Czym przyprawić kawę? - poradnik nie tylko na święta

Czym przyprawić kawę? - poradnik nie tylko na święta

Święta Bożego Narodzenia to dobra okazja na doprawienie swojej kawy aromatami i smakami, które kojarzą nam się właśnie ze świętami. Nie oznacza to jednak, że nie powinno się robić tego także w innym czasie. Dosypanie do swojej kawy cynamonu, przyprawy do piernika czy kardamonu w powszechny dzień sprawi, że wszyscy choć na chwilę powrócą do miłych wspomnień w oczekiwaniu na kolejne rodzinne spotkanie w towarzystwie choinki, kolęd, sernika i wyśmienitej kawy. Na co dzień można doprawić swoją kawę również innymi smakami np. imbirem. W naszym poradniku opowiemy szerzej o trzech przyprawach.

Cynamon

Cynamon

Znacie osoby, które jedzą go łyżkami? Może to być niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia. Nie polecamy tego robić, ale już jak najbardziej zachęcamy do dodania szczypty aromatycznego cynamonu do kubka „małej czarnej”. Dzięki temu wzbogacimy ją o nuty słodkie i korzenne, a także odczujemy delikatnie i przyjemne pieczenie na języku. Najbardziej powszechną formą, w której spotykamy popularną przyprawę jest proszek. Należy wiedzieć, że cynamon można kupić także w rulonikach, które zanurzone w kawie stanowią miłą dla oka ozdobę. Warto zadbać o to, żeby kawa, szczególnie ta podawana podczas świąt ładnie się prezentowała.

Bardzo ciekawa jest historia wykorzystania cynamonu. Nie od zawsze był on przyprawą. W starożytności używano go w procesie mumifikacji. Świadczy to o tym, że cynamon był prawdziwie luksusowym towarem. Jak wiadomo, tylko bogatsza część mieszkańców starożytnego Egiptu była po śmierci poddawana procesowi konserwacji ciała. Zapiski dotyczące kory cynamonowca można odnaleźć również w Piśmie Świętym. Jest o niej mowa w dziełach autorstwa Herodota. O cynamonie wspomina się także w tekstach lekarzy arabsko-muzułmańskich. Oznacza to, że był on stosowany również w medycynie. Nie ma co się dziwić. Cynamon posiada wiele właściwości leczniczych.

Wyróżniamy wśród nich działanie antynowotworowe, opóźniające wystąpienie choroby Alzheimera, wspomagające trawienia, dezynfekujące, antybakteryjne, przeciwzapalne, obniżające poziom cukru i cholesterolu we krwi, przeciwbólowe przy migrenie i wiele innych. Z ciekawostek warto wymienić, że cynamon jest zaliczany do afrodyzjaków. Panowie powinni więc zadbać, żeby wśród nut zapachowych w perfumach znalazł się również zapach cynamonu ;)

Kardamon

Kardamon

Czas na odrobinę luksusu. Przyprawa znana już w antycznej Grecji należy do grona najdroższych, jakie można znaleźć na naszym globie. Podobnie jak cynamon charakteryzuje się ono nie tylko walorami smakowymi i zapachowymi, ale także działaniem, które pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Aromat kardamonu można znaleźć także w perfumach. Mało kto wie, że w starożytności, a szczególnie w Egipcie był on traktowany jak dzisiejsza pasta do zębów. Używano go do dbania o higienę jamy ustnej. Styczność z kardamonem mieli także wikingowie. Obecnie nikt już nie czyści sobie nim zębów. Kardamon jest za to bardzo chętnie używany w kuchni, szczególnie do wzbogacenia smaku i aromatu dań orientalnych. My nie widzimy przeszkód, żeby dodać go do kawy. Dzięki temu pojawi się w niej lekko ostry smak z cytrynową nutą i cały bukiet dodatkowego zapachu.

Kardamon nie tylko ma świetny aromat i wyjątkowy smak, ale także wykazuje działanie lecznicze. Jego dodatek możemy zauważyć w składzie środków na niestrawność oraz wzdęcia. W starożytności był traktowany również jako cudowny lek na otyłość. Niestety, nie ma tak łatwo. Tę teorię można włożyć między bajki.

Kardamon polecamy dodać przede wszystkim do kawy po turecku. Orient pełną gębą!

Imbir

Imbir

Pozostajemy w orientalnych klimatach, jednak tym razem do naszej kawy dosypujemy już znacznie tańszą, a przez to łatwiej dostępną przyprawę. Imbir jest coraz częstszym dodatkiem także do dań przygotowywanych w polskiej kuchni. Jeśli już wcześniej mieliście z nim do czynienia, wiecie, że z jego ilością nie można przesadzać. Imbir w kawie nada jej rozgrzewających właściwości, które są tak bardzo pożądane, gdy za oknem prószy śnieg, a termometr wskazuje temperaturę znacznie poniżej zera stopni. Do przyprawienia „małej czarnej” najlepiej sprawdzi się imbir w zmielonej formie.

Według zapisków, które datuje się na rok 2800 p.n.e., w Chinach stosowano imbir w ziołolecznictwie. Miał on łagodzić objawy nawet bardzo poważnych chorób. Dotyczyło to przede wszystkim dolegliwości związanych z żołądkiem. Tak pozostało do dziś. Imbir jest stosowany nie tylko w kuchni, ale również jako surowiec posiadający działanie lecznicze. W tym przypadku nie mówimy już o jego sproszkowanej formie, ale o kłączach imbiru. Spożywany w takim kształcie zapobiega występowaniu nudności i wymiotów. Sprawia to, że jest doskonały w łagodzeniu nieprzyjemnych odczuć u osób, które cierpią na chorobę lokomocyjną. Imbir jest także nieoceniony przy leczeniu kataru, infekcji gardła i łagodzeniu bólu stawów.

Nie ograniczaj się do jednej przyprawy!

Kawa z miodem, szczyptą pieprzu i sokiem z pomarańczy

Kawa z miodem, szczyptą pieprzu i sokiem z pomarańczy

Jak smakuje taka kawa, dowiecie się już po kwadransie. Tyle mniej więcej czasu zajmie Wam jej przygotowanie. Szybko i łatwo.

Najlepsze efekty uzyskacie, przygotowując mieszankę przypraw. Panuje tutaj pełna dowolność. Eksperymentujcie w poszukiwaniu Waszego ulubionego smaku. Pójściem na łatwiznę może być zakup gotowej mieszanki, którą znajdziecie w tradycyjnych sklepach i tych internetowych. Warto upewnić się, że nie zawiera ona sztucznych konserwantów i innych niepożądanych dodatków np. wzmacniaczy smaku. Na całe szczęście mało który producent decyduje się na ich użycie w przypadku suszonych i sproszkowanych przypraw. Pamiętajmy tylko, że nie znajdziemy w nich naturalnego miodu, który jest także doskonałym dodatkiem do kawy z ulubionymi przyprawami.

Do kawy nada się także laska wanilii, goździki, chili, a nawet pieprz i sól.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Cynamonem :) Najprościej i najsmaczniej. Cynamon, szczególnie ten z Wietnamu z knorra mi bardzo pasuje, bo jest mega aromatyczny.

Mmm uwielbiam takie kombinacje.

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Letnie desery – propozycje na pyszne, lekkie i orzeźwiające smak

Letnie desery – propozycje na pyszne, lekkie i orzeźwiające smakołyki

Lato to czas kiedy zazwyczaj rozluźniamy nasze żywieniowe nawyki. W tej kwestii chyba jesteśmy wszyscy zgodni!

Dlaczego warto pić herbatę?

Dlaczego warto pić herbatę?

Herbata to w naszym kraju bardzo popularny, gorący napój, który podawany jest do posiłków zarówno w restauracjach, jak i domowych zakątkach.

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Wiele osób szuka alternatywny dla mleka krowiego i eksperymentuje ze smakami.

Jaki ekspres do kawy kupić w 2020? - Ranking ekspresów do kawy

Jaki ekspres do kawy kupić w 2020? - Ranking ekspresów do kawy

Przed Tobą ranking ekspresów do kawy i top 10 sprzętów. Zapraszamy do lektury.

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Współcześnie nikt chyba nie wyobraża sobie świata bez kawy. Jej smak i aromat pobudza zmysły i zachęca do działania.

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Kolbowy ekspres do kawy to częsty wybór wśród klientów, poszukujących idealnego sprzętu do robienia kawy. Sprzęt sprzętowi jednak nierówny. Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Szukasz aromatycznej, mocnej kawy do ekspresu? A może ciągle nie umiesz znaleźć idealnej kawy do Chemexu, drippa? Sprawdź, co oferują sklepy z kawą i dlaczego świeżo palone ziarna są warte swojej ceny.

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Świeżo palona kawa to coś, czego musisz spróbować, będąc jej amatorem. Dzięki temu dowiesz się, że kawa, kawie nie równa.

Dlaczego warto jeść daktyle

Dlaczego warto jeść daktyle

Daktyle znane i spożywane są już od tysiącleci. Są bardzo słodkie, dodają energii i zawierają wiele drogocennych wartości odżywczych.

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Wybór gorącego napoju to powszechny dylemat, który pojawia się już przy śniadaniu. Co jest lepsze? Kawa czy herbata?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się