Właściwości kawy zbożowej i sposoby jej podawania
Substytut kawy zawierającej kofeinę jest napojem otrzymywanym ze zbóż. Smak zbliżony do naturalnej kawy otrzymuje się poprzez dodatek cykorii lub buraka cukrowego. Dlaczego w ogóle powstała kawa zbożowa?
Żartem wydaje się odpowiedź, że dzieci chciały się poczuć choć trochę jak dorośli. Zbożowy napój jest polecany szczególnie osobom, których zdrowie nie pozwala na picie prawdziwej kawy. Jest bezpieczna także dla kobiet w ciąży i karmiących matek.
Pomimo wielu różnic między kawą zbożową, a tą zawierającą kofeinę, można znaleźć i punkt wspólny. Obie powstają w wyniku wypalania ziaren. Oczywiście w przypadku tej pierwszej, jak sama nazwa wskazuje, są to ziarna zbóż. Najczęściej żyta, jęczmienia i pszenicy.
Lista korzyści, jakie wynikają z picia kawy zbożowej, jest naprawdę długa!
- ułatwia przyswajanie wapnia,
- zawiera białko i węglowodany, a więc substancje odżywcze,
- wspomaga proces trawienia,
- jest źródłem błonnika rozpuszczalnego, który to zmniejsza poziom cholesterolu,
- jest pozbawiona tłuszczu,
- zawiera magnez, selen, a także polifenole,
- korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit,
- pobudza nas, mimo że nie zawiera kofeiny,
- poprawia przemianę materii,
- nie uzależnia,
- wspomaga proces odchudzania - jest niskokaloryczna, 100g gotowego napoju zawiera zaledwie 5-50 kcal (jeśli nie dodajemy mleka lub cukru),
- nie blokuje wchłaniania żelaza i magnezu, jak kawa zawierająca kofeinę,
- jest źródłem antyoksydantów,
- zawiera witaminy z grupy B, które to pomagają w pracy naszemu układowi nerwowemu i odpornościowemu, wpływają także na wygląd włosów i skóry.
Pysznie smakuje!
Szczególnie, gdy wzbogacimy jej smak, dodając mleka i cukru. Słodzić można ją także miodem. Możemy do niej dodać nasze ulubione przyprawy - cynamon, wanilia, bądź czekoladowe wiórki urozmaicą jej smak. Jedynym minusem jest to, że straci swoją niskokaloryczną właściwość, ale czy nie warto sobie od czasu do czasu pozwolić na chwilę przyjemności z kubkiem tak pysznego napoju? W upalne, letnie dni możemy się schłodzić, podając kawę z dodatkiem lodów lub przygotowując z niej sorbet.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!