Coffee belt i bean belt – różne określenia najlepszych terenów pod uprawę kawy
W dosłownym tłumaczeniu termin oznacza pas kawy i to właśnie w takiej formie występuje w naszym języku. Każdy miłośnik kawy powinien wiedzieć, co to takiego. Jeśli jeszcze tego nie wiecie, nie ma powodu do wstydu, krótkie wyjaśnienie i będziecie mogli błysnąć wiedzą na następnym spotkaniu przy kawie.
Pas kawowy znany po angielsku także jako bean belt to nic innego jak pas między zwrotnikiem Raka i Koziorożca. W jego skład wchodzi Azja, Afryka oraz obie Ameryki, a konkretniej kraje, które są producentami kawy i kakao. To właśnie w tym pasku Ziemi, który otacza planetę, są najlepsze warunki pod uprawę „czarnego złota”. Coffee belt charakteryzuje się umiarkowanym klimatem. Gleby występujące w tym obszarze należą do najżyźniejszych, a stosunek promieni słonecznych do ilości opadów deszczu jest wręcz idealny. W pasie panuje także stała temperatura.
Należy mieć świadomość, że już nawet niewielkie wahania klimatyczne mają niebagatelny wpływ na jakość produkowanej kawy oraz na jej ilość. Zmiany klimatyczne byłby w stanie znacząco osłabić gospodarkę krajów, które są największymi producentami ziaren kawy, czyli Brazylii (do której należy 1/3 całego rynku), Indonezji, Wietnamu, Gwatemali, Kolumbii, Meksyku, Kostaryki oraz Wybrzeża Kości Słoniowej. Kawowy rynek daje pracę blisko 25 milionom osób na całym świecie, z całą pewnością i oni odczuliby skutki mniejszych plonów. Ucierpieliby na tym również sami konsumenci. Ceny kawy z całą pewnością by wzrosły, a tego z całą pewnością byśmy nie chcieli. Już teraz za szlachetniejsze ziarna trzeba wyłożyć niemałe sumy. Oprócz zmiany pogodny największym zagrożeniem dla upraw są liczne choroby.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!