Ciekawostki o kofeinie

Kawowe ciekawostki: Kofeina

Dla wielu z nas kawa jest najlepszym przyjacielem. Możemy zawsze na niej polegać, jest z nami podczas zimnego poranku i podczas nocy, gdy chcemy zwalczyć senność. Gorący kubek naparu zapewnia nam ostrość umysłu. Intymne relacje dotyczą przede wszystkim zawartej w niej kofeinie. Mamy na nią chęć, kochamy ją i przyjmujemy w kawie, herbacie i czekoladzie.

Okazuje się, że ulubiony narkotyk Polaków jest pełen niespodzianek. Oto kilka ciekawych faktów:

  1. Gdy przełkniemy pierwszy łyk kawy, kofeina potrzebuje zaledwie 10 minut, aby „dać nam kopa”.

    Po upływie nieco więcej niż 10 minut, stężenie kofeiny w naszej krwi osiąga połowę maksymalnego stężenia, co już wystarcza, żeby odczuć jej wpływ na nasz organizm. Najwyższy poziom jest po 45 minutach. To wtedy jesteśmy najbardziej pobudzeni. Zależnie od tego, w jakim tempie nasze ciało będzie w stanie zwalczyć narkotyk, możemy czuć efekt działania kofeiny od 3 do nawet 5 godzin!

  1. Oto jak wygląda kofeina jako substancja chemiczna.

    Jej budowa jest podobna do cząsteczki nazywanej „adenozyna”, która reguluje funkcje mózgu. Kofeina naśladuje adenozynę i zakres jej działania dotyczy tych samych obszarów w mózgu.

    Kofeina i adenozyna

    źródło: Wikipedia

  2. Kofeina działa poprzez blokowanie efektu naturalnego regulatora mózgu - adenozyny.

    W ciągu dnia nasz mózg naturalnie wytwarza swój poziom tego organicznego związku chemicznego. Gdy osiągnie stężenie progowe, daje sygnał specjalnym receptorom, które reagują i startują z procedurą, która ma na celu sprawić, że staniemy się senni. Pamiętacie podobną budowę cząsteczki adenozyny i kofeiny? Dzięki temu substancja zawarta w kawie może oddziaływać na te same receptory, blokując naturalne działanie adenozyny. To pozwala pracować stymulantom mózgu bez przerwy, a my pozostajemy pobudzeni i czujni.

  3. Nawet pszczoły kochają kofeinę, która pomaga ich mózgom!

    Nektar z niektórych kwiatów zawiera niewielki procent kofeiny w swoim składzie. Jej cel, to przyciągniecie owada poprzez stworzenie głodu narkotykowego, który zmusza pszczoły do powrotu. Okazuje się, że substancja jest dobra także dla nich. Wieloletnie badania wskazują, że kofeina pomaga poprawić pamięć długotrwałą tych bzyczących owadów.

  4. Pająkom już niekoniecznie...

    W 1995 roku NASA przetestowała efekty różnych narkotyków na pajęczą zdolność do tkania sieci. Jak widzicie, efekty są dość zaskakujące. Pająki nie potrafią metabolizować kofeiny tak dobrze, jak człowiek - jej wpływ jest więc znacznie silniejszy.

    Sieci pająków po kofeinie

    źródło: www.popsci.com

  5. Kofeina uzależnia.

    Wpływ kofeiny na organizm człowieka

    Jak kofeina wpływa na nasz organizm?

    Na myśl hasła kofeina w głowach większości z nas powstaje obraz świeżo zaparzonej, aromatycznej filiżanki kawy o poranku. Ten produkt pochodzący z roślin znaleźć można również w herbacie, napojach orzeźwiających i czekoladzie.

    Zauważyliście pewnie w naszym artykule kilkukrotne określenie jej jako „narkotyk”. Im więcej kofeiny spożywamy, tym cięższe są objawy jej odstawienia. W ciągu pierwszej doby od odstawienia kawy notuje się bóle głowy, senność, znużenie, zmęczenie, drażliwość, niezdolność do efektywnej pracy i zaburzenia koncentracji uwagi - głód kofeiny. Potem mogą dołączyć mdłości, ziewanie i pogorszenie sprawności fizycznej. Objawy odstawienia mogą trwać nawet kilka tygodni!

    W odróżnieniu od innych substancji psychoaktywnych, np. amfetaminy czy kokainy, kofeina nie wywołuje euforii, psychoz czy zachowań stereotypowych, niemniej jednak nie jest obojętna dla organizmu. Warto zatem racjonalnie smakować kawę niż pić ją hektolitrami.

  6. Najbogatszym źródłem kofeiny jest ziarno kawy.

    To zdanie jest fałszem. Najwięcej tej substancji zawiera amazońska roślina - gwarana. Jej nasiona mają 5 proc. kofeiny. Następne w kolejności są liście herbaty (2-5 proc.), liście mate (3 proc.), orzeszki kola (1,5-2,5 proc.) i ziarna kawy (0,6-2,8 proc.). Niewielkie ilości kofeiny zawiera również ziarno kakaowca (0,3 proc.), a nawet nieduża bylina rosnąca w Polsce - iglica. Na zawartość kofeiny w napojach ma też wpływ sposób parzenia. Dlatego, np. w filiżance kawy znajduje się dwa razy więcej kofeiny niż w takiej samej ilości herbaty, choć w samych ziarnach kawy tej substancji jest mniej niż w liściach herbaty.

  7. Oto jak organiczny związek chemiczny wygląda pod elektronowym mikroskopem:

    Kofeina pod mikroskopem

    źródło: Wikipedia

    Naturalna kofeina występuje w formie malutkich kryształków o rozmiarze około 0,04 milimetra. Powyższe zdjęcie wygrało konkurs na naukowe zdjęcie w 2012 roku za „kreatywne pokazanie codziennej rzeczy z perspektywy, która na pierwszy rzut oka nie pozwala nam jej rozpoznać”.

  8. To może być hit! Kofeina w „szmince”.

    Od kofeinowej gumy, po energetyczne napoje - producenci i fabryki ciągle marzą o dostarczeniu nowych sposobów na przyjmowanie kofeiny. Jedną z najnowszych metod na rynku jest suplement kofeiny, którym się zaciągamy przy wdechu. Pojemniczek o wielkości szminki zawiera w sobie witaminy z grupy B i 100 mg kofeiny. Odpowiada to zawartości w dużym kubku kawy. Klienci, którzy kupili AeroShot, po prostu zaciągają się proszkiem, który natychmiast rozpuszcza się w ustach.

    Produkt stworzony przez Davida Edwardsa, biomedycznego inżyniera na Uniwersytecie Harvard, jest obecnie dostępny w Massachusetts, Nowym Jorku i Francji. Może się to w najbliższym czasie zmienić. Słychać też głosy, że produkt może być niebezpieczny i wymaga dodatkowych badań. Czas pokaże.

A czy wy bylibyście zainteresowani takim sposobem dostarczania sobie dodatkowej energii? Czy jednak nic nie jest w stanie zastąpić aromatycznego kubka świeżo zaparzonej kawy i pozostaniecie przy tradycyjnym sposobie? Koniecznie dajcie nam znać w komentarzach!

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Współcześnie nikt chyba nie wyobraża sobie świata bez kawy. Jej smak i aromat pobudza zmysły i zachęca do działania.

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Kolbowy ekspres do kawy to częsty wybór wśród klientów, poszukujących idealnego sprzętu do robienia kawy. Sprzęt sprzętowi jednak nierówny. Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Szukasz aromatycznej, mocnej kawy do ekspresu? A może ciągle nie umiesz znaleźć idealnej kawy do Chemexu, drippa? Sprawdź, co oferują sklepy z kawą i dlaczego świeżo palone ziarna są warte swojej ceny.

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Świeżo palona kawa to coś, czego musisz spróbować, będąc jej amatorem. Dzięki temu dowiesz się, że kawa, kawie nie równa.

Dlaczego warto jeść daktyle

Dlaczego warto jeść daktyle

Daktyle znane i spożywane są już od tysiącleci. Są bardzo słodkie, dodają energii i zawierają wiele drogocennych wartości odżywczych.

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Wybór gorącego napoju to powszechny dylemat, który pojawia się już przy śniadaniu. Co jest lepsze? Kawa czy herbata?

Spieniacz do mleka - kompleksowy poradnik

Spieniacz do mleka - kompleksowy poradnik

Wielu kawoszy nie wyobraża sobie idealnie podanej kawy bez spienionego mleka. Kawa z pianką jest najbardziej znana pod postacią cappuccino, caffe latte czy latte macchiato.

Sposoby na zaparzenie kawy i herbaty

Sposoby na zaparzenie kawy i herbaty

Większość z nas nie wyobraża sobie rozpocząć dnia bez kubka ulubionej kawy lub herbaty. Napoje te z resztą towarzyszą nam nie tylko rano...

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Choć kawa bezkofeinowa wielu osobom wydaje się pozbawiona największej korzyści płynącej z jej picia, czyli kofeiny, to właśnie jej brak niejednej osobie pozwala cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, kiedy tylko mają na nią ochotę. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Co więc zrobić, aby lepiej się obudzić i przeżyć poranek o wiele przyjemniej? Wystarczy napić się aromatycznej kawy.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się