Negatywny wpływ kawy na zdrowie

Wady picia kawy

Kawa to nie tylko korzyści. Istnieją również zagrożenia związane z jej piciem. Na całe szczęście minusów jest znacznie mniej niż plusów. Poza tym możemy skutecznie wyeliminować skutki uboczne picia naszego ulubionego napoju. Wszystko sprowadza się do umiaru. Jeśli nie wypijemy więcej niż trzy filiżanki kawy dziennie, nic złego się nam nie przytrafi. Co jednak w przypadku gdy będziemy przesadzać z jej ilością?

Szczególną uwagę na ilość wypijanej kawy każdego dnia powinny zwrócić kobiety, które starają się zajść w ciąże lub już w niej są. Przesadzanie z napojem może znacząco utrudnić proces starania się o dziecko lub całkowicie go uniemożliwić. W przypadku pań, które oczekują dziecka, należy zachować jeszcze większą ostrożność. Jej nadmierne ilości, a konkretnie przekroczenie bezpiecznej dziennej dawki kofeiny może nieodwracalnie uszkodzić płód. Tematem z całą pewnością zajmiemy się szczegółowo w osobnym artykule.

Kawa jest niewskazana dla osób, które cierpią z powodu wrzodów żołądka, chorób dwunastnicy, trzustki i tych zmagających się z kamicą dróg żółciowych. Zawarte w kawie składniki pobudzają żołądek do wydzielania zwiększonych ilości kwasu solnego, co w przypadku wymienionych problemów zdrowotnych prowadzi do nasilenia ich objawów.

Kolejną grupą osób, które kawy powinny unikać jak ognia, są te ze stwierdzoną chorobą wieńcową oraz nadciśnieniem. Napar z ziaren kawy dodatkowo podnosi ciśnienie tętnicze, a to może być bardzo niebezpieczne i stanowić zagrożenie dla życia. Nie wszystko jednak stracone. Osoby chore, które przepadają za smakiem i aromatem kawy, powinny sięgnąć po jej wersję pozbawioną kofeiny. To właśnie kofeina jest odpowiedzialna na szybszą pracę serca i wzrost ciśnienia.

Nadciśnienie

źródło: pixabay.com

Gdy regularnie wypijamy hektolitry kawy, z całą pewnością zauważymy u siebie objawy związane z jej przedawkowaniem. Będą to m.in. zawroty oraz bóle głowy (przypominamy, że picie rozsądnej ilości kawy pomaga pozbyć się migrenowego bólu głowy). Staniemy się także bardziej nerwowi i zacznie nas drażnić byle głupota. Lepiej wtedy do nas nie podchodzić. Otoczenie odczuje nasz nastrój na własnej skórze. Ponadto będziemy mieli problem z zaśnięciem.

Nawet „bezpieczna” ilość wypijanej kawy prowadzi do wypłukiwania z naszego organizmu cennych witamin i minerałów. Jest tak np. w przypadku wapnia. Przez to kawa nie jest zalecana dla dzieci oraz młodzieży. Wapń to podstawowy budulec naszych kości. Pozbawianie go od najmłodszych lat może mieć poważne skutki w dorosłym życiu. Kolejnym na liście wypłukiwanych jest magnez oraz witaminy z grupy B. Wszyscy kawosze powinni uzupełniać tracone przez picie kawy minerały poprzez wzbogacenie swojej codziennej diety w produkty, które są bogatym ich źródłem. Ostatecznością jest przyjmowanie ich w postaci suplementów diety. Jeśli jesteśmy już przy układzie pokarmowym warto wspomnieć o gronie osób szczególnie wrażliwych na działanie kawy. W ich przypadku mogą występować biegunki. Wszystko przez fakt, iż kawa przyśpiesza skurcze naszych jelit.

Wypłukiwanie witamin i minerałów

źródło: pixabay.com

Jak wiadomo, kawa przeciwdziała próchnicy naszych zębów. Niestety jednocześnie przyczynia się do powstawania niezbyt estetycznych przebarwień. Szczególnie widoczne jest to u kawoszy z długoletnim stażem. Możemy z tym walczyć domowymi sposobami lub udać się do gabinetu dentystycznego i poddać specjalistycznemu zabiegowi usuwania przebarwień.

Kawa często nazywana jest najpopularniejszą używką na naszym świecie. Jak wiadomo od tego typu substancji bardzo łatwo się uzależnić. Jest to możliwe również w przypadku kawy. Co wtedy? Osoby, które mają problem z odstawienie swojego ulubionego napoju, chociażby na jeden dzień szybciej się denerwują, zauważyć u nich można trzęsące się ręce oraz zwiększone wydzielanie potu.

Pozytywny wpływ kawy na zdrowie

Zalety picia kawy

Zapewne przychodzi Wam do głowy jej pobudzające działanie oraz fakt, że po jej wypiciu każda praca staje się efektywniejsza. Okazuje się, że zalety mogłyby być liczone w dziesiątkach. My postaramy się podać ich jak najwięcej.

Okazuje się, że kawa podnosi poziom cholesterolu. Dotyczy to jednak tylko tej niefiltrowanej. Odkrycia dokonali Holendrzy. Za wszystko odpowiada substancja nazwana kafestolem. Znajduje się ona w ziarnach kawy i uwalnia się w momencie, gdy zalejemy mieloną kawę wrzątkiem. Proces ten zachodzi także w przypadku wielokrotnego gotowania drobno zmielonego ziarna. Nie jest to najlepsza wiadomość dla miłośników kawy po turecku. Aby pozbyć się substancji z naparu należy użyć filtra. Musimy jednak pamiętać, żeby nie był metalowy. W takim wypadku kafestol również przejdzie do napoju. Kawa nie zawiera w sobie substancji podnoszącej poziom cholesterolu jedynie w przypadku użycia filtrów wykonanych z papieru.

Wygląda na to, że dotarliśmy do końca naszej wyliczanki. Nie jest tak źle, prawda? Kawa nie jest taka szkodliwa. Może być jeszcze lepiej, jeśli zastosujecie się do naszych porad, a przede wszystkim będziecie trzymać się limitu trzech filiżanek kawy dziennie. Pozwoli to na uniknięcie niepożądanych skutków i wydobycie z kawy samych korzystnych działań. Tych jest znacznie więcej niż zagrożeń. Za większość niechcianych działań odpowiada przede wszystkim kofeina. Jeśli jesteśmy fanami smaku oraz aromatu kawy, a jednocześnie nie zależy nam aż tak bardzo na jej pobudzającym działaniu, możemy przejść na kawę pozbawioną kofeiny. Niestety wiąże się to także z tym, że pozbawimy się w ten sposób wielu jej zalet.

Czego obawiacie się najbardziej?

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

dziękuję za ten artykuł jest bardzo przydatny nie tylko dla osób pijących nadmiernie kawę .

Witam dziekuje za ten artykuł moja dziewczyna pije nadmiernie kawe i postaram sie aby ją odstawiła

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Choć kawa bezkofeinowa wielu osobom wydaje się pozbawiona największej korzyści płynącej z jej picia, czyli kofeiny, to właśnie jej brak niejednej osobie pozwala cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, kiedy tylko mają na nią ochotę. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Co więc zrobić, aby lepiej się obudzić i przeżyć poranek o wiele przyjemniej? Wystarczy napić się aromatycznej kawy.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się