Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Choć kawa bezkofeinowa wielu osobom wydaje się pozbawiona największej korzyści płynącej z jej picia, czyli kofeiny, to właśnie jej brak niejednej osobie pozwala cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, kiedy tylko mają na nią ochotę. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Dlaczego kawa bezkofeinowa?

Najczęściej zauważane działanie kawy jest właśnie powiązane z obecnością kofeiny - pobudza, zmniejsza odczucie zmęczenia i przywraca ostrość umysłu. Zdecydowanie mniej uwagi poświęca się innym aspektom jej oddziaływania, jak wysokiej zawartości antyoksydantów czy sporej zawartości magnezu. Dlaczego więc ktoś miałby być zainteresowany piciem bezkofeinowej kawy?

Do grona osób, które powinny rozważyć wybór bezkofeinowej kawy, z pewnością należą kobiety w ciąży. Zaleca się im ograniczanie spożycia kofeiny, która w większych ilościach może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka poronienia, przedwczesnego porodu czy niskiej masy urodzeniowej dziecka. Idealną opcją dla miłośniczek "małej czarnej", którym trudno oprzeć się kawowemu aromatowi jest właśnie jej bezkofeinowy wariant. Ponadto powinny się nią zainteresować osoby z przeciwwskazaniami medycznymi, np. cierpiącymi na nadciśnienie czy zaburzenia ze strony układu trawiennego. 

Jeszcze jedną grupą osób, dla których kawa bezkofeinowa będzie wybawieniem, są zapaleni kawosze, którzy chcieliby móc delektować się jej smakiem o każdej porze dnia, również wieczorem. Choć osobom z wyrobioną tolerancją na kofeinę nie powinna ona istotnie zaburzać zasypiania, to badania wykazują, że spożywana na mniej niż 4 godziny przed zaśnięciem istotnie pogarsza jakość snu, przez co potrzebujemy więcej czasu na regenerację. Filiżanka decaff będzie przyjemnym ominięciem problemu.

Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Wbrew obiegowym opiniom kawę pozbawia się kofeiny jeszcze na etapie zielonych ziaren, czyli przed wypalaniem i mieleniem. Niezależnie od metody dekofeinizacji wykorzystuje się w niej wodę, w której z łatwością się ona rozpuszcza. Wśród najczęściej wykorzystywanych metod warto wymienić:

  • metodę pośredniego użycia rozpuszczalnika - ziarna kawy moczone są w niemal wrzącej wodzie przez kilka godzin, co niestety oprócz kofeiny pozbawia ją także smaku. Woda mieszana jest z rozpuszczalnikiem, który wiąże się z kofeiną, a po ich odparowaniu (rozpuszczalnika i wody) ponownie namacza się w niej ziarna, by wchłonęły olejki kawowe, wpływające na smak. 
  • metodę bezpośredniego użycia rozpuszczalnika - ziarna kawy przez pół godziny są gotowane na parze, co otwiera pory, a następnie poddawane działaniu rozpuszczalnika przez około 10 godzin, co wiąże kofeinę. Następnie jest on usuwany z ziaren fizycznie i kolejnym gotowaniem na parze. 
  • Swiss Water Process - w tej metodzie nie wykorzystuje się w żaden sposób substancji chemicznych. Ziarna po prostu namacza się w gorącej wodzie, którą przepuszcza się przez filtr z aktywnym węglem, który oddziela kofeinę od reszty substancji smakowych. Ziarna bez smaku i kofeiny są wyrzucane, ale woda jest wykorzystywana ponownie do wchłonięcia kofeiny z ziaren. Ponieważ jest już nasycona kawowymi olejkami, wchłania jedynie kofeinę, pozostawiając bezkofeinowe ziarna, z pełnym smakiem i aromatem. 

Jaką kawę bezkofeinową wybrać?

Oczywiście nie każda kawa bezkofeinowa jest taka sama. Jeśli interesuje nas dobrej jakości kawa bezkofeinowa sklep online kawosz.com.pl ma dla nas wyborną ofertę. Sama palarnia słynie z bezkompromisowego podejścia do jakości i świeżości kawy. Ponieważ jest prowadzona przez pasjonatów, stawia sobie za cel dostarczanie najróżniejszych gatunków z całego świata, by zainteresować klientów pełnią aromatów, jakie kryją się za tym magicznym napojem. W ich ofercie kawy bezkofeinowej znajdziemy zarówno brazylijską Santos, jak i Kolumbijską kawę bezkofeinową. Tą pierwszą docenimy za lekko słodkawy lekko orzechowo-czekoladowy smak, ta druga uwiedzie nas świetnym zbalansowaniem smaków, z wyczuwalną słodyczą czekolady i kwaskowatością cytrusów. Warto spróbować obu!

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Co więc zrobić, aby lepiej się obudzić i przeżyć poranek o wiele przyjemniej? Wystarczy napić się aromatycznej kawy.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się