Ciekawie o kawie - część druga
Kontynuujemy nasz przegląd ciekawych faktów na temat kawy.
- Kawa została zakazana trzy razy w trzech różnych kulturach: raz w Mekce w XVI wieku, raz, gdy Karol II w Europie zakazał napoju, starając się uspokoić trwającą rewolucję, a raz, gdy Fryderyk Wielki zakazał kawy w Niemczech w 1677 roku, ponieważ doszedł on do wniosku, że mieszkańcy wydają na nią stanowczo zbyt dużo pieniędzy.
- Kawowy przemysł zatrudnia 25 milionów ludzi na całym świecie.
- Turcy mówią o kawiarniach „szkoły dla mądrych”.
- Herbata była w Ameryce bardziej popularna niż kawa. Wszystko zmieniło się, gdy Pieczęć króla Jerzego III spoczęła na ustawie z roku 1767. Podnosiła ona podatki. Wynikiem było Bostońskie Parzenie Herbaty. W nocy poprzedzającej dzień, kiedy herbata miała być rozładowana, od 30 do 130 członków buntowniczej organizacji w przebraniach Indian wdarło się na statki i zniszczyło cały ładunek herbaty, wyrzucając go do wody. Od tego momentu, kawa stała się napojem narodowym Ameryki i została emocjonalnie związana z rewolucją.
- Z ponad czterech miliardów kawowców na świecie to w Brazylii rośnie ich najwięcej. Powoduje to, że kraj jest głównym na świecie producentem kawy. W rzeczywistości Brazylia produkuje obecnie około jedną trzecią światowych zapasów kawy. Wietnam, Indonezja, Kolumbia, i Indie to kraje, które dopełniają listę pięciu największych producentów kawy.
- Drzewa kawy uprawiane są w ponad 70 krajach, głównie w Afryce, Azji Południowej, Azji Południowo-wschodniej i Ameryce Łacińskiej.
- Pierwsza na świecie kawiarnia została otwarta w 1475 roku w Konstantynopolu (współczesny Stambuł).
- Słowo „kawa” pochodzi od arabskiego qahwah. Uważa się, że pierwotnie słowo to oznaczało „wino”. Tureckie słowo kahve pochodzi od arabskiego. Inni badacze uważają, że słowo ma swoje korzenie od nazwy regionu Kaffa. Podobno to w tej części Etiopii po raz pierwszy zaparzono kofeinowy napój.
- Aby wyprodukować wystarczającą ilość ziaren do jednej filiżanki kawy potrzeba aż 140 litrów wody! Dla porównania, aby jabłoń urodziła owoc potrzeba 72 litry, banan to wynik podlewania 102 litrami. Podczas produkcji pary skórzanych butów schodzi 16 500 litrów H2O.
- Jedna trzecia wody wodociągowej zdatnej do picia w Ameryce Północnej jest wykorzystywana do codziennego parzenia kawy.
- Badania wykazały, że od picia kawy zmniejsza się ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, choroby Parkinsona, chorób serca, cukrzycy insulinoniezależnej typu 2 i marskości wątroby.
- Szacuje się, że czterech na pięciu Amerykanów rozpoczyna dzień od kubka kawy.
- Amerykanie są największym na świecie konsumentem kawy. Wypijają 450 milionów kubków kawy dziennie, czyli ponad 150 mld kubków w ciągu roku.
- Poza Amerykanami pozostałe dwie nację pijące największą ilość kawy to Francuzi i Niemcy. Tylko te trzy kraje stanowią około 65% całkowitego spożycia kawy na świecie.
- Podczas II wojny światowej amerykańskich żołnierzy potocznie określało się mianem G.I Joe. Również kawa, którą pili podczas światowego konfliktu szybko uzyskała swój przydomek „a cup of Joe”.
- Najdroższą kawą na świecie jest indonezyjski kopi luwak, znana też jako kawa cyweta. Jest ona parzona z ziaren kawy, które zostały zjedzone, częściowo strawione, a następnie wydalane przez cywetę, czyli łaskuna z rodziny lisowatych. 450 gram takiej kawy kosztuje ponad 600 dolarów. Za jeden kubek świeżo zaparzonego naparu o aromacie cynamonu przyjdzie nam zapłacić 50 dolarów.
- Ilość kofeiny w kawie zależy od rodzaju ziarna, od tego, jak zostały one palone i od sposobu jej zaparzenia. Zazwyczaj 250 mililitrowy kubek kawy zawiera 65 miligramów kofeiny, gdy chodzi o kawę rozpuszczalną, jeśli jest przygotowana ze świeżo zmielonych ziaren, kubek może zawierać nawet 115 miligramów pobudzającej substancji.
- 29 września w Stanach Zjednoczonych, obchodzone jest Narodowe Święto Kawy. Na Kostaryce świętuje się 12 września, w Irlandii 19 września, Japończycy obchodzą to święto 1 października.
- Badania pokazują, że mężczyźni, którzy piją sześć lub więcej filiżanek kawy dziennie, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty o 20%.
- Ponieważ narządy płodu nie są w stanie do metabolizowania i wydalania kofeiny w pełni, może ona pozostać w jego krwi 10 razy dłuższy niż u dorosłych. Z tego powodu lekarze doradzają, żeby kobiety w ciąży piły umiarkowane (mniej niż 200 miligramów) ilość kawy dziennie, a najlepiej powinny zrezygnować z niej całkowicie. Czas ten można przetrwać pijąc „zbożówkę” lub kawę bezkofeinową.
- Kawa zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają uszkadzaniu komórek przez wolne rodniki. Jedno z badań wykazało, że kubek kawy zawiera więcej przeciwutleniaczy niż porcja soku z winogron, jagód, malin, czy pomarańczy.
- Zapach palącego się drewna jest najbardziej rozpoznawalnym zapachem w Ameryce. Zapach kawy jest na drugim miejscu.
- Starbucks otwarto w Seattle w 1971 roku. W 2010 roku mógł pochwalić się przychodami w wysokości 10.7 miliardów dolarów. 16,850 sklepów w 40 krajach sprawia, że to największy na świecie sprzedawca kawy. Starbucks oferuje ponad 87.000 możliwych kombinacji napoju.
- Sieć kawiarni Starbucks zużywa ponad 93 milionów litrów mleka rocznie. To ilość, którą można wypełnić 155 olimpijskich basenów. Liczba papierowych kubków, które są używane każdego roku, też robi wrażenie. Jest to 2,3 miliarda sztuk.
- Nazwa Starbucks została zainspirowana postacią z powieści Moby Dick. Właściciele myśleli o nazwaniu swojej sieci sklepów z kawą „Pequod”, taką nazwę nosił statek wielorybniczy w książce.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!