Kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna: wygoda ważniejsza od zdrowia?

W świadomości Polaków kawa rozpuszczalna uplasowała się wyjątkowo wysoko. Czy jednak zdajemy sobie sprawę, czym ona tak na prawdę jest? Istnieją kawy rozpuszczalne, które warte są zakupu - niektórych jednak lepiej unikać.

Kawa rozpuszczalna jest stosunkowo nowym wytworem współczesnego świata. Jej popularność rozpoczęła się w latach 50-tych ubiegłego wieku. Powstała z wygody, ponieważ do przygotowania kawy rozpuszczalnej wystarczy do proszku wlać gorącą wodę i ewentualnie odrobinę mleka. Czy jednak czytamy etykiety kaw, które lądują w naszym koszyku zakupowym?

Podczas produkcji, kawa rozpuszczalna przechodzi przez szereg niełatwych procesów. Po rozkruszeniu, ziarna kawowca przepuszczane są przez gorącą wodę pod wysokim ciśnieniem. Powstaje ekstrakt podobny do kawy, którą robimy samodzielnie w ekspresie, jednak jest on później przefiltrowany i wysuszony lub zamrożony. Na tym etapie wszystko wydaje się w porządku i faktycznie tak jest.

Później jednak wspomniany ekstrakt zostaje “wzbogacony” przez różnego rodzaju stabilizatory, barwniki, zagęszczacze, zapychacze, emulgatory, a nawet utwardzone tłuszcze roślinne i to często do tego stopnia, że zdarzają się przypadki, iż zawartość tytułowej kawy jest objętościowo mniejsza, niż 20% całego proszku! Tym samym “kawa” taka ma z jednej strony dużo mniejszą zawartość kofeiny, a z drugiej, prócz składników niezdrowych (czysta chemia) dla naszego organizmu, dużo więcej kalorii.

Pamiętajmy więc: jeśli już lubimy kawę rozpuszczalną, nie ważne czy ze względu na smak, czy na wygodę, znajdźmy taką, której skład nam odpowiada. Zapoznajmy się z etykietą produktu i sami oceńmy, czy napar powstały z danego proszku odpowiadać będzie naszemu organizmowi.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Ja trochę dziwię się ludziom, którzy pijają kawę rozpuszczalną. Racja - jest to wygodne, ale co z tego, skoro taka kawa jest po prostu niesmaczna? Jeśli już muszą robić kawę poprzez zwykłe zalanie jej gorącą wodą, to nie lepiej raczyć się tradycyjną fusiarą? Wykonanie praktycznie identyczne, a smak bez porównania lepszy. Rozpuszczalna kawa, to dla mnie takie chemiczne, niedobre błotko.

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się