Idealna kawa i kolor palonego ziarna
Świeżo palona kawa to coś, czego musisz spróbować, będąc jej amatorem. Dzięki temu dowiesz się, że kawa, kawie nie równa. Nie musisz iść do kawiarni, by nacieszyć się tak dobrze jakościowym trunkiem. Świeżo paloną kawę możesz kupić i zamówić do siebie do domu. Pamiętaj jednak o tym, by wybierać odpowiednie źródło. Kawa powinna być wypalona nie dłużej niż 3 miesiące od daty jej zakupu.
Świeżo palona kawa – sposób na relaks
Jeżeli jesteś fanem kawy, ten artykuł z pewnością sprawi Ci przyjemność. Być może jeszcze nie wiesz jaką kawę kupić by odpowiadała Twojemu smakowi. Świeżo palona kawa ma lepszy smak i więcej aromatów. Podpowiadamy. Wszystko zależy od stopnia wypalenia kawy. Jeżeli jesteś miłośnikiem lekkich aromatów i delikatnych uniesień, wybierz kawę paloną na blond. Lekkie palenie kawy daje jej łagodne właściwości. Dzięki temu odnajdziesz w niej delikatne smaki i energię na resztę dnia.
Kawa dla mieszczucha – czyli średnie palenie
Taka kawa ma zdecydowanie więcej goryczki. Jest to ten specyficzny smak kawy, który znamy. Średnio palona kawa jest bardziej popularna od tej, wypalanej na kolor jasny. Ten rodzaj palenia stosuje się zazwyczaj w kawach komercyjnych, które później sprzedawane są w większej ilości w supermarketach. Smak średniego palenia zapewne znamy, jeżeli pijamy kawę. Jednak smak świeżego średniego palenia, nie jest znany wszystkim. Bogate aromaty ulatniają się z czasem.
Ciemne palenie – mocna kawa
Wypalanie kawy na ciemny kolor daje jej prawdziwą moc. Jest po połączenie niezwykłego smaku i aromatu, który jest bardzo mocno wyczuwalny. Zapach mocno wypalonej kawy niesie się po całym mieszkaniu. Podczas palenia takiej kawy, w piecu można usłyszeć trzaski. To ziarno kawy pęka i otwiera się, po to, byśmy mogli cieszyć się intensywnymi aromatami.
Jak nie stracić aromatu świeżo palonej kawy?
Najlepszym rozwiązaniem będzie zamawianie kawy prosto z palarni. Gdyńska Palarnia Kawy wyprodukuje dla Ciebie najlepszą jakościowo kawę. Możesz wybrać spośród wielu gatunków kaw i poprosić o stopień wypalenia. Chociaż najlepiej zostawić ten wybór Mistrzowi Palenia. By nie utracić aromatu, zamawiaj kawę z palarni na okres od 2 do 3 tygodni. Kawa osiąga swój szczytowy aromat tydzień po wypaleniu. Przez kolejne 2 tygodnie możesz cieszyć się jej wyjątkowym aromatem. Po upływie tego czasu warto złożyć kolejne zamówienie. Najprościej mówiąc, by nie utracić tego, co jest najlepsze w kawie, zamawiaj ją co 3 tygodnie. Świeżą, paloną – taką prosto z pieca.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!