeba jeszcze dopracować. Napój jednak bardziej przypominał brokułowy koktajl niż kawę.

Kawa wydłuża życie

Kawa wydłuża życie. Potwierdzają to badania, które trwały niemal 20 lat

Według kardiologów, picie odpowiedniej ilości kawy, przyczynia się do przedłużenia ludzkiego życia.

Dyrektor generalny Hort Innovation John Lloyd twierdzi, że proszek jest idealnym dodatkiem także do koktajli, zup oraz wypieków.

„Badania pokazują, że przeciętny Australijczyk nadal nie spożywa zalecanej dziennej ilości warzyw. Szansą na zmianę tej sytuacji może być m.in. proszek z brokułów, który powstał, aby rozwiązać ten problem” - powiedział Lloyd.

Proszek i szereg przekąsek zostały opracowane w ramach projektu badawczego, którego celem jest ograniczenie ilości odpadów roślinnych poprzez wytwarzanie zdrowych produktów żywnościowych z „brzydkich” warzyw i owoców.

Ankieta przeprowadzona przez CSIRO wykazała, że czterech na pięciu dorosłych nie spożywa wystarczającej ilości owoców i warzyw i tym samym nie spełnia australijskich wytycznych żywieniowych.

Główny badacz CSIRO zajmujący się projektem mielenia brokułów na proszek Mary Ann Augustin powiedziała, że następnym krokiem będzie dalszy rozwój przerobu i przetestowanie go wśród szerszej grupy konsumentów.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Choć kawa bezkofeinowa wielu osobom wydaje się pozbawiona największej korzyści płynącej z jej picia, czyli kofeiny, to właśnie jej brak niejednej osobie pozwala cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, kiedy tylko mają na nią ochotę. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Co więc zrobić, aby lepiej się obudzić i przeżyć poranek o wiele przyjemniej? Wystarczy napić się aromatycznej kawy.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się