Zdrowie zamknięte w małym opakowaniu
Odchudza, pobudza, wspomaga trawienie, zmniejsza poziom cholesterolu, a nawet chroni przed nowotworem. Znasz ją od dzieciństwa, a na pewno jest przez Ciebie niedoceniona. W dodatku wytwarzana jest z czegoś, co rośnie w naszym klimacie!
Czym jest ten niezwykły specyfik? To kawa zbożowa! Mało ma cech wspólnych z prawdziwą kawą, jednak dzisiejsza kawa zbożowa może śmiało z nią konkurować pod względem smaku, jednocześnie nie ustępować cechami zdrowotnymi, a wręcz oferując właściwości jeszcze lepsze!
Właściwości kawy zbożowej i sposoby jej podawania
Substytut kawy zawierającej kofeinę jest napojem otrzymywanym ze zbóż. Smak zbliżony do naturalnej kawy otrzymuje się poprzez dodatek cykorii lub buraka cukrowego. Dlaczego w ogóle powstała kawa zbożowa?Do dziś wytwarzana jest w sposób niewiele różniący się od stosowanego pod koniec XVIII wieku, kiedy to zawitała do Polski z Prus. Produkowana jest z prażonych ziaren żyta, pszenicy lub jęczmienia, czyli zbóż, które od wieków uprawiane są w naszym klimacie. Dlatego też początkowo uważana była za kawę dla ubogich, ponieważ była dużo tańsza od tradycyjnej kawy, sprowadzanej z ciepłych krajów, przez co niechętnie trafiała na wystawniejsze stoły. Smaku, zbliżonego do tradycyjnej kawy, dodaje jej domieszka korzenia mniszka, buraka cukrowego lub, najczęściej, cykorii.
Kawa zbożowa zawiera błonnik, węglowodany i białko, a jednocześnie bardzo małą ilość tłuszczu. Tym samym jest napojem dietetycznym i zdrowym! Pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. Wspomaga perystaltykę jelit oraz wydalanie kwasów żółciowych. Istnieją również badania, potwierdzające jej właściwości antynowotworowe! Zawiera również witaminy z grupy B oraz liczne składniki mineralne, w tym magnez, fosfor, potas i inulinę. Wspomaga więc pracę układu nerwowego i odpornościowego, pozytywnie wpływa na wygląd włosów i skóry, działa kojąco na nerwy - zwiększa odporność psychiczną na stres. A to tylko część z jej pozytywnych właściwości!
Temat z pewnością rozwiniemy w kolejnych artykułach.
Zenobiusz12 - czwartek, 12 marca 2015, godz. 13:37
Pamiętam, jak za dzieciństwa rodzice katowali mnie tym trunkiem. Wtedy uważałem, że nic gorszego być nie może. O dziwo, dziś jest zupełnie inaczej - ta kawa po prostu mi smakuje! Chyba jednak też receptura jest zupełnie inna, ponieważ moje dzieci, w przeciwieństwie do mnie za młodu, również lubią kawę zbożową.
Ania22 - czwartek, 12 marca 2015, godz. 15:21
Ja jestem anty kawa zbożowa. Puki co nie znalazła się osoba, której udałoby się mnie do takiej "kawy" przekonać.
Kawoszka - czwartek, 12 marca 2015, godz. 15:27
Ja lubię Inkę! Tzn. nie jest tak, że zachwycam się tym napojem, bo zdecydowanie wolę tradycyjną kawę, ale z pewnych powodów skazana jestem na kawę zbożową. I wcale nie jest tak, że długo się z taką zmianą oswajałam, bo Inka od początku mi smakowała - śmiało mogę stwierdzić, że smak ma bardzo zbliżony do tradycyjnej kawy. Ale zbliżony nie znaczy jednak taki sam ;) Skoro jednak czytam tu, że kawa zbożowa ma tyle pozytywnych właściwości, to tym bardziej się cieszę. I pić będę!
Cosinus 14.03.2015 - sobota, 14 marca 2015, godz. 19:12
A ja na śniadanie popijam kawę zbożową Anatola - smakuje dla mnie lepiej niż Inka.
barbara. - sobota, 14 marca 2015, godz. 23:57
Ja tez sobie bardzo chwale kawe Anatol jest wspaniała z mlekiem. Polecam.
Kawoszka - niedziela, 15 marca 2015, godz. 12:18
Kiedyś w Czechach piłam bardzo dobrą kawę zbożową, ale niestety nie pamiętam jej nazwy. Puki co w Polsce najlepsza jest dla mnie Inka i nie jest tak, że innych nie piłam. Spróbowałam już kaw zbożowych kilku różnych producentów i po prostu smakowo najbardziej z nich odpowiada mi właśnie Inka. Ale o gustach się nie dyskutuje - przecież to oczywiste, że Wam może bardziej smakować inna kawa :-) Dla mnie jednak puki co jest to Inka. A może polecicie kawę zbożową innego, niepopularnego producenta? Bo tych znanych chyba wszystkie już piłam, ale może jakiś inny zaskoczy mnie jeszcze smakiem? :-)