Emaliowany czajnik

Emaliowany czajnik – o czym warto pamiętać przy jego wyborze?

Chociaż coraz więcej miłośników kawy posiada w swoim domu ekspres do jej zaparzania, to u większości w dalszym ciągu króluje kawa sypana lub rozpuszczalna, którą zalewa się wrzątkiem. Jeśli najczęściej pijasz właśnie kawę „z gruntem” lub tą rozpuszczalną do rangi najważniejszej czynności urasta... zagotowanie wody. Mało kto się nad tym zastanawia, ale można to zrobić w sposób bezpieczny dla zdrowia lub taki, który spowoduje, że do naszego naparu przedostaną się szkodliwe dla organizmu związki chemiczne. Wszystko sprowadza się do wyboru odpowiedniego naczynia, w którym zagotujemy wodę.

Najważniejsze, żeby tego nie zbagatelizować. W końcu woda to grubo ponad 90% tego, co tak naprawdę znajduje się w naszej filiżance lub kubku kawy. Z tej perspektywy kawę można potraktować jako przyprawę, którą dodajemy do H2O. Pomimo takich proporcji niemal zawsze większą uwagę zwracamy na jakość „czarnego złota”. Nad jakością wody już się specjalnie nie pochylamy. Jest to błąd. Szczególnie z uwagi na to, że tak naprawdę niewiele trzeba, żeby pozwolić sobie na zalewanie kawy wodą, która została zagotowana w naczyniu bezpiecznym dla naszego zdrowia. Które to?

Zapomnijcie o czajnikach elektrycznych. Najlepszym i najzdrowszym pomysłem będzie powrót do tradycyjnych czajników emaliowanych. We wielu domach są one popularne do dziś i najczęściej używa się ich na kuchenkach gazowych. Bez obaw, istnieją także czajniki, które zadziałają na nowoczesnej kuchni indukcyjnej. Tutaj sprawa wygląda tak samo, jak w przypadku garnków. Jeśli zainstalowaliście w swojej kuchni płytę indukcyjną i nie mieliście pojęcia, że istnieją specjalne garnki do niej przeznaczone, bardzo często okazywało się, że te, które posiadaliście wcześniej, nie chcą współpracować z nowym sprzętem. Dlatego też bardzo ważne jest upewnienie się przed zakupem, że czajnik będzie „widziany” przez Waszą kuchnię. Kluczowe jest tutaj płaskie dno oraz możliwość przyciągania magnesu. Takimi parametrami charakteryzują się te czajniki https://naczynia.olkusz.pl/czajniki-emaliowane/1/default/3/f_at_84_0/1

Najważniejsze w wyborze czajnika jest odpowiednie pokrycie emalią. Jest to najistotniejsze w przypadku właściwości zdrowotnych. Najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia są modele czajników, które posiadają emalię także w środku, a nie tylko na zewnątrz. Bardzo łatwo wybrać ten nieodpowiedni, dlatego pozostaje nam dokładne czytanie opisu. Dlaczego tak ważne jest, żeby metalowy czajnik miał powłokę po obu stronach? Zacznijmy od tego, czym w ogóle jest emalia. Okazuje się, że w jej składzie znajdziemy sproszkowane szkło. Dlatego też bardzo często można natknąć się na to, że metalowe naczynie jest dostępne w dziale „naczyń ceramicznych”. Wewnętrzna warstwa emalii chroni wodę przed dostawaniem się do niej związków zawartych w metalu. Bardzo ważne jest więc, żeby jej nie uszkodzić. Można to zrobić np. podczas nieumiejętnego usuwania kamienia. Ocet odpada już na starcie. Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup specjalistycznych środków.

Pojemność czajnika i jego wygląd każdy powinien dobrać do swoich indywidualnych preferencji. Istnieje ogrom różnych wariantów, które świetnie wpisują się w obecną modę powrotu do dawnego wzornictwa. Nie brakuje jednak czajników, które wyglądają bardzo nowocześnie. Duży wybór sprawia, że każdy jest w stanie zakupić sprzęt, który idealnie będzie pasował do wystroju kuchni. Czajniki emaliowane po obu stronach nie należą do produktów przesadnie drogich. W przypadku najtańszych modeli należy liczyć się z wydatkiem na poziomie kilkudziesięciu złotych. Mówimy tutaj bardziej o cenie w okolicach 50 zł, a nie tej dobijającej do „stówki”. Najdroższe modele potrafią jednak kosztować kilkaset złotych. Szeroki wybór czajników i innych naczyń znajdziecie na www.naczynia.olkusz.pl

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawa wydłuża życie

Kawa wydłuża życie. Potwierdzają to badania, które trwały niemal 20 lat

Według kardiologów, picie odpowiedniej ilości kawy, przyczynia się do przedłużenia ludzkiego życia.

Kawa mrożona frappe

Historia i początki domowej kawy mrożonej: legendy o frappe

Kawa mrożona, czy też znana nam jako frappe, potrafi pobudzić tak samo, jako ta gorąca, świeżo zaparzona. Najchętniej pijemy frappe z bitą śmietaną, syropami smakowymi i słodkimi dodatkami...

Poranek bez kawy? 43% Polaków nie wyobraża sobie tego

Poranek bez kawy? 43% Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza

Najnowsze wyniki badań pokazują, że spora część naszych rodaków zaczyna dzień od kawy i nie wyobraża sobie, że miałoby być inaczej.

Kawa na stacjach benzynowych święci triumfy

Kawa na stacjach benzynowych święci triumfy

Powodów picia kawy ze stacji benzynowych może być naprawdę sporo. Jak pokazują aktualne badania, coraz częściej to właśnie tam kupujemy aromatyczny napój.

Kawa – właściwości zdrowotne i mity o kawie

Kawa – właściwości zdrowotne i mity o kawie

Lekarze, dietetycy czy trenerzy personalni na każdym kroku przypominają, by dziennie spożywać minimum 2 litry płynów dziennie.

Kompozytowa pianka do oczyszczania wody z fusów kawy

Kolejny sposób na wykorzystanie fusów z kawy – kompozytowa pianka do oczyszczania wody

Włoski Instytut Technologii udowodnił, że miliony ton fusów, które rok rocznie produkują gospodarstwa domowe i restauracje wcale nie muszą lądować na wysypisku śmieci.

Kawa i lody - para doskonała

Kawa i lody - para doskonała

Każdego sezonu pojawiają się coraz to nowe smaki mroźnego deseru, ale według nas najlepsze są te klasyczne, do których zalicza się również połączenie lodów z kawą.

McDonald's po raz kolejny serwuje darmową kawę na wynos

McDonald's po raz kolejny serwuje darmową kawę na wynos. Do wyboru trzy warianty

Właśnie teraz aktywna jest kolejna edycja promocji znanej jako „Poczęstuj się poranną kawą”.

Dzień Kobiet w PRL-u. Królowały czerwone goździki i kawa

Dzień Kobiet w PRL-u. Królowały czerwone goździki i kawa

Jak wyglądało celebrowanie 8 marca w PRL-u i gdzie w tym wszystkim jest kawa? Być może już się domyślacie.

Przyjmujesz suplement żelaza w tabletkach? Nie popijaj go kawą!

Przyjmujesz suplement żelaza w tabletkach? Nie popijaj go kawą!

Niedobór żelaza niesie za sobą anemię, apatię, znaczne pogorszenie samopoczucia, a nawet zaburzenia rytmu serca. Jeśli uzupełniacie żelazo w formie kapsułek i tabletek, pamiętajcie aby nie popijać ich kawą!

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się