Etapy produkcji kawy

Od nasiona do kubka kawy. Część pierwsza

Co się dzieje z ziarnami kawy, zanim będziemy w stanie zaparzyć sobie z nich kawę? Okazuje się, że przechodzą one przez aż 10 etapów. My szczegółowo opiszemy, każdy z nich. To fascynujące ile rzeczy musi się zadziać, zanim będziemy mogli wziąć pierwszy łyk ulubionego napoju. Jako że temat jest obszerny, dziś przedstawimy Wam pierwsze 5 etapów. Pozostałe już wkrótce.

1. Sadzenie

Ziarno kawy to w rzeczywistości nasiono. Po wysuszeniu, paleniu i zmieleniu jest używane do parzenia kawy. Jeśli nasiona nie są przetworzone, mogą zostać posadzone i wyrasta z nich kawowiec. Nasiona kawy są zazwyczaj sadzone na dużych grządkach w zaciemnieniu. Po wykiełkowaniu sadzonka jest usuwana z grządki i zasadza się je w osobnych donicach ze starannie dobraną ziemią. Sadzonki są często podlewane i osłonięte przed jasnym światłem słonecznym do czasu, aż nie są wystarczająco duże, aby można je było zasadzić w gruncie. Sadzenie odbywa się najczęściej w porze deszczowej, tak aby gleba pozostawała wilgotna podczas umacniania się korzenia.

2. Zbieranie owoców

W zależności od odmiany nowo posadzone drzewo kawowe rodzi owoce po 3-4 latach. Gdy owoc jest gotowy do zbioru, przybiera jasny lub ciemnoczerwony kolor. W ciągu roku odbywają się jedne główne zbiory. We większości krajów robi się to ręcznie. Jest to pracochłonny i trudny proces. W miejscach jak Brazylia, gdzie krajobraz jest stosunkowo płaski, a pola kawy ogromne proces został zmechanizowany. Wyróżnia się dwa sposoby zbiorów:

  • taśmowy – wszystkie owoce są zbierane w tym samym czasie;
  • selektywny – tylko dojrzałe owoce są zrywane. Zbieracze odwiedzają drzewa co 8-10 dni i wybierają owoce u szczytu dojrzałości. Ten rodzaj zbiorów jest pracochłonny i bardziej kosztowny, jest on wykorzystywany przede wszystkim do zbioru najlepszych odmian Arabiki. Dobry pracownik jest w stanie zebrać od 45 do 90 kilogramów owoców dziennie, z których zostanie wyprodukowane około 9-18 kilogramów ziaren kawy. Zbiory każdego z pracowników są dokładnie ważone i wypłacana jest mu dniówka w wysokości zależnej od tego ile zdołał zebrać. Jeszcze w ten sam dzień owoce zostają przewiezione do zakładu przetwórczego.

3. Przetwarzanie owoców

Od czasu, gdy kawa została zebrana, musi być jak najszybciej poddana przetworzeniu. Inaczej owoce będą nadawać się tylko do wyrzucenia. W zależności od położenia i lokalnych zasobów kawa jest przetwarzany na jeden z dwóch sposobów:

  • metoda na sucho – to dawna metoda przetwarzania owoców i nadal jest stosowana w wielu krajach. Szczególnie tam gdzie zasoby wody są ograniczone. Świeżo zebrane owoce są po prostu rozłożone na ogromnych powierzchniach i pozostawione do wyschnięcia na słońcu. W celu zapobiegania zepsuciu się owoców kawy są one przetrząsane i obracane w ciągu dnia. Na noc lub podczas pory deszczowej są przykrywane. Nie mogą zostać zalane. W zależności od warunków pogodowych proces ten może trwać od kilku tygodni dla każdej porcji kawy, aż zawartość wilgoci w owocach spadnie do poziomu 11%;
  • metoda mokra – usuwa ona miąższ z owoców kawy po zebraniu, więc suszone są wtedy tylko łupiny. Na początku świeżo zebrane owoce są przepuszczone przez urządzenie, które oddziela miąższ od skórki. Potem ziarna oddziela się ze względu na ich wagę, podczas gdy przepływają przez kanaliki wypełnione wodą. Lżejsze ziarna unoszą się na powierzchni, podczas gdy te cięższe opadają na dno. Następnie przechodzą przez serię obracających się bębnów, które rozdzielają je ze względu na wielkość. Po rozdzieleni ziarna są transportowane do wielkich zbiorników fermentacyjnych wypełnionych wodą. Zależnie od kombinacji czynników - takich jak stan ziaren, klimatu i wysokości nad poziomem morza - pozostaną one w tych zbiornikach od 12 do 48 godzin w celu usunięcia śliskiej warstwy śluzu. Podczas odpoczynku w zbiornikach, enzymy występujące naturalnie spowoduje, że warstwa ta ulegnie rozpuszczeniu. Gdy fermentacja dobiegnie końca, ziarna są szorstkie w dotyku. Ziarna są przemywane, przechodząc przez dodatkowe kanały wodne i są gotowe do suszenia.

4. Suszenie ziaren

Proces powstawania kawy

Od nasiona do kubka kawy. Część druga

Kontynuujemy opis drogi, jaką musi przejść ziarno kawy, aż skończy jako gorący napar w naszym ulubionym kubku.

Jeśli ziarna zostały poddane procesowi wodnej metody, obrane i sfermentowane muszą być teraz wysuszone, tak aby maksymalny poziom ich wilgotności nie przekraczał 11%. Wtedy będą właściwie przygotowane do magazynowania. Te ziarna jeszcze wewnątrz cienkiej skórki mogą być suszone na słońcu rozsypane na stołach lub podłodze albo można wykorzystać do tego celu maszyny. Wysuszone ziarna są składowane w workach z juty lub agawy sizalowej, dopóki nie zostaną przygotowane do eksportu.

5. Frezowanie ziaren kawy

Przed eksportem ziarna są przetwarzane w następujący sposób:

  • Obieranie – maszyny usuwają warstwę cienkiej skórki z ziaren przetworzonych na mokro.
  • Polerowanie – jest to opcjonalny proces, podczas którego maszynowo usuwana jest srebrzysta skórka, która została na ziarnach po procesie obierania. Wypolerowane ziarna są uznawane za lepsze od tych, które nie przeszły tego etapu, ale w rzeczywistości istnieje między nimi niewielka różnica.
  • Klasyfikacja i sortowanie – odbywa się według wielkości i wagi. Ziarna są również sprawdzane pod kątem wad kolorystycznych i innych niedoskonałości.

Ich rozmiar jest sprawdzany przy pomocy serii prób z przesiewaniem, a sortowane pod względem ciężaru są pneumatycznie. Strumienie powietrza oddzielają lekkie od ciężkich.

Zazwyczaj rozmiar ziarna określa się w skali od 10 do 20. Liczby te odpowiadają średnicy otworów w sicie. Liczba 1 w skali to 1/64 cala oznacza to, że ziarno o wielkości 10 przechodzi przez otwór o średnicy 10/64 części cala. Te o wielkości określanej jako 15 przez otwór na sicie o średnicy 15/64 części cala itd. Dodamy, że 1/64 cala to 0,4 mm.

W końcowym etapie usuwane są uszkodzone ziarna. Robi się to ręcznie lub maszynowo. Ziarna, które są niezadowalające ze względu na braki (niedopuszczalna wielkość, koloru skórki, nadmiernie sfermentowane, uszkodzone przez owady, nieobrane), są usuwane. W wielu krajach proces ten odbywa się zarówno maszynowo, jak i ręcznie. Zapewnia to, że tylko najlepszej jakości ziarna kawy są eksportowane.

Kolejne etapy produkcji kawy znajdziecie tutaj.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się