Mocno palona kawa pozwoli Ci lepiej zadbać o Twój żołądek

Mocno palona kawa pozwoli Ci lepiej zadbać o Twój żołądek

Stwierdzono, że u 20 procent osób wypicie kawy niesie ze sobą późniejsze następstwa w postaci przykrych dolegliwości, których każdy chciałby uniknąć. Mamy tu na myśli zgagę oraz bóle brzucha. Na całe szczęście dla takich osób naukowcy z Austrii i Niemiec zdołali zidentyfikować substancję, które stoją za nieprzyjemnymi odczuciami.

Wyselekcjonowanie tych składników to podstawowy krok do ich eliminacji. Okazało się, że to nie takie trudne. Jeśli po wypiciu kawy męczy Was zjawisko zgagi lub czujecie ból brzucha, przerzućcie się na mocno paloną kawę „French roast”. Ten rodzaj jest zdecydowanie zdrowszy dla przewodu pokarmowego. Mocno palone ziarna zawierają związki, które skłaniają żołądek do wytwarzania mniejszej ilości kwasu.

Eksperci upatrują w tym odkryciu szansy na opracowanie napojów, które będą znacznie bardziej przyjazne żołądkowi. Napoje nowej generacji nie stracą jednak tradycyjnego aromatu ani zapachu „małej czarnej”. Do tej pory osoby, których dotykały żołądkowe dolegliwości byli zmuszeni do zażywania neutralizatorów kwasu żołądkowego lub przestawienia się na bezkofeinowy wariant ulubionego napoju. Doktor Veronika Somoza z Uniwersytetu Wiedeńskiego wyjaśnia, że „Cały kłopot polega na tym, iż dotąd żadne z badań nie skupiały się na weryfikacji potencjału drażniącego kawy lub składników w niej zawartych. W celu zmniejszenia ilości czynników drażniących żołądek producenci decydują się na wytwarzanie przyjaznej żołądkowi kawy poprzez potraktowanie surowych jej ziaren rozpuszczalnikami lub parą wodną. Do tej pory nie ma jednak dowodów na skuteczność tego typu praktyk. Ponadto poddawanie ziaren kawy takim procesom zmniejsza zawartość składników, które są korzystne dla naszego zdrowia. Napar przygotowany z takiego surowca traci właściwości zapobiegające chorobom serca oraz cukrzycy. Poza tym proces taki ma również wpływ na smak oraz aromat napoju.”

Przepis na kawę po turecku

Napijmy się kawy „po turecku” - przepis

Wiecie, dlaczego to właśnie w Turcji parzy się kawę, która ma być bardzo mocna? Jedno z tamtejszych przysłów mówi, że „kawa powinna być czarna jak trucizna, mocna jak śmierć i słodka jak miłość”. Istnieje jeszcze wersja, która dopowiada „gorąca jak piekło”.

Podczas badań nad substancjami, które wykazują działanie drażniące, Somoza i doktor Thomas Hofmann z Uniwersytetu Technicznego w Monachium wystawili hodowle komórkowe zarówno na działanie zwykłej kawy, jak i kawy mocno palonej, bezkofeinowej, łagodnej oraz tej określanej jako przyjazna dla żołądka. Podczas eksperymentu udało się zidentyfikować związki chemiczne, które odpowiadały za wzmożoną produkcje kwasu. Okazała się nim być m.in. kofein.

Dokonano również innego odkrycia, które zaskoczyło samych naukowców. Otóż składnik kawy znany jako N-metylopirydyna, w skrócie NMP wykazywał właściwości hamujące zdolność komórek znajdujących się w żołądku do produkcji kwasu solnego. Badacze wpadli na pomysł, że można by go wykorzystać do opracowania składu, który zmniejszałby lub całkowicie niwelował podrażnienia. NMP powstaje tylko i wyłącznie podczas procesu palenia. Nie można zaobserwować jego obecności w surowych ziarnach kawy. Dlatego też im mocniej palone są ziarna kawy, tym więcej przyjaznego żołądkowi składnika się w nich znajduje. Różnica jest naprawdę znacząca. W mocno palonych ziarnach jest go nawet dwa razy więcej niż w kawie palonych łagodnie. Nie ma jednak możliwości podania konkretnego stężenia. To bowiem zależy od odmiany kawy oraz metody palenia.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się