Mocno palona kawa pozwoli Ci lepiej zadbać o Twój żołądek

Mocno palona kawa pozwoli Ci lepiej zadbać o Twój żołądek

Stwierdzono, że u 20 procent osób wypicie kawy niesie ze sobą późniejsze następstwa w postaci przykrych dolegliwości, których każdy chciałby uniknąć. Mamy tu na myśli zgagę oraz bóle brzucha. Na całe szczęście dla takich osób naukowcy z Austrii i Niemiec zdołali zidentyfikować substancję, które stoją za nieprzyjemnymi odczuciami.

Wyselekcjonowanie tych składników to podstawowy krok do ich eliminacji. Okazało się, że to nie takie trudne. Jeśli po wypiciu kawy męczy Was zjawisko zgagi lub czujecie ból brzucha, przerzućcie się na mocno paloną kawę „French roast”. Ten rodzaj jest zdecydowanie zdrowszy dla przewodu pokarmowego. Mocno palone ziarna zawierają związki, które skłaniają żołądek do wytwarzania mniejszej ilości kwasu.

Eksperci upatrują w tym odkryciu szansy na opracowanie napojów, które będą znacznie bardziej przyjazne żołądkowi. Napoje nowej generacji nie stracą jednak tradycyjnego aromatu ani zapachu „małej czarnej”. Do tej pory osoby, których dotykały żołądkowe dolegliwości byli zmuszeni do zażywania neutralizatorów kwasu żołądkowego lub przestawienia się na bezkofeinowy wariant ulubionego napoju. Doktor Veronika Somoza z Uniwersytetu Wiedeńskiego wyjaśnia, że „Cały kłopot polega na tym, iż dotąd żadne z badań nie skupiały się na weryfikacji potencjału drażniącego kawy lub składników w niej zawartych. W celu zmniejszenia ilości czynników drażniących żołądek producenci decydują się na wytwarzanie przyjaznej żołądkowi kawy poprzez potraktowanie surowych jej ziaren rozpuszczalnikami lub parą wodną. Do tej pory nie ma jednak dowodów na skuteczność tego typu praktyk. Ponadto poddawanie ziaren kawy takim procesom zmniejsza zawartość składników, które są korzystne dla naszego zdrowia. Napar przygotowany z takiego surowca traci właściwości zapobiegające chorobom serca oraz cukrzycy. Poza tym proces taki ma również wpływ na smak oraz aromat napoju.”

Przepis na kawę po turecku

Napijmy się kawy „po turecku” - przepis

Wiecie, dlaczego to właśnie w Turcji parzy się kawę, która ma być bardzo mocna? Jedno z tamtejszych przysłów mówi, że „kawa powinna być czarna jak trucizna, mocna jak śmierć i słodka jak miłość”. Istnieje jeszcze wersja, która dopowiada „gorąca jak piekło”.

Podczas badań nad substancjami, które wykazują działanie drażniące, Somoza i doktor Thomas Hofmann z Uniwersytetu Technicznego w Monachium wystawili hodowle komórkowe zarówno na działanie zwykłej kawy, jak i kawy mocno palonej, bezkofeinowej, łagodnej oraz tej określanej jako przyjazna dla żołądka. Podczas eksperymentu udało się zidentyfikować związki chemiczne, które odpowiadały za wzmożoną produkcje kwasu. Okazała się nim być m.in. kofein.

Dokonano również innego odkrycia, które zaskoczyło samych naukowców. Otóż składnik kawy znany jako N-metylopirydyna, w skrócie NMP wykazywał właściwości hamujące zdolność komórek znajdujących się w żołądku do produkcji kwasu solnego. Badacze wpadli na pomysł, że można by go wykorzystać do opracowania składu, który zmniejszałby lub całkowicie niwelował podrażnienia. NMP powstaje tylko i wyłącznie podczas procesu palenia. Nie można zaobserwować jego obecności w surowych ziarnach kawy. Dlatego też im mocniej palone są ziarna kawy, tym więcej przyjaznego żołądkowi składnika się w nich znajduje. Różnica jest naprawdę znacząca. W mocno palonych ziarnach jest go nawet dwa razy więcej niż w kawie palonych łagodnie. Nie ma jednak możliwości podania konkretnego stężenia. To bowiem zależy od odmiany kawy oraz metody palenia.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Choć kawa bezkofeinowa wielu osobom wydaje się pozbawiona największej korzyści płynącej z jej picia, czyli kofeiny, to właśnie jej brak niejednej osobie pozwala cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, kiedy tylko mają na nią ochotę. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Co więc zrobić, aby lepiej się obudzić i przeżyć poranek o wiele przyjemniej? Wystarczy napić się aromatycznej kawy.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się