Filtry do kawy - Kawa bez fusów

Kawa bez fusów - wszystko dzięki gospodyni z Niemiec?

Dzwoni budzik - wstajemy. Powolnym krokiem kierujemy się do kuchni, aby zaparzyć sobie kubek kawy, który ma postawić nas na nogi. Po kilku chwilach otrzymujemy nasz ulubiony napar. Jest dla nas oczywiste, że nie ma w nim fusów. Wszystko za sprawą filtrów, które je zatrzymują.

Używamy ich od ponad stu lat, a wszystko zawdzięczamy niemieckiej gospodyni z Drezna, Melittcie Bentz. To ona po raz pierwszy 8 lipca 1908 roku stworzyła papierowy filtr do kawy. Eksperymentowała także z innymi materiałami, ale to papier użyty w szkolnym zeszycie jej syna okazał się najlepszy do tego celu. Melitta wycięła ze strony kółko, które następnie wsadziła do metalowego kubka. Przed tym wynalazkiem zaparzona kawa była pełna fusów, a przez to niezwykle gorzka. Nieco ponad miesiąc później, bo 20 lipca, filtr do kawy i papierowy filtr zostały opatentowane. 15 grudnia 1908 roku Melitta Bentz i jej mąż Hugo założyli Melitta Bentz Company. W następnym roku sprzedali ponad 1200 filtrów na targu Leipziger w Niemczech. Mellitta Bentz Company opatentowała także torebki filtrujące (1937) i opakowania próżniowe (1962).

Filtry do kawy wykonane są z papieru o gramaturze 100g/m2. Pozwala to na swobodny przepływ kawy przez filtr i lejek. Surowce dla bibuły filtracyjnej, to przede wszystkim grube i długie włókna bardzo często pozyskiwane z szybko rosnących drzew. Na ogół filtry do kawy są wykonane z włókien, o szerokości około 20 mikrometrów. Są różne kształty i rozmiary filtrów. Pamiętajmy, żeby kupić takie, które będą pasować do naszego ekspresu. Zwracajmy uwagę także na ich trwałość, kompatybilność, wydajność i pojemność. Jeśli filtr się przerwie, fusy przedostaną się do naparu. Kompatybilność opisuje odporność materiału filtrującego na degradację pod wpływem wysokiej temperatury lub związków chemicznych. Filtr, który nie jest kompatybilny z cieczą, może uleć zniszczeniu. Wydajność, to zaś poziom zatrzymywania cząstek w docelowej kategorii - w tym przypadku chodzi o ich rozmiar. Filtr o dużej siatce może być skuteczny przy zachowaniu dużych cząstek, a nieskuteczny - małych. Pojemność, to zdolność do „przytrzymania” uprzednio usuniętych fusów, umożliwiając jednocześnie dalszy przepływ. Filtr mogą wykazywać słabą wydajność, co powoduje wzrost oporu dla przepływu lub inne problemy, jak przedwczesne zatykanie się. Równowaga między wychwytywaniem cząstek i swobodą przepływu musi być więc spełniona.

Jaki kupić młynek do kawy

Jaki młynek do kawy zakupić do naszego domu?

W dzisiejszym artykule dowiecie się, jakie rodzaje młynków możecie spotkać na półkach sklepowych i w ofercie sklepów internetowych. Okazuje się, że tak samo, jak w przypadku ekspresu do kawy, tak i wśród młynków do jej mielenia wyróżniamy trzy typy, którym należy przyjrzeć się bliżej.

Używanie filtrów powoduje, że zachowamy naturalny smak i aromat kawy, jednocześnie pozbywając się gorzkości i fusów. Od tego zależy też nasze zdrowie. Wpływ, jaki kawa ma na nasz organizm zależy w dużej mierze od tego, jak jest przygotowana. Na przykład filtry papierowe zapewniają usunięcie tłustych składników powszechnie nazywanych diterpenami, które zostały powiązane z wieńcową chorobą serca. Filtry metalowe nie radzą sobie z ich zatrzymaniem, przez co przedostają się one do naparu. Wyboru szerokiego nie mamy - najlepiej po prostu będzie kupić dużą paczkę. Wybór 100 sztuk w jednym opakowaniu wydaje się rozwiązaniem najbardziej ekonomicznym. Pamiętajmy także, aby filtry do kawy były wykonane z papieru niewybielanego chemicznie.

Wynalazek z 1908 roku, to niezbędne rozwiązanie dla każdego współczesnego kawosza.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Mógłbym otrzymać informację o źródle? :)

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Piwo z nutami kawowymi: Porter Bałtycki

Piwo z nutami kawowymi: Porter Bałtycki

Zadziwiająca jest ilość piw, w których możemy wyczuć mocną kawową nutę i to zarówno w smaku, jak i aromacie. Nasz przegląd piw rozpoczynamy od piwowarskiej perełki Polski, czyli od porteru bałtyckiego.

Tak taniej kawy nie było od blisko 2,5 roku

Tak taniej kawy nie było od blisko 2,5 roku

Cena „czarnego złota” osiągnęła najniższy poziom od 29 miesięcy. 2 lipca bieżącego roku za funt ziaren kawy arabica dostarczanej w sierpniu należało zapłacić 1,1165 dolara.

Ranking młynków do kawy

Ranking młynków do kawy, czyli jaki wybrać, aby praktycznie i długo służył

Aby móc zaparzyć dobrą kawę, potrzebny będzie dobrej jakości młynek do kawy, który dokładnie rozdrobni aromatyczne ziarenka.

Jak obsługiwać ciśnieniowy ekspres do kawy?

Jak obsługiwać ciśnieniowy ekspres do kawy?

To jedno z lepszych wynalazków, a potwierdzić mogą to przede wszystkim osoby uwielbiające zapach świeżo zaparzonej kawy o poranku.

Urządzenia, które powinny znaleźć się w kuchni każdego kawosza

3 urządzenia, które powinny znaleźć się w kuchni każdego kawoholika

Domowy barista, aby móc dobrze przygotować kawę, potrzebuje kilku urządzeń. Sprawdź, co przyda się każdemu kawoholikowi.

Kto wynalazł ekspres do kawy

Kto, gdzie i kiedy wynalazł ekspres do kawy?

W dzisiejszych czasach nie wyobrażamy sobie, aby w domu miłośnika kawy nie było ekspresu do jej parzenia. Zastanawialiście się kiedyś jakie były początki tego urządzenia?

Kawa ważnym elementem kosmicznego wynalazku

Kawa ważnym elementem kosmicznego wynalazku studentów Politechniki Wrocławskiej

Uniwersalny chwytak ma zostać przetestowany w kosmosie. Zmielone ziarna kawy mają odgrywać istotną rolę w całym przedsięwzięciu.

Kawa z marihuaną

Kawa z dodatkiem marihuany na złagodzenie stresu podczas pracy

W naszym kraju to nie do pomyślenia, ale kawa z marihuaną jest szeroko dostępna na półkach sklepowych w Stanach Zjednoczonych.

Kawa wydłuża życie

Kawa wydłuża życie. Potwierdzają to badania, które trwały niemal 20 lat

Według kardiologów, picie odpowiedniej ilości kawy, przyczynia się do przedłużenia ludzkiego życia.

Kawa mrożona frappe

Historia i początki domowej kawy mrożonej: legendy o frappe

Kawa mrożona, czy też znana nam jako frappe, potrafi pobudzić tak samo, jako ta gorąca, świeżo zaparzona. Najchętniej pijemy frappe z bitą śmietaną, syropami smakowymi i słodkimi dodatkami...

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się