Filtry do kawy - Kawa bez fusów

Kawa bez fusów - wszystko dzięki gospodyni z Niemiec?

Dzwoni budzik - wstajemy. Powolnym krokiem kierujemy się do kuchni, aby zaparzyć sobie kubek kawy, który ma postawić nas na nogi. Po kilku chwilach otrzymujemy nasz ulubiony napar. Jest dla nas oczywiste, że nie ma w nim fusów. Wszystko za sprawą filtrów, które je zatrzymują.

Używamy ich od ponad stu lat, a wszystko zawdzięczamy niemieckiej gospodyni z Drezna, Melittcie Bentz. To ona po raz pierwszy 8 lipca 1908 roku stworzyła papierowy filtr do kawy. Eksperymentowała także z innymi materiałami, ale to papier użyty w szkolnym zeszycie jej syna okazał się najlepszy do tego celu. Melitta wycięła ze strony kółko, które następnie wsadziła do metalowego kubka. Przed tym wynalazkiem zaparzona kawa była pełna fusów, a przez to niezwykle gorzka. Nieco ponad miesiąc później, bo 20 lipca, filtr do kawy i papierowy filtr zostały opatentowane. 15 grudnia 1908 roku Melitta Bentz i jej mąż Hugo założyli Melitta Bentz Company. W następnym roku sprzedali ponad 1200 filtrów na targu Leipziger w Niemczech. Mellitta Bentz Company opatentowała także torebki filtrujące (1937) i opakowania próżniowe (1962).

Filtry do kawy wykonane są z papieru o gramaturze 100g/m2. Pozwala to na swobodny przepływ kawy przez filtr i lejek. Surowce dla bibuły filtracyjnej, to przede wszystkim grube i długie włókna bardzo często pozyskiwane z szybko rosnących drzew. Na ogół filtry do kawy są wykonane z włókien, o szerokości około 20 mikrometrów. Są różne kształty i rozmiary filtrów. Pamiętajmy, żeby kupić takie, które będą pasować do naszego ekspresu. Zwracajmy uwagę także na ich trwałość, kompatybilność, wydajność i pojemność. Jeśli filtr się przerwie, fusy przedostaną się do naparu. Kompatybilność opisuje odporność materiału filtrującego na degradację pod wpływem wysokiej temperatury lub związków chemicznych. Filtr, który nie jest kompatybilny z cieczą, może uleć zniszczeniu. Wydajność, to zaś poziom zatrzymywania cząstek w docelowej kategorii - w tym przypadku chodzi o ich rozmiar. Filtr o dużej siatce może być skuteczny przy zachowaniu dużych cząstek, a nieskuteczny - małych. Pojemność, to zdolność do „przytrzymania” uprzednio usuniętych fusów, umożliwiając jednocześnie dalszy przepływ. Filtr mogą wykazywać słabą wydajność, co powoduje wzrost oporu dla przepływu lub inne problemy, jak przedwczesne zatykanie się. Równowaga między wychwytywaniem cząstek i swobodą przepływu musi być więc spełniona.

Jaki kupić młynek do kawy

Jaki młynek do kawy zakupić do naszego domu?

W dzisiejszym artykule dowiecie się, jakie rodzaje młynków możecie spotkać na półkach sklepowych i w ofercie sklepów internetowych. Okazuje się, że tak samo, jak w przypadku ekspresu do kawy, tak i wśród młynków do jej mielenia wyróżniamy trzy typy, którym należy przyjrzeć się bliżej.

Używanie filtrów powoduje, że zachowamy naturalny smak i aromat kawy, jednocześnie pozbywając się gorzkości i fusów. Od tego zależy też nasze zdrowie. Wpływ, jaki kawa ma na nasz organizm zależy w dużej mierze od tego, jak jest przygotowana. Na przykład filtry papierowe zapewniają usunięcie tłustych składników powszechnie nazywanych diterpenami, które zostały powiązane z wieńcową chorobą serca. Filtry metalowe nie radzą sobie z ich zatrzymaniem, przez co przedostają się one do naparu. Wyboru szerokiego nie mamy - najlepiej po prostu będzie kupić dużą paczkę. Wybór 100 sztuk w jednym opakowaniu wydaje się rozwiązaniem najbardziej ekonomicznym. Pamiętajmy także, aby filtry do kawy były wykonane z papieru niewybielanego chemicznie.

Wynalazek z 1908 roku, to niezbędne rozwiązanie dla każdego współczesnego kawosza.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Mógłbym otrzymać informację o źródle? :)

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Jaką kawę pokochają Twoi pracownicy i klienci?

Jaką kawę pokochają Twoi pracownicy i klienci?

Ponad połowa pracowników zapytana o to, czy pije kawę w biurze odpowiada, że tak, a blisko jedna trzecia ankietowanych dodaje, że wypija dziennie aż trzy kubki.

Kawa rozpuszczalna czy sypana? Zobacz, która jest zdrowsza!

Kawa rozpuszczalna czy sypana? Zobacz, która jest zdrowsza!

Zobacz, który rodzaj kawy jest mniej szkodliwy dla Twojego organizmu: rozpuszczalna czy sypana?

Ogromne podwyżki cen kawy w Wenezueli

Ogromne podwyżki cen kawy w Wenezueli

Ceny kawy w Polsce rosną już od jakiegoś czasu, ale to, co dzieje się w Wenezueli przechodzi ludzkie pojęcie.

Pomysły na prezent dla kawosza do 100 zł

Pomysły na prezent dla kawosza do 100 zł

Grudzień to miesiąc, w którym chętnie obdarowujemy się prezentami. Wszak są ku temu dwie dobre okazje – Mikołajki i Święta Bożego Narodzenia.

Kawa w towarzystwie psów

Kawa w towarzystwie psów

Pisaliśmy już o kawiarniach, w których oprócz napicia się dobrego espresso można pobyć w towarzystwie czworonogów.

Przygotuj swoją ulubioną kawę w domu

Przygotuj swoją ulubioną kawę w domu

Jaką kawę lubisz? Łagodną czy siekierę? Ciemną czy z mlekiem? Aromatyczną czy subtelną? Określ wszystkie pożądane cechy i znajdź odpowiednie urządzenie.

Kawa w diecie – co warto o niej wiedzieć?

Kawa w diecie – co warto o niej wiedzieć?

Kawa to pierwszy posiłek wielu osób. Pijemy ją dla rozbudzenia, rozgrzania i poprawienia metabolizmu, ale także dla samego smaku. Aromatyczna kawa dodaje energii na wiele godzin.

McDonald's ponownie rozdaje darmową kawę

McDonald's ponownie rozdaje darmową kawę – przedstawiamy warunki promocji

Jaka kawa jest najlepsza? Oczywiście ta darmowa, a przynajmniej tak twierdzą internetowe memy z nosaczem w roli głównej.

Kosmetyki, ogrodnictwo, desery – wykorzystaj kawę inaczej

Kosmetyki, ogrodnictwo, desery – wykorzystaj kawę inaczej

Większość z nas spotkała się z dodatkiem kawy w deserach czy słodyczach. Jak się za chwilę przekonacie, „czarne złoto” pasuje prawie do wszystkiego.

Masz kaca? Odpuść sobie poranną kawę!

Masz kaca? Odpuść sobie poranną kawę!

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, a poprzedniej nocy zabalowałeś, stanowczo odradzamy Ci sięganie po swój ulubiony napój.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się