Kawowa marynata do mięsa

Marynata do mięsa, która przypadnie do gustu kawoszom i nie tylko

Rozpoczęliście już sezon grillowy? Pytanie jest jak najbardziej na miejscu, bo pomimo tego, że mamy już maj to w niektórych częściach naszego kraju spadł niedawno śnieg. Być może niektórzy będą musieli poczekać jeszcze chwilę na pierwsze w tym roku rozpalanie. Tymczasem warto zainteresować się nowymi pomysłami na grillowe marynaty. Nasza powinna przypaść do gustu wszystkim miłośnikom „małej czarnej”. Spróbujcie szczególnie, że kawowa marynata jest łatwa do wykonania i nie zawiera trudno dostępnych składników.

Oto czego będziecie potrzebowali do zamarynowania 1 kilograma mięsa:

  • 150 ml chłodnego espresso
  • bardzo drobno posiekana szalotka
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1,5 łyżki ulubionej musztardy (polecamy Dijon)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka oliwa
  • łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
Tradycyjny sernik krakowski z kratką

Kącik łasucha: Tradycyjny sernik krakowski z kratką

Składniki są tanie, a wypiek takiego smakołyku stanowi średnie wyzwanie. Warto poświęcić swój czas i zaprosić domowników na wspólną chwilę przyjemności z kawą i klasycznym sernikiem.

Całość należy ze sobą dokładnie połączyć, dodając składniki w losowej kolejności. Marynata fantastycznie nadaje się do wielu rodzajów mięsa. Świetnie będzie smakować zarówno zanurzona w marynacie karkówka, schab, kurczak, jak i wołowe steki. Pamiętajcie, aby marynatę wcierać we wcześniej opłukane i osuszone kawałki mięsa. Ważne jest również to, aby część marynaty przelać do innego naczynia i polewać nią mięso już w trakcie grillowania. Plastry mięsa powinny spędzić w marynacie od 3 godzin do doby. Wszystko zależy od tego, jak bardzo intensywny smak preferujecie. Przed rzuceniem na ruszt zamarynowane mięso powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego też wyjmijcie je zawczasu z lodówki.

Pierwsze grillowanie już za Wami?

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

O kurcze takiej jeszcze nie znałam!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Letnie desery – propozycje na pyszne, lekkie i orzeźwiające smak

Letnie desery – propozycje na pyszne, lekkie i orzeźwiające smakołyki

Lato to czas kiedy zazwyczaj rozluźniamy nasze żywieniowe nawyki. W tej kwestii chyba jesteśmy wszyscy zgodni!

Dlaczego warto pić herbatę?

Dlaczego warto pić herbatę?

Herbata to w naszym kraju bardzo popularny, gorący napój, który podawany jest do posiłków zarówno w restauracjach, jak i domowych zakątkach.

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Wiele osób szuka alternatywny dla mleka krowiego i eksperymentuje ze smakami.

Jaki ekspres do kawy kupić w 2020? - Ranking ekspresów do kawy

Jaki ekspres do kawy kupić w 2020? - Ranking ekspresów do kawy

Przed Tobą ranking ekspresów do kawy i top 10 sprzętów. Zapraszamy do lektury.

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Współcześnie nikt chyba nie wyobraża sobie świata bez kawy. Jej smak i aromat pobudza zmysły i zachęca do działania.

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Kolbowy ekspres do kawy to częsty wybór wśród klientów, poszukujących idealnego sprzętu do robienia kawy. Sprzęt sprzętowi jednak nierówny. Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Szukasz aromatycznej, mocnej kawy do ekspresu? A może ciągle nie umiesz znaleźć idealnej kawy do Chemexu, drippa? Sprawdź, co oferują sklepy z kawą i dlaczego świeżo palone ziarna są warte swojej ceny.

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Świeżo palona kawa to coś, czego musisz spróbować, będąc jej amatorem. Dzięki temu dowiesz się, że kawa, kawie nie równa.

Dlaczego warto jeść daktyle

Dlaczego warto jeść daktyle

Daktyle znane i spożywane są już od tysiącleci. Są bardzo słodkie, dodają energii i zawierają wiele drogocennych wartości odżywczych.

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Wybór gorącego napoju to powszechny dylemat, który pojawia się już przy śniadaniu. Co jest lepsze? Kawa czy herbata?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się