Ciekawostki o kofeinie

Kawowe ciekawostki: Kofeina

Dla wielu z nas kawa jest najlepszym przyjacielem. Możemy zawsze na niej polegać, jest z nami podczas zimnego poranku i podczas nocy, gdy chcemy zwalczyć senność. Gorący kubek naparu zapewnia nam ostrość umysłu. Intymne relacje dotyczą przede wszystkim zawartej w niej kofeinie. Mamy na nią chęć, kochamy ją i przyjmujemy w kawie, herbacie i czekoladzie.

Okazuje się, że ulubiony narkotyk Polaków jest pełen niespodzianek. Oto kilka ciekawych faktów:

  1. Gdy przełkniemy pierwszy łyk kawy, kofeina potrzebuje zaledwie 10 minut, aby „dać nam kopa”.

    Po upływie nieco więcej niż 10 minut, stężenie kofeiny w naszej krwi osiąga połowę maksymalnego stężenia, co już wystarcza, żeby odczuć jej wpływ na nasz organizm. Najwyższy poziom jest po 45 minutach. To wtedy jesteśmy najbardziej pobudzeni. Zależnie od tego, w jakim tempie nasze ciało będzie w stanie zwalczyć narkotyk, możemy czuć efekt działania kofeiny od 3 do nawet 5 godzin!

  1. Oto jak wygląda kofeina jako substancja chemiczna.

    Jej budowa jest podobna do cząsteczki nazywanej „adenozyna”, która reguluje funkcje mózgu. Kofeina naśladuje adenozynę i zakres jej działania dotyczy tych samych obszarów w mózgu.

    Kofeina i adenozyna

    źródło: Wikipedia

  2. Kofeina działa poprzez blokowanie efektu naturalnego regulatora mózgu - adenozyny.

    W ciągu dnia nasz mózg naturalnie wytwarza swój poziom tego organicznego związku chemicznego. Gdy osiągnie stężenie progowe, daje sygnał specjalnym receptorom, które reagują i startują z procedurą, która ma na celu sprawić, że staniemy się senni. Pamiętacie podobną budowę cząsteczki adenozyny i kofeiny? Dzięki temu substancja zawarta w kawie może oddziaływać na te same receptory, blokując naturalne działanie adenozyny. To pozwala pracować stymulantom mózgu bez przerwy, a my pozostajemy pobudzeni i czujni.

  3. Nawet pszczoły kochają kofeinę, która pomaga ich mózgom!

    Nektar z niektórych kwiatów zawiera niewielki procent kofeiny w swoim składzie. Jej cel, to przyciągniecie owada poprzez stworzenie głodu narkotykowego, który zmusza pszczoły do powrotu. Okazuje się, że substancja jest dobra także dla nich. Wieloletnie badania wskazują, że kofeina pomaga poprawić pamięć długotrwałą tych bzyczących owadów.

  4. Pająkom już niekoniecznie...

    W 1995 roku NASA przetestowała efekty różnych narkotyków na pajęczą zdolność do tkania sieci. Jak widzicie, efekty są dość zaskakujące. Pająki nie potrafią metabolizować kofeiny tak dobrze, jak człowiek - jej wpływ jest więc znacznie silniejszy.

    Sieci pająków po kofeinie

    źródło: www.popsci.com

  5. Kofeina uzależnia.

    Wpływ kofeiny na organizm człowieka

    Jak kofeina wpływa na nasz organizm?

    Na myśl hasła kofeina w głowach większości z nas powstaje obraz świeżo zaparzonej, aromatycznej filiżanki kawy o poranku. Ten produkt pochodzący z roślin znaleźć można również w herbacie, napojach orzeźwiających i czekoladzie.

    Zauważyliście pewnie w naszym artykule kilkukrotne określenie jej jako „narkotyk”. Im więcej kofeiny spożywamy, tym cięższe są objawy jej odstawienia. W ciągu pierwszej doby od odstawienia kawy notuje się bóle głowy, senność, znużenie, zmęczenie, drażliwość, niezdolność do efektywnej pracy i zaburzenia koncentracji uwagi - głód kofeiny. Potem mogą dołączyć mdłości, ziewanie i pogorszenie sprawności fizycznej. Objawy odstawienia mogą trwać nawet kilka tygodni!

    W odróżnieniu od innych substancji psychoaktywnych, np. amfetaminy czy kokainy, kofeina nie wywołuje euforii, psychoz czy zachowań stereotypowych, niemniej jednak nie jest obojętna dla organizmu. Warto zatem racjonalnie smakować kawę niż pić ją hektolitrami.

  6. Najbogatszym źródłem kofeiny jest ziarno kawy.

    To zdanie jest fałszem. Najwięcej tej substancji zawiera amazońska roślina - gwarana. Jej nasiona mają 5 proc. kofeiny. Następne w kolejności są liście herbaty (2-5 proc.), liście mate (3 proc.), orzeszki kola (1,5-2,5 proc.) i ziarna kawy (0,6-2,8 proc.). Niewielkie ilości kofeiny zawiera również ziarno kakaowca (0,3 proc.), a nawet nieduża bylina rosnąca w Polsce - iglica. Na zawartość kofeiny w napojach ma też wpływ sposób parzenia. Dlatego, np. w filiżance kawy znajduje się dwa razy więcej kofeiny niż w takiej samej ilości herbaty, choć w samych ziarnach kawy tej substancji jest mniej niż w liściach herbaty.

  7. Oto jak organiczny związek chemiczny wygląda pod elektronowym mikroskopem:

    Kofeina pod mikroskopem

    źródło: Wikipedia

    Naturalna kofeina występuje w formie malutkich kryształków o rozmiarze około 0,04 milimetra. Powyższe zdjęcie wygrało konkurs na naukowe zdjęcie w 2012 roku za „kreatywne pokazanie codziennej rzeczy z perspektywy, która na pierwszy rzut oka nie pozwala nam jej rozpoznać”.

  8. To może być hit! Kofeina w „szmince”.

    Od kofeinowej gumy, po energetyczne napoje - producenci i fabryki ciągle marzą o dostarczeniu nowych sposobów na przyjmowanie kofeiny. Jedną z najnowszych metod na rynku jest suplement kofeiny, którym się zaciągamy przy wdechu. Pojemniczek o wielkości szminki zawiera w sobie witaminy z grupy B i 100 mg kofeiny. Odpowiada to zawartości w dużym kubku kawy. Klienci, którzy kupili AeroShot, po prostu zaciągają się proszkiem, który natychmiast rozpuszcza się w ustach.

    Produkt stworzony przez Davida Edwardsa, biomedycznego inżyniera na Uniwersytecie Harvard, jest obecnie dostępny w Massachusetts, Nowym Jorku i Francji. Może się to w najbliższym czasie zmienić. Słychać też głosy, że produkt może być niebezpieczny i wymaga dodatkowych badań. Czas pokaże.

A czy wy bylibyście zainteresowani takim sposobem dostarczania sobie dodatkowej energii? Czy jednak nic nie jest w stanie zastąpić aromatycznego kubka świeżo zaparzonej kawy i pozostaniecie przy tradycyjnym sposobie? Koniecznie dajcie nam znać w komentarzach!

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się