Kawa z marketu, a kawa rzemieślnicza – co wpływa na różnice w sm

Kawa z marketu, a kawa rzemieślnicza – co wpływa na różnice w smaku i jakości?

Duże koncerny, piękne historie o tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie i kuszące opakowania. Mogłoby się wydawać, że firmy z bogatą i mocno ugruntowaną pozycją na rynku godne są naszego zaufania. W końcu wiedzą co robią i od lat obecne są w życiu konsumentów na całym świecie. I masz rację. Giganci wiedzą co robią. Dużo, szybko i tanio. Tak produkowana jest kawa przemysłowa. Zapewne znasz jej smak, a ulubiona kawa z marketu pomogła Ci rozpocząć niejeden dzień. Czy zastanawiałeś się jednak nad tym, dlaczego kawa rzemieślnicza ma zupełnie inny smak i aromat?

Wysmakowany marketing

Idąc do pobliskiego sklepu chętnie sięgamy po dobrze znane produkty. Instynktownie poszukujemy charakterystyczne logo i wyłapujemy wzrokiem znaną sobie szatę graficzną. Tak działa marketing. Gigantyczne koncerny inwestują ogromne pieniądze w reklamy i kolorowe billboardy. Wszystko po to, aby przekonać nas o prestiżu firmy i jakości oferowanych produktów. Z samą kawą bywa już różnie. W rzeczywistości tania kawa to swoistego rodzaju zaprzeczenie wysokiej jakości. Jak to możliwe, że producent może pozwolić sobie na sprzedaż pełnowartościowego, importowanego towaru w cenie niższej niż 15-20 złotych za pół kilograma (a czasami nawet za kilogram)? Sekretem jest skala produkcji. Kawa przemysłowa wytwarzana jest w ogromnych ilościach, zwykle z dość słabej jakości ziaren. Ich wypalanie niewiele ma wspólnego ze sztuką przygotowania wysokiej jakości kawy. Liczy się czas, bo „czas to pieniądz”. Sam proces produkcji kawy niskiej jakości jest starannie przemyślany. Każdy krok służy temu, aby móc w atrakcyjnym opakowaniu sprzedać konsumentowi ziarno przynajmniej nijakie. Jesteśmy więc przekonani, że kupujemy dobą kawę w dobrej cenie, bo firma jest duża i stać ją na sprzedaż produktów w niższej cenie. Nic bardziej mylnego.

Powiedz mi skąd jesteś - plantacje

Zastanawiasz się, czym różni się tania kawa od tej kawy speciality? Właściwie wszystkim. Różnice zaczynają się już na plantacji. Gigantyczne koncerny dość często pozyskują ziarna z plantacji, które dają im surowiec w krótkim czasie. Na takich plantacjach krzewy szybko rosną, szybko owocują i szybko zbiera się plony. Kluczowe jest jednak to, że w tej szybkości nie ma nic naturalnego. Wielkie plantacje produkujące ziarna dla największych koncernów wykorzystują środki ochrony roślin, a także nawozy wspomagające wzrost krzewów oraz ich owocowanie. Umiejscowienie plantacji również nie jest przypadkowe. Celowo wybiera się niżej położone tereny, aby móc wdrożyć mechaniczne procesy zbiorów.

Kawa niskiej jakości produkowana jest szybko i w dużej ilości. Tylko w ten sposób koncerny mogą na niej zarabiać krocie. Problem użycia np. kombajnów kawowych polega jednak na tym, że do jednego worka trafiają zarówno dobre ziarna, jak i te gorszej jakości. Uszkodzone i niedojrzałe ziarna można jednak w łatwy sposób ukryć i uzdatnić do spożycia. Ważny jest przecież czas i ilość. Jakość kawy przemysłowej to kwestia drugorzędna. Pamiętaj również o tym, że tania kawa w całych ziarnach zwykle jest lepszej jakości, niż jej zmielony odpowiednik. Trudniej jest bowiem ocenić wzrokowo jakość zmielonego produktu.

Kawa rzemieślnicza traktowana jest jako wysokiej jakości produkt, który charakteryzuje się określonym aromatem, smakiem, a nawet nutami smakowymi czy barwą naparu. W Ingagi Coffee odwiedzamy różne zakątki świata i rozmawiamy z licznymi plantatorami. Wszystko po to, aby dostarczać naszym klientom wysokiej jakości kawy. Nasze ziarna zazwyczaj pochodzą z niewielkich, rodzinnych plantacji. Ich właściciele dbają o swoje rośliny, jednak nie zakłócają procesów ich wzrostu. Krzaczki kawowe rosną szczęśliwe w słońcu i deszczu, w swoim naturalnym tempie. Zbiory nie należą do najłatwiejszych. Plantacje często usytuowane są w wyższych partiach - nawet 2300 m n.p.m, a każdy owoc przechodzi przez ręce doświadczonego pracownika. Ważne jest również to, w jaki sposób plantator postępuje z zebranymi owocami. Kolejne etapy obróbki owoców kawowca mają przecież istotny wpływ na smak i aromat przygotowanego naparu. My dbamy o to, aby plantatorzy postępowali zgodnie ze sztuką uprawy i pozyskiwania kawy. To jednak sprawia, że do naszej palarni trafiają już tylko te najlepsze ziarna, które później starannie pakujemy dla klientów.

Ciekawym jest również to, że kawa rzemieślnicza zazwyczaj posiada na opakowaniu informację o miejscu pozyskania ziaren, czego na próżno szukać w przypadku kawy przemysłowej. Czy wiesz już dlaczego?

Ukryć czy wydobyć właściwości ziarna?

Co sprawia, że kawa przemysłowa smakuje inaczej niż kawa rzemieślnicza? Uprawa i sposób pozyskiwania owoców to tylko wierzchołek góry lodowej. Sposób postępowania z ziarnami jest równie istotny. W przypadku kawy niskiej jakości podejmowane są działania, które mają na celu ukrycie wad części ziaren. Wysokiej jakości kawa musi być jednak traktowana w odpowiedni sposób, aby nie odebrać jej wyjątkowego smaku, aromatu i wyraźnie wyczuwalnych nut smakowych. Z tego też powodu kawa przemysłowa ma zazwyczaj intensywny smak, bogaty w charakterystyczną goryczkę lub kwasowość. Kawa rzemieślnicza to już zupełnie inna historia. Bogactwo owocowych, kwiatowych, orzechowych i czekoladowych smaków i aromatów to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Zapewne zastanawiasz się teraz, czy tańsze kawy z marketu są bezpieczne dla zdrowia. Na szczęście raczej nie powinny Ci zaszkodzić. Możesz być o to spokojny, ponieważ kawa produkowana na ogromną skalę przechodzi proces uzdatniania ziaren do spożycia. Możliwość tę zawdzięczamy pewnemu profesorowi chemii żywności. Karl Lendrich opracował bowiem metodę, która pozwalała na szybkie doprowadzenie ziaren kawy do stanu użytkowego. Jak to w przemyśle spożywczym bywa, długi łańcuch transportowy i czasami niewłaściwie zabezpieczenie sprawiają, że część produktów wilgotnieje. Opracowany przez Lendricha proces pozwala skutecznie pozbyć się wszelkich szkodliwych substancji. W ten sposób nawet niskiej jakości ziarno może być przeznaczone do dalszej sprzedaży i konsumpcji. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że parowanie (inaczej streamowanie) kawy pomaga ocalić określoną partię ziaren, które w przypadku kawy rzemieślniczej musiałyby być odrzucone. Co ciekawe, w taki sam sposób produkowana jest kawa z oznaczeniem „łagodna dla żołądka”. Wynika to z tego, że parowanie pozbawia ziarna znacznej części substancji mogących działać drażniąco na żołądek.

Uparowane ziarna można poddać dalszej obróbce. Jak to zazwyczaj robią duże koncerny? Przede wszystkim szybko. Przygotowane ziarna palone są w bardzo krótkim czasie i w bardzo wysokiej temperaturze. Na koniec ziarna schładzane są zimną wodą. Tak gwałtowny proces sprawia, że tania kawa jest mocno palona i kusząco lśniąca. Wynika to z tego, że przy ekstremalnie wysokiej temperaturze oleje eteryczne wydobywają się na zewnątrz ziarna. Wygląda świetnie, ale walory smakowe już pozostawiają wiele do życzenia. Co więcej, mocne palenie ziaren pozwala ukryć defekty ziaren gorszej jakości. Taka kawa przemysłowa gotowa jest w dużych ilościach, w zaledwie kilka minut.

W przypadku kawy rzemieślniczej proces palenia to prawdziwa sztuka. Do pieca trafiają wyselekcjonowane ziarna (uprzednio starannie osuszane na słońcu i transportowane w specjalnych workach), które przez kilka minut w nim leżakują. W ten sposób woda może odparować, a ziarna zaczynają żółknąć. Kiedy ziarna zaczynają brązowieć, pojawia się pierwszy crack (charakterystyczny dźwięk przypominający ten, który możesz usłyszeć podczas przygotowania popcornu). Wówczas wydobywa się aromat, a cukry się karmelizują. Kiedy ziarenka „strzelają” kolejny raz, wydobywają się olejki. W zależności od wybranego stopnia wypalania ziaren (light, medium lub dark), odczekujemy kilka kolejnych minut. Wypalone ziarna przesypujemy do bębna, gdzie chłodzi je powietrze, a nie woda!

Zaskakujący smak i aromat

Kupując tanią kawę wiemy o tym, że taka kawa jest zazwyczaj lekko kwaśna lub ma wyraźnie wyczuwalną goryczkę. Dodanie cukru, mleka lub śmietanki pozwala skutecznie zniwelować ten smak. Prawdziwym zaskoczeniem może być jednak wysokiej jakości kawa kraftowa (rzemieślnicza). Przygotowany napar często nawet nie jest podobny do tego, co widzimy po zaparzeniu taniej kawy. Piękna, lekko transparentna barwa (przypomina bardziej mocną herbatę niż kawę), wyrazisty aromat pełen owocowych i kwiatowych nutek i smak, który pieści zmysły nawet najbardziej wymagających miłośników kawy. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że nie każda kawa rzemieślnicza nadaje się do picia z mlekiem. Można wręcz stwierdzić, że w niektórych przypadkach dodatnie mleka zepsuje całą przyjemność picia naparu. Wiemy jednak, że wielu klientów Ingagi Coffee nie wyobraża sobie kawy bez mleka. To z myślą o nich przygotowaliśmy aromatyczne paczuszki z informacją o tym, że daną kawę można serwować z pysznym mlekiem (w tym również roślinnym).

A czy wiesz o tym, że kawa z marketu to nie zawsze musi być kawa niskiej jakości? Duże sieci sprzedażowe coraz częściej w alejkach z kawą i herbatą ustawiają regały z wyjątkowymi produktami. Znajdziesz tam również kawy rzemieślnicze z różnych stron świata. Warto spróbować przynajmniej kilku wariantów, zanim odnajdziesz swoją ulubioną kawę. Ingagi Coffee też tam bywa. Czy już widziałeś nas w swoim sklepie?

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawiarka - jak działa?

Kawiarka - jak działa?

Niewielkie narzędzie, dzięki jakiemu można otrzymać dobrą i pachnącą kawę.

Deser dyniowy

Jak wykorzystać baton ziarnisty do wykonania jesiennego, dyniowego deseru?

Oto nasza propozycja, dzięki której każdy deszczowy wieczór stanie się lepszy.

Wybierz najlepszy serwis ekspresów do kawy

Wybierz najlepszy serwis ekspresów do kawy

Kawa to napój, który niemal każdego dnia pobudza nas do życia. Rynek ekspresów rozrasta się z roku na rok.

Jak wybrać najlepszy ekspres kolbowy?

Jak wybrać najlepszy ekspres kolbowy?

Profesjonalne ekspresy do kawy coraz częściej znajdują się w biurach pracy czy w domach. Nowoczesne technologie pozwalają na wydobycie najlepszego smaku kawy.

Oparzenie kawą – jak postępować?

Oparzenie kawą – jak postępować?

Chwila nieuwagi wystarczy, aby stać się ofiarą poparzenia.

Ile kawy do kawiarki wsypać?

Ile kawy do kawiarki wsypać?

Kawiarka to niewielkich rozmiarów urządzenie, którego nie może zabraknąć w kuchni żadnego miłośnika aromatycznego espresso.

Dieta bezmięsna w cateringu dietetycznym

Dieta bezmięsna w cateringu dietetycznym

Od dłuższego czasu zastanawiasz się nad przejściem na dietę bezmięsną, ale nie wiesz jak się za to zabrać? Może już jesteś na takiej diecie, ale brakuje Ci pomysłów na posiłki?

Co wyróżnia gastronomiczny ekspres do kawy?

Co wyróżnia gastronomiczny ekspres do kawy?

Kawa należy do najpopularniejszych napojów na całym świecie.

Nie wiesz, który dzbanek filtrujący wybrać?

Nie wiesz, który dzbanek filtrujący wybrać? Postaw na Dafi Crystal!

Czy można połączyć skuteczność i estetykę? Dzbanek Crystal jasno pokazuje, że tak! Dowiedz się więcej na jego temat i już dziś zmień swój dom.

Gdzie najlepiej urządzić imprezę firmową?

Gdzie najlepiej urządzić imprezę firmową?

Impreza firmowa może być zorganizowana z różnych okazji. To może być wielki jubileusz, ważny kontrakt lub firmowa wigilia.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się