Jak to się stało, że kawa z czekoladą nazywa się Mocha?
Gdy zamówicie mokkę w kawiarni, zostanie Wam podane espresso w połączeniu ze spienionym mlekiem i czekoladą. Ten rodzaj kawy bywa czasem także nazywany czekoladową mochą lub kawą mocha. Mokka istnieje również w wersji z białą czekoladą.
Jaki jest smak mokki?
Zasadniczo termin mokka odnosi się do dowolnej kawy o smaku czekolady, wliczając w to prosty miks gorącej czekolady i kawowego naparu. Co termin mokka ma wspólnego z czekoladą i kawą w połączeniu w całość?
Korzenie nazwy mokka
Faktem jest, że słowo mokka nie miało pierwotnie nic wspólnego z czekoladą lub połączeniem czekolady i kawy. Pojęcie to było znane już we wczesnych miesiącach 1773 roku i dotyczyło odmiany ziaren kawy. W późnych latach XVIII wieku jedna odmiana zdobyła ogromną popularność w Europie i ziarna te do dziś pozostają jednymi z najlepszych, jakie ma nam do zaoferowania natura, są to ziarna kawy mokka. Ich nazwa pochodzi od portu (Al Mokha) w Jemenie. Miasto w Jemenie było wtedy jednym z największych eksporterów czarnego złota (jak bywają nazywane ziarna kawy). Swój produkt dostarczali na cały Półwysep Arabski. Być może mokka to niezbyt trafiona nazwa dla tej kawy. Mniej zamieszania byłoby, jakby została nazwana bardziej odpowiednio, np. kawa Jemen. Tak też się stało, choć to wciąż rzadko spotykane.
Dziś niestety oryginalny port Mokha niczym nie przypomina historycznego miejsca. Teraz to głównie ruiny, których wygląd nie zaprasza do zwiedzania. Od dawna nieużywany port został zastąpiony przez kanał Sueski.
Wszystko przez Osmańskie Imperium Turków. Zaczęli oni okupować Jemen w 1536, który oryginalnie zaczął eksportować ziarna przez port Mokha, a dalej trudnym i skomplikowanym szklakiem handlowym do Suezu, następnie worki z ziarnem transportowały wielbłądy, które wędrowały aż do Aleksandrii. Stamtąd trafiały do rąk francuskich i weneckich kupców. Turcy usiłowali nie dopuścić do uprawy arabiki w innych miejscach. Nie udało im się to jednak i wkrótce kawa zaczęła być uprawiana w innych regionach. Afryka, nawiasem mówiąc, jest prawdziwym miejscem narodzin kawy. Kawa została po raz pierwszy zaparzona w Etiopii około roku 850.
Prawdziwa mokka (lub Jemen) jest uprawiana w centralnych górach Jemenu na Półwyspie Arabskim. Nie są to duże ilości, przez co cena windowana jest do góry. Musicie pamiętać, że cechy charakterystyczne poszczególnych rodzajów ziaren są nierozerwalnie związane z warunkami, jakie panują w miejscu ich uprawy, szczególne znaczenie ma tutaj skład gleby. Istnieje kawa, która ma podobny owocowy i winny aromat, cechujący kawę mokka, ale ta jedyna i prawdziwa pochodzi z Jemenu. Różnie zapisuje się jej nazwę – Moka, Mokka, Moca lub Mocca, Mocha. Był nawet czas, gdy słowo mokka było niemal synonimem kawy. Termin pojawił się często we wszystkim, co miało cokolwiek z nią wspólnego, nawet jeśli w żadnym stopniu nie dotyczyło to Jemeńskiego ziarna.
Niektóre podobne kawy pochodzą z Etiopii. Jedna z nich jest z rejonu Harrar. Mówi się, że ma ona smak mokki. Inna etiopska kawa, uważana za podobną do mokki, to Djimmah Mocha.
Jak „mokka” zaczęło być używane w znaczeniu dla kawy i czekolady?
Ciężko jest dokładnie i z całą pewnością stwierdzić, w jaki sposób termin mokka zaczął być używany dla połączenia kawy i gorącej czekolady, ale często mówi się, że ziarna kawy mają wyraźny czekoladowy smak. Oczywiście miks kawy i czekolady nie jest niczym nowym. Gdy czekolada pojawiła się w Europie, nie trzeba było długo czekać, aż ludzie zakochają się w tym smakołyku. W XVI wieku, w dwóch włoskich miastach – Turynie i Wenecji – otwarto jedne z najwcześniejszych kawiarni. Już wtedy łączono kawę z czekoladą. Napój taki nazywano bavareisa. We Włoszech serwowano także bicerin. Była to mała przeźroczysta szklaneczka espresso z czekoladą. Przeźroczyste szkło pozwalało na oglądanie warstw, bo właśnie tak (warstwowo) była podawana. Obecna kawa mokka miała swoje początki we wszechobecnej kawie latte, do której to dodawano czekoladowy syrop lub posypywano ją sproszkowaną czekoladą. Legenda głosi, że (jak wspominaliśmy powyżej) oryginalne ziarna Mochy miały wyraźny smak czekolady i to jest geneza nazwy powstałej dla współczesnego napoju.
Weekendowy kącik kawowy: kawa z deserem mlecznym typu Monte
W poszukiwaniu inspiracji na kawę inną niż zawsze znalazłam połączenie kawy z deserem mlecznym typu Monte. Takie połączenie może wydawać się dziwne, ale sami sprawdźcie co z tego wyszło...Mimo to, że kawa latte (i cappuccino) pochodzą z włoskiej tradycji parzenia kawy i tak naprawdę oznaczają po prostu kawę i mleko, podobnie jak francuska café au lait. Termin mokka latte i kawa mokka nie mają konkretnego pochodzenia. Jasne jest jednak to, że są one połączone z Włochami, jak już wiemy, serwowano tam napój z połączenia kawy i czekolady. Mokka prawdopodobnie została zainspirowana bicerinem lub podobnymi tradycjami. Sama nazwa jednak mogła mieć źródło pochodzenia amerykańskiego i oznaczać komercyjny i zinstytucjonalizowany napój. Wiele źródeł nazywa mokkę „wymyślonym przez Amerykanów” napojem, ale odkąd najbardziej podstawowym faktem jest to, że mokka to po prostu kawa z mlekiem i czekoladą, dla którego Amerykanie na pewno nie posiadają patentu, głupie staje się twierdzenie, że wynaleźli oni sam przepis. Wszystko jednak wskazuje, że sama nazwa została wymyślona w Ameryce.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!