Czy kawa podnosi poziom cholesterolu

Czy kawa podnosi cholesterol?

Według badań, które zostały przeprowadzone przez holenderskich naukowców z Wyższej Szkoły Rolniczej w Wageningen niefiltrowana kawa podnosi poziom cholesterolu nawet o 2%. Holendrzy jako jedni ze światowych liderów w ilości wypijanej kawy szczególną uwagę przywiązują do wpływu „małej czarnej” na zdrowie. Zapewne zwróciliście uwagę na słowo „niefiltrowana”. Jest ono kluczowe. Tylko tak przygotowany napar ma wpływ na wzrost poziomu cholesterolu. Jeśli do parzenia używamy papierowych filtrów, nie mamy się czego obawiać.

Głównymi złymi odpowiedzialnymi za zwiększenie poziomu cholesterolu są kafestol i kafeol. Zawarte w ziarnach kawy związki należą do grupy tzw. diterpenów. Ich duża ilość wydziela się w momencie, gdy zalewamy kawę wrzątkiem. Dlatego też osoby dbające o poziom cholesterolu powinny unikać gotowanej w dzbanku kawy po skandynawsku oraz tej po turecku. Są one zmuszone także do zrezygnowania z przygotowywania kawy, wykorzystując do tego kawiarkę. Holendrzy dowiedli także, że do zwiększenia stężenia cholesterolu przyczynia się niezwykle popularne espresso. Biuletyn opublikowany przez uczonych mówi nam, że już pięć małych filiżanek powoduje wzrostu cholesterolu o 2%. Każdy, kto chce tego uniknąć, powinien ograniczyć ilość słynnej włoskiej kawy lub co jakiś czas zaparzyć kawę w inny sposób. Jaki?

Badacze z kraju tulipana nie mają wątpliwości, że całkowicie bezpieczna jest kawa zaparzona z wykorzystaniem papierowego filtra. To właśnie ten stary wynalazek niemieckiej gospodyni domowej zatrzymuje przedostawanie się szkodliwych związków do gotowego naparu. Niestety dużo gorzej jest w przypadku french pressa, który korzysta z filtrów metalowych. W kawie przygotowanej z użyciem praski francuskiej znajdą się substancje zwiększające stężenie cholesterolu, ale nie ma ich tak dużo, jak np. w kawie po turecku, czy espresso. Całkowicie wolna od kafestolu i kafeolu jest za to popularna w naszym kraju kawa rozpuszczalna. Jej proces produkcyjny powoduje, że diterpeny są usunięte.

Czy kawa odwadnia organizm

Jak to w końcu jest – kawa odwadnia organizm, czy nie?

Istnieją aż trzy odpowiedzi na to pytanie. Wszystko bowiem zależy od tego, ile filiżanek naszego ulubionego naparu będziemy pić w ciągu dnia.

Niemożliwe jest podanie jednoznacznej odpowiedzi na pytanie postawione w tytule. Z jednej strony działanie kawy parzonej bez użycia papierowego filtra jest niekorzystne, ale z drugiej należy pamiętać o tym, że zawarta w kawie kofeina powoduje przyśpieszenie procesu produkcji żółci, a tym samym zwiększa wydalanie cholesterolu. Jak wiadomo, najwięcej kofeiny znajdziemy w „zakazanej” kawie po turecku i espresso. Dodatkowo polifenole w nich zwarte hamują odkładanie cholesterolu w naczyniach krwionośnych, jego utlenianie oraz powstawanie blaszek miażdżycowych. Jednak sama kofeina ma nie tylko korzystne dla organizmu właściwości. Wyważenie tego i znalezienie złotego środka pomiędzy zawartością kofeiny a ilością diterpenów nie należy więc do rzeczy prostych. Nie ma jednak wątpliwości, że najmniej korzystnie wypada kawa parzona, zalewana wrzątkiem.

Kolejną sprawą jest to, że chociaż używamy w tym artykule sformułowania „szkodliwe związki” w odniesieniu do kafestolu i kafeolu, mają one także korzystny wpływ na nasz organizm. Z jednej strony podnoszą cholesterol, ale z drugiej wykazują działanie antynowotworowe oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona. Ten fakt jeszcze bardziej komplikuje całe zagadnienie. Wybór pozostawimy więc Wam i nie będziemy niczego sugerować. Sami zdecydujcie, czy zmienicie coś w Waszych kawowych przyzwyczajeniach. Przypominamy jedynie, że do kawy nie przedostaną się żadne ilości podnoszącego cholesterol kafestolu w przypadku, gdy do parzenia wykorzystamy papierowe filtry. Jednak w ten sposób pozbawimy się również korzystnego działania, jakie wykazuje ten związek. Z drugiej strony i tak go nie odczuwamy, gdy pijemy najpopularniejszą kawę rozpuszczalną, tak samo, jak wzrostu cholesterolu.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Słyszałam dużo pozytywów o kawie. Sama często piję i zawsze czuje się po niej dobrze :)

a tutaj piszą coś zupełnie odwrotnego /kawaizdrowie.pl/pl/kawa-i-zdrowie/zdrowie-ukladu-sercowo-naczyniowego/spozywanie-kawy-a-cholesterol

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

Smak czekolady zna chyba każdy z nas. Jak stworzyć gorącą czekoladę do picia we własnej kuchni?

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Automaty z napojami i kioski z przekąskami w szkołach podstawowych i średnich zaprzestały sprzedawania wszystkich produktów, w których składzie jest kawa.

Różowe wino z różowych winogron

Różowe wino z różowych winogron?

Różowe wino dopiero od niedawna cieszy się taką popularnością. Z dnia na dzień zyskuje coraz więcej miłośników, co wcale nie jest niczym dziwnym. Różowego wina wbrew pozorom wcale nie produkuje się z różowych winogron.

Przepisy na walentynkową kawę

Przepisy na walentynkową kawę

Kolejny miś, czy bukiet kwiatów raczej nie zrobią wrażenia. Dużo lepiej będzie przygotować specjalną walentynkową kawę i podać ją do łóżka.

Czym jest kawa flat white? Jak ją przygotować?

Czym jest kawa flat white? Jak ją przygotować?

Jedną z nowszych propozycji, które można zobaczyć w kawiarniach, jest kawa flat white. Dowiedz się więcej o „białej płaskiej” – czym jest i jak ją przyrządzić!

Zbliża się koniec kawy? Nic z tych rzeczy

Zbliża się koniec kawy? Nic z tych rzeczy. Zagrożone są wyłącznie dzikie odmiany

Od co najmniej kilku dni w sieci można przeczytać, że w bliżej nieokreślonej przyszłości na świecie może zabraknąć kawy, a pierwsze symptomy, które mają o tym świadczyć, pojawiają się już teraz!

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się