Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie. Było wiele teorii na temat tego, co tworzy dobry zespół. Wszyscy słyszeliśmy powiedzenie „Nie ma żadnego »ja« w grupie”. W języku angielskim funkcjonuje też „zbyt wielu szefów kuchni zepsuje rosół”. Poza chwytliwymi powiedzonkami, które mają na celu motywowanie niechętnych, nikt nie potrafił powiedzieć konkretnie, jaki jest wzór na skuteczną pracę zespołową.

Okazuje się, że to nowe badania znalazły najlepszego konstruktora zespołu. Nie są to bynajmniej sportowe zawody biurowe ani dobry lider (chociaż ten może podołać zadaniu). To ciemny gorzki napar sprawiający, że spotkania w pracy są o wiele słodsze. Tak, chodzi o naszą i Waszą ulubioną kawę.

Mniej wymigiwania się, więcej rozmów

Badacze z Uniwersytetu w Ohio odkryli, że kiedy ludzie piją małą czarną zawierającą kofeinę (kawa zbożowa i ta pozbawiona pobudzającej substancji nie działa) przed rozpoczęciem pracy, nie tylko bardziej pozytywnie ocenili wyniki swojej grupy, ale byli także bardziej zadowoleni ze swojej własnej pracy.

Jeśli skłonienie ludzi do komunikowania się wydaje się realnym problemem, jest nadzieje na jego rozwiązanie. Inne badanie wykazało bowiem, że kiedy ludzie dostarczyli swojemu organizmowi kofeiny pochodzącej z „małej czarnej”, byli oni bardziej skłonni do rozmawiania z innymi członkami zespołu.

Kiedy tematem rozmów były kontrowersyjne kwestie, które spowodowały tarcia, osoby, które wcześniej wypiły kubek kawy, pomimo tego chciały pozostać i nadal pracować w grupie z tymi samymi osobami. Naukowcy przewidują, że zupełnie inaczej zachowałyby się osoby, które piją wyłącznie bezkofeinowy wariant. „Kawa nie sprawiała, że dyskusje w grupach były zbyt niewygodne i nieprzyjemne” - powiedział Amit Singh, współautor badania. „Nawet jeśli osoby mówią więcej, zgadzają się ze sobą lub nie, nadal chcą ze sobą pracować”.

Pozytywny wpływ kawy na zdrowie

Zalety picia kawy

Zapewne przychodzi Wam do głowy jej pobudzające działanie oraz fakt, że po jej wypiciu każda praca staje się efektywniejsza. Okazuje się, że zalety mogłyby być liczone w dziesiątkach. My postaramy się podać ich jak najwięcej.

Mniej ziewania, więcej gadania

Co w kawie sprawia, że ludziom lepiej współpracuje się w grupie? „Stwierdziliśmy, że to głównie zwiększona czujność przyczyniła się do uzyskiwania pozytywnych wyników w pracy zespołowej” - powiedział Singh. „Nic dziwnego, że kawosze, którzy pili swój ulubiony napój z zawartością kofeiny, byli bardziej uważni”.

Nie tylko to jaką kawę pijesz jest ważne. Równie istotne jest to, kiedy po nią sięgasz. Grupa badanych, która wypijała kawę przed spotkaniem, oceniała swój zespół i własny wkład znacznie bardziej pozytywnie niż ci, którzy sięgali po napar dopiero po pracy.

Co ciekawe, wszystko nie musi koniecznie opierać się o kawę, ale konkretnie o to, że wpływa na naszą czujność. Wszyscy uczestnicy badania zostali poproszeni o jej ocenę. Osoby pijące kofeinową kawę uważali siebie za bardziej czujnych niż pozostali. Ci, którzy twierdzili, że są bardziej uważni, częściej wydawali pozytywne opinie na swój temat i lepiej oceniali pracę całego zespołu.

„Podejrzewamy, że gdy ludzie są bardziej czujni, zaczynają zauważać członków grupy, którzy wnoszą większy wkład, a to powoduje wzrost morale i skutkuje lepszym nastawieniem” - powiedział Singh.

Mniej myślenia, więcej picia

Co więc możesz zrobić, aby zostać lepszym partnerem dla zespołu oprócz tego, że przed rozpoczęciem pracy postawisz wszystkim kubek kawy z lokalu za rogiem? To proste. Po prostu pij więcej kawy lub rób coś, co sprawia, że jesteś bardziej czujny. Jeśli nie przepadasz za małą czarną, możesz wybrać się na spacer przed spotkaniem lub porozmawiać ze współpracownikiem - to sprawi, że będziesz bardziej uważny.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

Smak czekolady zna chyba każdy z nas. Jak stworzyć gorącą czekoladę do picia we własnej kuchni?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się