Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dzieje się tak za sprawą coraz większej świadomości konsumentów. W ostatnich latach panuje pozytywna moda nie tylko na to, co zdrowe, ale i polskie. Świetnie wpisuje się w nią zbożówka, która spełnia oba te warunki. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Bezkofeinowa

Zacznijmy od najważniejszego, czyli od faktu, że kawa zbożowa nie zawiera kofeiny. Dzięki temu jest bezpieczna dla kobiet w ciąży, mam karmiących piersią, dzieci powyżej 3. roku życia i osób, które z różnych powodów powinny unikać psychoaktywnej substancji. W związku z brakiem kofeiny w swoim składzie, zbożówka w odróżnieniu od prawdziwej kawy nie uzależnia. Jednocześnie dla wielu ta właściwość zbożówki jest jej największą wadą. Dotyczy to kawoszy, którzy sięgają po tradycyjną „małą czarną” właśnie ze względy na „kopa”, który jest tak bardzo pożądany we wczesnych godzinach porannych. Co prawda kawa zbożowa ma działanie pobudzające, ale jest ono nieporównywalnie mniejsze niż to odczuwalne po wypiciu kofeinowej kawy.

Smaczna

Smak i aromat zbożówki zapewne nie wszystkim przypadnie do gustu. To samo można jednak powiedzieć o tradycyjnej kawie. Wszystko zależy więc od Waszych preferencji. Jeśli nie zasmakuje Wam kawa zbożowa przygotowana na bazie wody, możecie dać jej drugą szansę, przygotowując ją na mleku. Zbożówka na mleku lub z jego dodatkiem zapewnia dodatkowe korzyści. Tak przygotowany napój zwiększa przyswajalność magnezu oraz białka. Na rynku znajdziecie także wiele wariantów smakowych np. czekoladowy, karmelowy.

Pomocna w odchudzaniu

Dlaczego warto sięgać po kawę zbożową? Jest ku temu, co najmniej kilka powodów. Do grupy najważniejszych można zaliczyć pozytywne korzyści, jakie przynosi organizmowi. Z uwagi na fakt, że zbożówka, jak sama jej nazwa wskazuje, powstaje głównie ze zbóż (najczęściej żyta, jęczmienia i pszenicy), wspomaga trawienie oraz przyśpiesza proces przemiany materii. Picie kawy zbożowej jest więc zalecane osobom, które walczą z nadmiernymi kilogramami. Osoby odchudzające się powinny zwrócić uwagę także na zerową zawartość tłuszczu w zbożówce. Kawa ze zbóż zawiera za to inne substancje odżywcze – węglowodany oraz białka.

Kubek kawy zbożowej

Zdrowa

Zdrowy produkt bardzo często kojarzy się z witaminami i minerałami. Zarówno jednych, jak i drugich nie brakuje w kawie zbożowej. Znajdziemy w niej:

  • witaminy z grupy B – korzystne dla utrzymania zdrowia psychicznego,
  • fosfor – buduje mocne kości i wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego,
  • potas – zapewnia prawidłową pracę serca,
  • cynk – wzmacnia odporność,
  • żelazo – ważny dla odpowiedniego funkcjonowania całego organizmu,
  • selen - odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy,
  • magnez - wzmacnia mięśnie, buduje zęby i kości, zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia,
  • polifenole - wykazują działanie przeciwutleniające, a tym samym odgrywają znaczącą rolę w zapobieganiu rozwojowi chorób nowotworowych.
Kawa zbożowa Inka

Kawa Inka - rodzaje

Tę kawę zbożową znają w naszym kraju chyba wszyscy. Marka zdobyła taką popularność, że określenie „kawa zbożowa” zastępowano właśnie Inką. Na przestrzeni lat oferta rozszerzała się i dziś pod marką Inka możemy znaleźć wiele wariantów kawy. Zapraszamy na ich przegląd.

Na sklepowych półkach można znaleźć kawę zbożową wzbogaconą o dodatkowe witaminy i minerały np. wapń, który jest bardzo ważny dla rozwoju i wzmocnienia kości u dzieci.

Na osobny akapit zasługuje zawarta w kawie zbożowej inulina, która pochodzi z cykorii. Oprócz tego, że jest naturalnym prebiotykiem, który wspomaga proces odchudzania się m.in. dbając o perystaltykę jelit, dodatkowo redukuje poziom złego cholesterolu we krwi.

Nie dla wszystkich

Kawa zbożowa występuje także w wariancie bez glutenu. Po produkt ten mogą więc sięgać osoby, które z przyczyn zdrowotnych lub innych są na diecie bezglutenowej. Pamiętajcie, że kawa pozbawiona specjalnego oznaczenia wskazującego na brak glutenu, ma go w swoim naturalnym składzie, a tym samym nie powinna być pita przez chorych na celiakię i osoby z nietolerancją.

Zbożówka nie powinna znaleźć się także w diecie osób zmagających się z cukrzycą. Jest to spowodowane wysokim indeksem glikemicznym.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

Smak czekolady zna chyba każdy z nas. Jak stworzyć gorącą czekoladę do picia we własnej kuchni?

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Automaty z napojami i kioski z przekąskami w szkołach podstawowych i średnich zaprzestały sprzedawania wszystkich produktów, w których składzie jest kawa.

Różowe wino z różowych winogron

Różowe wino z różowych winogron?

Różowe wino dopiero od niedawna cieszy się taką popularnością. Z dnia na dzień zyskuje coraz więcej miłośników, co wcale nie jest niczym dziwnym. Różowego wina wbrew pozorom wcale nie produkuje się z różowych winogron.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się