Ekspresy do kawy dla gastronomii
Prowadzicie kawiarnię, pub, restaurację lub inny lokal gastronomiczny? Prędzej czy później (zazwyczaj prędzej) będziecie musieli wyposażyć go w profesjonalne urządzenie do zaparzania kawy. Tylko sprzęt najwyższej klasy zagwarantuje uzyskanie napoju najlepszej jakości i ściągnie do Waszego miejsca grono gości. Pomyślcie tylko, jak dobrze byłoby zdobyć plakietkę lokalu z najlepszą kawą w mieście! Okazuje się, że sprzęt tego typu cieszy się również dużym powodzeniem w biurach oraz większych firmach. Przecież nic tak nie pobudzi pracownika do pracy, jak filiżanka wyśmienitej „małej czarnej”.
Dla wszystkich miłośników kawy urządzenia w postaci ekspresów dla gastronomii potrafią być fascynujące. To tak samo, jakby fan motoryzacji ekscytował się najdroższymi i najlepszymi modelami samochodów. Poznajcie te cudeńka. Zaczniemy od podstaw. Ekspresy wykorzystywane w gastronomii są zawsze urządzeniami ciśnieniowymi. Najczęściej charakteryzują się pełną automatyzacją. Istnieją także warianty wyposażone w kolby, które są zwykle dwie.
Sprzęt taki musi być wytrzymały. W końcu będzie użytkowany codziennie i to bardzo często na pełnych obrotach. Dlatego też producenci profesjonalnych ekspresów dbają o zastosowanie trwałych materiałów. Należy do nich m.in. stal nierdzewna. Ekspresy te są też mniej awaryjne niż sprzęty zakupowane do naszych domostw. Fakt, iż zmieścić się w nich może nawet ponad 10 litrów wody powoduje, że są również bardziej stabilne i sporo ważą.
Kolejną kwestią jest wygląd. Ten ma przyciągać wzrok spragnionych kawy. Kupując sprzęt dla zastosowań gastronomicznych, niemal zawsze możemy liczyć na bardzo eleganckie prezentowanie się naszego urządzenia. Ilość opcji dodatkowych powoduje również to, że ekspres już z daleka wygląda na profesjonalny i stanowi dodatkową zachętę, aby spróbować kawy, która w nim powstaje.
źródło: xxlgastro.pl
Jej parzenie jest stosunkowo proste ze względu na wspomnianą wcześniej automatyzację. W lokalach oprócz jakości liczy się również krótki czas oczekiwania klienta. Ekspres automatycznie pobierze wodę oraz automatycznie będzie dozować tą gorącą. Wśród funkcji dodatkowych z całą pewnością znajdziemy również timer. Elektronika zastosowana w najnowszych modelach pozwoli także na zapamiętanie ilości oraz rodzajów parzonych kaw. Komputeryzacja przynosi ze sobą także udogodnienia w postaci elektronicznego wyświetlacza oraz panelu, z którego będziemy mogli zarządzać zarówno wskaźnikiem ciśnienia, jak i termostatem.
Jak spienić mleko spieniaczem w ekspresie?
Coraz bardziej popularne są ekspresy, które posiadają parową dyszę służącą właśnie do spieniania mleka. Niestety dotyczy to tylko tych droższych modeli. Jeśli jednak macie już sprzęt z dyszą spienianie mleka staje się naprawdę prostym procesem.Chociaż na łamach naszego portalu poznaliście sposoby na ręczne spienianie mleka, w kawiarni nikt nie robi tego w taki sposób. Dlatego też do niezbędnego wyposażenia ekspresu należą dysze parowe o sporej mocy. O potrzebie posiadania zintegrowanego kranu do gorącej wody mówić nie trzeba. Należy jednak wspomnieć o wbudowanym młynku żarnowym. Bardzo przydatny będzie także system do podgrzewania filiżanek w postaci tacki. Modele z najwyższej półki (także tej cenowej) posiadają osobny moduł do przygotowania kawy typu cappuccino.
Duży wybór ekspresów dedykowanych dla gastronomi znajdziecie na www.xxlgastro.pl. Jako że jest to sklep internetowy, mamy tutaj znacznie większy wybór sprzętu niż w sklepach tradycyjnych oraz niższe ceny. Ponadto nie musimy zawracać sobie głowy brakiem tego typu sklepu w naszej miejscowości. Sprzęt zostanie nam dostarczony wprost do domu lub lokalu.
Olena - czwartek, 31 maja 2018, godz. 08:55
Wytrzymały to jedno, a jeżeli chodzi o gwarancję, jaki termin można wyznaczyć z dostawcą? Szukam teraz jakiegoś do biura, nie jestem na nic zdecydowana czytam sobie wiadomości w sieci, skończyłam na artykule http://gastro-punkt.pl/ekspres-kawiarni-restauracji-byc-dobry-ekspres-dla-gastronomii/ zastanawiam się czy w taki sposób rozpatrywać taki wybór? W kawiarni chyba więcej osób kupuje kawę, jaki wybrać dla biura liczącego 30 osób?