Czy kawa podnosi poziom cholesterolu

Czy kawa podnosi cholesterol?

Według badań, które zostały przeprowadzone przez holenderskich naukowców z Wyższej Szkoły Rolniczej w Wageningen niefiltrowana kawa podnosi poziom cholesterolu nawet o 2%. Holendrzy jako jedni ze światowych liderów w ilości wypijanej kawy szczególną uwagę przywiązują do wpływu „małej czarnej” na zdrowie. Zapewne zwróciliście uwagę na słowo „niefiltrowana”. Jest ono kluczowe. Tylko tak przygotowany napar ma wpływ na wzrost poziomu cholesterolu. Jeśli do parzenia używamy papierowych filtrów, nie mamy się czego obawiać.

Głównymi złymi odpowiedzialnymi za zwiększenie poziomu cholesterolu są kafestol i kafeol. Zawarte w ziarnach kawy związki należą do grupy tzw. diterpenów. Ich duża ilość wydziela się w momencie, gdy zalewamy kawę wrzątkiem. Dlatego też osoby dbające o poziom cholesterolu powinny unikać gotowanej w dzbanku kawy po skandynawsku oraz tej po turecku. Są one zmuszone także do zrezygnowania z przygotowywania kawy, wykorzystując do tego kawiarkę. Holendrzy dowiedli także, że do zwiększenia stężenia cholesterolu przyczynia się niezwykle popularne espresso. Biuletyn opublikowany przez uczonych mówi nam, że już pięć małych filiżanek powoduje wzrostu cholesterolu o 2%. Każdy, kto chce tego uniknąć, powinien ograniczyć ilość słynnej włoskiej kawy lub co jakiś czas zaparzyć kawę w inny sposób. Jaki?

Badacze z kraju tulipana nie mają wątpliwości, że całkowicie bezpieczna jest kawa zaparzona z wykorzystaniem papierowego filtra. To właśnie ten stary wynalazek niemieckiej gospodyni domowej zatrzymuje przedostawanie się szkodliwych związków do gotowego naparu. Niestety dużo gorzej jest w przypadku french pressa, który korzysta z filtrów metalowych. W kawie przygotowanej z użyciem praski francuskiej znajdą się substancje zwiększające stężenie cholesterolu, ale nie ma ich tak dużo, jak np. w kawie po turecku, czy espresso. Całkowicie wolna od kafestolu i kafeolu jest za to popularna w naszym kraju kawa rozpuszczalna. Jej proces produkcyjny powoduje, że diterpeny są usunięte.

Czy kawa odwadnia organizm

Jak to w końcu jest – kawa odwadnia organizm, czy nie?

Istnieją aż trzy odpowiedzi na to pytanie. Wszystko bowiem zależy od tego, ile filiżanek naszego ulubionego naparu będziemy pić w ciągu dnia.

Niemożliwe jest podanie jednoznacznej odpowiedzi na pytanie postawione w tytule. Z jednej strony działanie kawy parzonej bez użycia papierowego filtra jest niekorzystne, ale z drugiej należy pamiętać o tym, że zawarta w kawie kofeina powoduje przyśpieszenie procesu produkcji żółci, a tym samym zwiększa wydalanie cholesterolu. Jak wiadomo, najwięcej kofeiny znajdziemy w „zakazanej” kawie po turecku i espresso. Dodatkowo polifenole w nich zwarte hamują odkładanie cholesterolu w naczyniach krwionośnych, jego utlenianie oraz powstawanie blaszek miażdżycowych. Jednak sama kofeina ma nie tylko korzystne dla organizmu właściwości. Wyważenie tego i znalezienie złotego środka pomiędzy zawartością kofeiny a ilością diterpenów nie należy więc do rzeczy prostych. Nie ma jednak wątpliwości, że najmniej korzystnie wypada kawa parzona, zalewana wrzątkiem.

Kolejną sprawą jest to, że chociaż używamy w tym artykule sformułowania „szkodliwe związki” w odniesieniu do kafestolu i kafeolu, mają one także korzystny wpływ na nasz organizm. Z jednej strony podnoszą cholesterol, ale z drugiej wykazują działanie antynowotworowe oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona. Ten fakt jeszcze bardziej komplikuje całe zagadnienie. Wybór pozostawimy więc Wam i nie będziemy niczego sugerować. Sami zdecydujcie, czy zmienicie coś w Waszych kawowych przyzwyczajeniach. Przypominamy jedynie, że do kawy nie przedostaną się żadne ilości podnoszącego cholesterol kafestolu w przypadku, gdy do parzenia wykorzystamy papierowe filtry. Jednak w ten sposób pozbawimy się również korzystnego działania, jakie wykazuje ten związek. Z drugiej strony i tak go nie odczuwamy, gdy pijemy najpopularniejszą kawę rozpuszczalną, tak samo, jak wzrostu cholesterolu.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Słyszałam dużo pozytywów o kawie. Sama często piję i zawsze czuje się po niej dobrze :)

a tutaj piszą coś zupełnie odwrotnego /kawaizdrowie.pl/pl/kawa-i-zdrowie/zdrowie-ukladu-sercowo-naczyniowego/spozywanie-kawy-a-cholesterol

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się