Marynata do mięsa, która przypadnie do gustu kawoszom i nie tylko
Rozpoczęliście już sezon grillowy? Pytanie jest jak najbardziej na miejscu, bo pomimo tego, że mamy już maj to w niektórych częściach naszego kraju spadł niedawno śnieg. Być może niektórzy będą musieli poczekać jeszcze chwilę na pierwsze w tym roku rozpalanie. Tymczasem warto zainteresować się nowymi pomysłami na grillowe marynaty. Nasza powinna przypaść do gustu wszystkim miłośnikom „małej czarnej”. Spróbujcie szczególnie, że kawowa marynata jest łatwa do wykonania i nie zawiera trudno dostępnych składników.
Oto czego będziecie potrzebowali do zamarynowania 1 kilograma mięsa:
- 150 ml chłodnego espresso
- bardzo drobno posiekana szalotka
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1,5 łyżki ulubionej musztardy (polecamy Dijon)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżka oliwa
- łyżeczka zmielonego pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
Kącik łasucha: Tradycyjny sernik krakowski z kratką
Składniki są tanie, a wypiek takiego smakołyku stanowi średnie wyzwanie. Warto poświęcić swój czas i zaprosić domowników na wspólną chwilę przyjemności z kawą i klasycznym sernikiem.Całość należy ze sobą dokładnie połączyć, dodając składniki w losowej kolejności. Marynata fantastycznie nadaje się do wielu rodzajów mięsa. Świetnie będzie smakować zarówno zanurzona w marynacie karkówka, schab, kurczak, jak i wołowe steki. Pamiętajcie, aby marynatę wcierać we wcześniej opłukane i osuszone kawałki mięsa. Ważne jest również to, aby część marynaty przelać do innego naczynia i polewać nią mięso już w trakcie grillowania. Plastry mięsa powinny spędzić w marynacie od 3 godzin do doby. Wszystko zależy od tego, jak bardzo intensywny smak preferujecie. Przed rzuceniem na ruszt zamarynowane mięso powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego też wyjmijcie je zawczasu z lodówki.
Pierwsze grillowanie już za Wami?
Olena - czwartek, 31 maja 2018, godz. 09:08
O kurcze takiej jeszcze nie znałam!