Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Dla osób z napiętym harmonogramem dnia, które bardzo często nie przesypiają tyle czasu, ile powinny, kawa lub napoje energetyczne są częstym lekarstwem na uczucie zmęczenia i senność. Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Praca w korporacji niejednokrotnie wiąże się z pędzeniem od spotkania do spotkania, czy to z klientami biznesowymi, czy innymi pracownikami. Pozostawianie w jako takiej formie jest wtedy możliwe właśnie dzięki ekspresowi do kawy, do którego ustawiają się długie kolejki. Bez tego sprzętu nie można sobie wyobrazić współczesnego biura. Pobudzający napar jest również bardzo ważnym napojem w armii. Wojskowi mogli znaleźć go już w racjach żywnościowych rozdawanych podczas II Wojny Światowej.

Naukowiec pracujący dla armii amerykańskiej, Jaques Reifman postanowił zbadać, ile kofeiny faktycznie potrzebuje organizm pozbawiony snu oraz w jakich odstępach czasu powinien ją przyjmować. Okazało się, że ustalenie tych dwóch rzeczy nie należało do najprostszych zadań.

Przyjmujesz suplement żelaza w tabletkach? Nie popijaj go kawą!

Przyjmujesz suplement żelaza w tabletkach? Nie popijaj go kawą!

Niedobór żelaza niesie za sobą anemię, apatię, znaczne pogorszenie samopoczucia, a nawet zaburzenia rytmu serca. Jeśli uzupełniacie żelazo w formie kapsułek i tabletek, pamiętajcie aby nie popijać ich kawą!

Wyniki badań zostały podsumowane przez American Academy of Speel Medicine. Na ich podstawie można dość precyzyjnie ustalić optymalne spożycie kofeiny, biorąc pod uwagę metabolizm oraz inne różnice fizjologiczne występujące między poszczególnymi ludźmi.

Reifman badał, w jaki sposób ubytek snu i spożycie kofeiny wpływają na osiągi w „zadaniach czujności psychomotorycznej”. Miały one na celu zmierzenie czasu reakcji i poziomu czujności. W dalszym kroku naukowiec opracował algorytm, pozwalający wyznaczyć odpowiednią dawkę kofeiny oraz pory dnia, w których należy ją przyjmować, aby zmaksymalizować czujność badanych.

Efektywne korzystanie z algorytmu jest możliwe w momencie podania informacji o porach, w których dana osoba śpi i maksymalnej ilości kofeiny, którą chciałaby spożywać lub którą zwykle przyjmuje w ciągu dnia. Na tej podstawie można wyliczyć, ile substancji dającej „kopa” będzie potrzebować i w jakich godzinach powinna ją przyjmować.

Reifman odkrył, że przestrzeganie zaleceń jego algorytmu może zwiększyć czujność danej osoby o 64 procent i to już w przypadku, gdy przyjmuje ona taką dawkę kofeiny, jak zazwyczaj, ale z nowym harmonogramem. Pozytywne wyniku udało się uzyskać także u osób, które chciały ograniczyć ilość spożywanej kawy lub innego napoju zawierającego kofeinę. Mogą one zredukować dawkę nawet o 65 procent i przy jednoczesnym trzymaniu się pory przyjmowania pozostałej części odczuwać taki sam poziom czujności jak przy normalnym dawkowaniu. Oczywiście wszelkie obliczenia wykonywano na podstawie algorytmu Reifmana.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

Smak czekolady zna chyba każdy z nas. Jak stworzyć gorącą czekoladę do picia we własnej kuchni?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się