Polacy zapłacą więcej za kawę

Polacy zapłacą więcej za kawę

Pierwszej podwyżki cen „czarnego złota” można spodziewać się już w tym kwartale. To jednak początek złych wiadomości. Według twórców raportu „Ile zapłacimy za kawę? Dynamika i perspektywy cen kawy” to pierwsza, z co najmniej dwóch podwyżek cen kawy, które czekają nas w tym roku. Mamy nadzieję, że na tym się skończy. Przyczyn czekającego nas wzrostu cen kawy w sklepach jest co najmniej kilka.

Za tą główną stoi sama natura, a konkretniej zmiany klimatyczne w krajach, które eksportują najwięcej ziaren kawy. Mowa tutaj przede wszystkim o Brazylii i Wietnamie. Tylko te dwa kraje odpowiadają za 50% światowego eksportu. Jak wiecie z poprzednich artykułów, uprawa kawy nie należy do najprostszych. Potrzebne są do tego sprzyjające warunki pogodowe, a sama roślina jest bardzo wrażliwa na najmniejsze nawet zmiany pogody. Produkcja kawy w Brazylii zmalała w związku z suszami, które nawiedziły ten kraj w ubiegłym roku. Spowodowały one wzrost temperatury powietrza, a tym samym owoce kawy zaczęły dojrzewać za szybko. Odbija się to na jakości ziaren arabiki, której w Brazylii produkuje się najwięcej na całym świecie (około 70% całej światowej produkcji).

Problem z mniejszymi plonami pojawiał się już w przeszłości. Znaleziono na to jednak rozwiązanie. Otóż gorsze plony w kraju Ameryki Południowej były uzupełniane kawą z Wietnamu. Tym razem jest to jednak niemożliwe, kraj ten bowiem zmaga się z największymi suszami od lat 90. Skutkiem tego był wzrost cen kawy z rodzaju robusta. Osiągnęły one największy poziom, jaki można zaobserwować w ostatnich 6 latach. Co jednak nas, Polaków obchodzi stan upraw w Brazylii i Wietnamie? Okazuje się, że więcej niż sądzimy. Aż 38% kawy, która znajduje się na sklepowych półkach w Polsce, pochodzi właśnie z azjatyckiego kraju. Dlatego też na własnej kieszeni odczujemy problemy, które dotknęły jednego z największych producentów kawy na naszej planecie.

Etapy produkcji kawy

Od nasiona do kubka kawy. Część pierwsza

Co się dzieje z ziarnami kawy, zanim będziemy w stanie zaparzyć sobie z nich kawę? Jako że temat jest obszerny, dziś przedstawimy Wam pierwsze 5 etapów. Pozostałe już wkrótce.

Kolejną przyczyną podwyżki cen kawy jest fakt, że płatność za ziarna kawy odbywa się w dolarach. Amerykańska waluta znajduje się w tej chwili na rekordowo wysokim poziomie. Jej kurs można śledzić na giełdzie Forex, czyli miejscu, w którym organizacje w postaci rządów, banków, czy korporacji przez całą dobę przeprowadzają operację wymiany walut. Wysoki kurs „zielonego” musi zostać uwzględniony przez producentów kawy. Odbija się to na cenie sprzedawanego przez nich produktu. Jest on po prostu droższy.

Specjaliści z Centrum im. Adama Smitha przeprowadzili obserwacje, które mają na celu pocieszenie wszystkich miłośników „małej czarnej”. Okazuje się, że ceny kawy w Polsce są jednymi z najniższych, jeśli porównamy je z tymi spotykanymi w innych krajach Europy. Dotyczy to zarówno cen kawy, którą możemy zakupić w sklepach, jak i tej, którą delektujemy się w kawiarniach. Tym samym autorzy raportu przewidują, że pierwsza podwyżka cen, która powinna nastąpić w ciągu najbliższego miesiąca, nie wpłynie negatywnie na ilość spożywanej kawy. W ostatnich latach widać wzrost ilości wypijanej przez Polaków kawy. Szacuje się, że w ciągu roku, każdy z mieszkańców naszego kraju spożywa od 2 do 3 kilogramów kawy. Oczywiście jest to wartość uśredniona.

Przyszłość nie rysuje się w tęczowych barwach. Produkcja kawy na całym świecie maleje z dekady na dekadę. Jest to spowodowane ociepleniem klimatu. Już niewielki wzrost temperatury ma niebagatelny wpływ na ilość i jakość plonów. Oznacza to tylko jedno, kawa będzie coraz droższa. Fatalna sytuacja może nas spotkać już za nieco ponad 30 lat. Wtedy to aż połowa obecnych terenów, na których obecnie uprawia się kawę przestanie się do tego nadawać. Wszystkiemu winne będą zmiany klimatyczne. Czy w związku z tym powrócimy do czasów, w których tylko nieliczni mogli pozwolić sobie na filiżankę wyśmienitej kawy?

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

Smak czekolady zna chyba każdy z nas. Jak stworzyć gorącą czekoladę do picia we własnej kuchni?

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Automaty z napojami i kioski z przekąskami w szkołach podstawowych i średnich zaprzestały sprzedawania wszystkich produktów, w których składzie jest kawa.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się