Najlepsze tereny pod uprawę kawy

Coffee belt i bean belt – różne określenia najlepszych terenów pod uprawę kawy

W dosłownym tłumaczeniu termin oznacza pas kawy i to właśnie w takiej formie występuje w naszym języku. Każdy miłośnik kawy powinien wiedzieć, co to takiego. Jeśli jeszcze tego nie wiecie, nie ma powodu do wstydu, krótkie wyjaśnienie i będziecie mogli błysnąć wiedzą na następnym spotkaniu przy kawie.

Pas kawowy znany po angielsku także jako bean belt to nic innego jak pas między zwrotnikiem Raka i Koziorożca. W jego skład wchodzi Azja, Afryka oraz obie Ameryki, a konkretniej kraje, które są producentami kawy i kakao. To właśnie w tym pasku Ziemi, który otacza planetę, są najlepsze warunki pod uprawę „czarnego złota”. Coffee belt charakteryzuje się umiarkowanym klimatem. Gleby występujące w tym obszarze należą do najżyźniejszych, a stosunek promieni słonecznych do ilości opadów deszczu jest wręcz idealny. W pasie panuje także stała temperatura.

Należy mieć świadomość, że już nawet niewielkie wahania klimatyczne mają niebagatelny wpływ na jakość produkowanej kawy oraz na jej ilość. Zmiany klimatyczne byłby w stanie znacząco osłabić gospodarkę krajów, które są największymi producentami ziaren kawy, czyli Brazylii (do której należy 1/3 całego rynku), Indonezji, Wietnamu, Gwatemali, Kolumbii, Meksyku, Kostaryki oraz Wybrzeża Kości Słoniowej. Kawowy rynek daje pracę blisko 25 milionom osób na całym świecie, z całą pewnością i oni odczuliby skutki mniejszych plonów. Ucierpieliby na tym również sami konsumenci. Ceny kawy z całą pewnością by wzrosły, a tego z całą pewnością byśmy nie chcieli. Już teraz za szlachetniejsze ziarna trzeba wyłożyć niemałe sumy. Oprócz zmiany pogodny największym zagrożeniem dla upraw są liczne choroby.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

Smak czekolady zna chyba każdy z nas. Jak stworzyć gorącą czekoladę do picia we własnej kuchni?

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Automaty z napojami i kioski z przekąskami w szkołach podstawowych i średnich zaprzestały sprzedawania wszystkich produktów, w których składzie jest kawa.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się