Pierwsze uprawy kawy
Jak zapewne wiedzą już osoby interesujące się historią kawy pierwsze jej owoce były wykorzystywane w Etiopii już w pierwszym tysiącleciu przed naszą erą. Nie służyły one jednak do przyrządzania naparu. Ludność mająca po raz pierwszy styczność z „czarnym zlotem” gotowała je i spożywała z dodatkiem soli i masła. Jednak to nie ludy Afryki zaczęły jako pierwsze uprawiać kawę. Jej źródło stanowiły wyłącznie stanowiska naturalne. Kto zajął się uprawą jako pierwszy?
Historia nie pozostawia tutaj pola do polemizowania. Pierwsze uprawy powstały pod okiem Arabów. To właśnie arabscy kupcy jako pierwsi zwieźli kawę znaną do tej pory jedynie w Afryce na swoje tereny, a konkretnie do Jemenu. Poznawszy metodę preparowania nasion poprzez ich prażenie, a następnie wytwarzanie z nich napoju okazało się, że napar niezwykle mocno przypadł do gustu mieszkańcom krajów arabskich. Dlatego też sława kawy szybko rozciągnęła się na całą Arabię. W związku z tym powstały pierwsze uprawy kawowca, aby zaspokoić tak wysokie zapotrzebowanie. Dalszy handel z Afryką nie miał już bowiem większego sensu.
To, że pierwsze uprawy kawy zapoczątkowano właśnie w Jemenie, ma swoje odbicie w czasach współczesnych. Widać to w cenie, którą trzeba zapłacić za worek ziaren pochodzących właśnie z tamtego terenu. Nie oznacza to jednak, że płacimy jedynie za historyczny fakt. Kawa z Jemenu charakteryzuje się najwyższą jakością. Napój przyrządzony z ziaren jest niezwykle aromatyczny i ma czekoladowy smak. Uważamy, że każdy, kto uważa się za miłośnika kawy, powinien jej spróbować jemeńskiej kawy przynajmniej raz w życiu. Okazji, aby ją sobie sprezentować, w najbliższym czasie nie zabraknie.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!