Emaliowany czajnik

Emaliowany czajnik – o czym warto pamiętać przy jego wyborze?

Chociaż coraz więcej miłośników kawy posiada w swoim domu ekspres do jej zaparzania, to u większości w dalszym ciągu króluje kawa sypana lub rozpuszczalna, którą zalewa się wrzątkiem. Jeśli najczęściej pijasz właśnie kawę „z gruntem” lub tą rozpuszczalną do rangi najważniejszej czynności urasta... zagotowanie wody. Mało kto się nad tym zastanawia, ale można to zrobić w sposób bezpieczny dla zdrowia lub taki, który spowoduje, że do naszego naparu przedostaną się szkodliwe dla organizmu związki chemiczne. Wszystko sprowadza się do wyboru odpowiedniego naczynia, w którym zagotujemy wodę.

Najważniejsze, żeby tego nie zbagatelizować. W końcu woda to grubo ponad 90% tego, co tak naprawdę znajduje się w naszej filiżance lub kubku kawy. Z tej perspektywy kawę można potraktować jako przyprawę, którą dodajemy do H2O. Pomimo takich proporcji niemal zawsze większą uwagę zwracamy na jakość „czarnego złota”. Nad jakością wody już się specjalnie nie pochylamy. Jest to błąd. Szczególnie z uwagi na to, że tak naprawdę niewiele trzeba, żeby pozwolić sobie na zalewanie kawy wodą, która została zagotowana w naczyniu bezpiecznym dla naszego zdrowia. Które to?

Zapomnijcie o czajnikach elektrycznych. Najlepszym i najzdrowszym pomysłem będzie powrót do tradycyjnych czajników emaliowanych. We wielu domach są one popularne do dziś i najczęściej używa się ich na kuchenkach gazowych. Bez obaw, istnieją także czajniki, które zadziałają na nowoczesnej kuchni indukcyjnej. Tutaj sprawa wygląda tak samo, jak w przypadku garnków. Jeśli zainstalowaliście w swojej kuchni płytę indukcyjną i nie mieliście pojęcia, że istnieją specjalne garnki do niej przeznaczone, bardzo często okazywało się, że te, które posiadaliście wcześniej, nie chcą współpracować z nowym sprzętem. Dlatego też bardzo ważne jest upewnienie się przed zakupem, że czajnik będzie „widziany” przez Waszą kuchnię. Kluczowe jest tutaj płaskie dno oraz możliwość przyciągania magnesu. Takimi parametrami charakteryzują się te czajniki https://naczynia.olkusz.pl/czajniki-emaliowane/1/default/3/f_at_84_0/1

Najważniejsze w wyborze czajnika jest odpowiednie pokrycie emalią. Jest to najistotniejsze w przypadku właściwości zdrowotnych. Najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia są modele czajników, które posiadają emalię także w środku, a nie tylko na zewnątrz. Bardzo łatwo wybrać ten nieodpowiedni, dlatego pozostaje nam dokładne czytanie opisu. Dlaczego tak ważne jest, żeby metalowy czajnik miał powłokę po obu stronach? Zacznijmy od tego, czym w ogóle jest emalia. Okazuje się, że w jej składzie znajdziemy sproszkowane szkło. Dlatego też bardzo często można natknąć się na to, że metalowe naczynie jest dostępne w dziale „naczyń ceramicznych”. Wewnętrzna warstwa emalii chroni wodę przed dostawaniem się do niej związków zawartych w metalu. Bardzo ważne jest więc, żeby jej nie uszkodzić. Można to zrobić np. podczas nieumiejętnego usuwania kamienia. Ocet odpada już na starcie. Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup specjalistycznych środków.

Pojemność czajnika i jego wygląd każdy powinien dobrać do swoich indywidualnych preferencji. Istnieje ogrom różnych wariantów, które świetnie wpisują się w obecną modę powrotu do dawnego wzornictwa. Nie brakuje jednak czajników, które wyglądają bardzo nowocześnie. Duży wybór sprawia, że każdy jest w stanie zakupić sprzęt, który idealnie będzie pasował do wystroju kuchni. Czajniki emaliowane po obu stronach nie należą do produktów przesadnie drogich. W przypadku najtańszych modeli należy liczyć się z wydatkiem na poziomie kilkudziesięciu złotych. Mówimy tutaj bardziej o cenie w okolicach 50 zł, a nie tej dobijającej do „stówki”. Najdroższe modele potrafią jednak kosztować kilkaset złotych. Szeroki wybór czajników i innych naczyń znajdziecie na www.naczynia.olkusz.pl

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

A co gdy lekko się przypali? Można z niego jeszcze korzystać?

własnie dzis w czajniku emaliowanym z olkusza, odkruszyła mi się rysa dłuosc około 2 cm w dnie czajnika (zewnetrzna emalia). Wygotowała mi sie woda do samego konca. Rozumiem że jesli wewnetrzna emalia jest ok, to dalej można korzystac z takiego czajnika? czy to jest z jakiegos powodu niewskazane?

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

Smak czekolady zna chyba każdy z nas. Jak stworzyć gorącą czekoladę do picia we własnej kuchni?

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Automaty z napojami i kioski z przekąskami w szkołach podstawowych i średnich zaprzestały sprzedawania wszystkich produktów, w których składzie jest kawa.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się