Kawowa marynata do mięsa

Marynata do mięsa, która przypadnie do gustu kawoszom i nie tylko

Rozpoczęliście już sezon grillowy? Pytanie jest jak najbardziej na miejscu, bo pomimo tego, że mamy już maj to w niektórych częściach naszego kraju spadł niedawno śnieg. Być może niektórzy będą musieli poczekać jeszcze chwilę na pierwsze w tym roku rozpalanie. Tymczasem warto zainteresować się nowymi pomysłami na grillowe marynaty. Nasza powinna przypaść do gustu wszystkim miłośnikom „małej czarnej”. Spróbujcie szczególnie, że kawowa marynata jest łatwa do wykonania i nie zawiera trudno dostępnych składników.

Oto czego będziecie potrzebowali do zamarynowania 1 kilograma mięsa:

  • 150 ml chłodnego espresso
  • bardzo drobno posiekana szalotka
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1,5 łyżki ulubionej musztardy (polecamy Dijon)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka oliwa
  • łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
Tradycyjny sernik krakowski z kratką

Kącik łasucha: Tradycyjny sernik krakowski z kratką

Składniki są tanie, a wypiek takiego smakołyku stanowi średnie wyzwanie. Warto poświęcić swój czas i zaprosić domowników na wspólną chwilę przyjemności z kawą i klasycznym sernikiem.

Całość należy ze sobą dokładnie połączyć, dodając składniki w losowej kolejności. Marynata fantastycznie nadaje się do wielu rodzajów mięsa. Świetnie będzie smakować zarówno zanurzona w marynacie karkówka, schab, kurczak, jak i wołowe steki. Pamiętajcie, aby marynatę wcierać we wcześniej opłukane i osuszone kawałki mięsa. Ważne jest również to, aby część marynaty przelać do innego naczynia i polewać nią mięso już w trakcie grillowania. Plastry mięsa powinny spędzić w marynacie od 3 godzin do doby. Wszystko zależy od tego, jak bardzo intensywny smak preferujecie. Przed rzuceniem na ruszt zamarynowane mięso powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego też wyjmijcie je zawczasu z lodówki.

Pierwsze grillowanie już za Wami?

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

O kurcze takiej jeszcze nie znałam!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Wybór gorącego napoju to powszechny dylemat, który pojawia się już przy śniadaniu. Co jest lepsze? Kawa czy herbata?

Spieniacz do mleka - kompleksowy poradnik

Spieniacz do mleka - kompleksowy poradnik

Wielu kawoszy nie wyobraża sobie idealnie podanej kawy bez spienionego mleka. Kawa z pianką jest najbardziej znana pod postacią cappuccino, caffe latte czy latte macchiato.

Sposoby na zaparzenie kawy i herbaty

Sposoby na zaparzenie kawy i herbaty

Większość z nas nie wyobraża sobie rozpocząć dnia bez kubka ulubionej kawy lub herbaty. Napoje te z resztą towarzyszą nam nie tylko rano...

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Choć kawa bezkofeinowa wielu osobom wydaje się pozbawiona największej korzyści płynącej z jej picia, czyli kofeiny, to właśnie jej brak niejednej osobie pozwala cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, kiedy tylko mają na nią ochotę. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Co więc zrobić, aby lepiej się obudzić i przeżyć poranek o wiele przyjemniej? Wystarczy napić się aromatycznej kawy.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się