Kawowa marynata do mięsa

Marynata do mięsa, która przypadnie do gustu kawoszom i nie tylko

Rozpoczęliście już sezon grillowy? Pytanie jest jak najbardziej na miejscu, bo pomimo tego, że mamy już maj to w niektórych częściach naszego kraju spadł niedawno śnieg. Być może niektórzy będą musieli poczekać jeszcze chwilę na pierwsze w tym roku rozpalanie. Tymczasem warto zainteresować się nowymi pomysłami na grillowe marynaty. Nasza powinna przypaść do gustu wszystkim miłośnikom „małej czarnej”. Spróbujcie szczególnie, że kawowa marynata jest łatwa do wykonania i nie zawiera trudno dostępnych składników.

Oto czego będziecie potrzebowali do zamarynowania 1 kilograma mięsa:

  • 150 ml chłodnego espresso
  • bardzo drobno posiekana szalotka
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1,5 łyżki ulubionej musztardy (polecamy Dijon)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka oliwa
  • łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
Tradycyjny sernik krakowski z kratką

Kącik łasucha: Tradycyjny sernik krakowski z kratką

Składniki są tanie, a wypiek takiego smakołyku stanowi średnie wyzwanie. Warto poświęcić swój czas i zaprosić domowników na wspólną chwilę przyjemności z kawą i klasycznym sernikiem.

Całość należy ze sobą dokładnie połączyć, dodając składniki w losowej kolejności. Marynata fantastycznie nadaje się do wielu rodzajów mięsa. Świetnie będzie smakować zarówno zanurzona w marynacie karkówka, schab, kurczak, jak i wołowe steki. Pamiętajcie, aby marynatę wcierać we wcześniej opłukane i osuszone kawałki mięsa. Ważne jest również to, aby część marynaty przelać do innego naczynia i polewać nią mięso już w trakcie grillowania. Plastry mięsa powinny spędzić w marynacie od 3 godzin do doby. Wszystko zależy od tego, jak bardzo intensywny smak preferujecie. Przed rzuceniem na ruszt zamarynowane mięso powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego też wyjmijcie je zawczasu z lodówki.

Pierwsze grillowanie już za Wami?

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

O kurcze takiej jeszcze nie znałam!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Choć kawa bezkofeinowa wielu osobom wydaje się pozbawiona największej korzyści płynącej z jej picia, czyli kofeiny, to właśnie jej brak niejednej osobie pozwala cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, kiedy tylko mają na nią ochotę. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Co więc zrobić, aby lepiej się obudzić i przeżyć poranek o wiele przyjemniej? Wystarczy napić się aromatycznej kawy.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się