Ranking młynków do kawy

Ranking młynków do kawy, czyli jaki wybrać, aby praktycznie i długo służył

Wydawać by się mogło, że smaczną i aromatyczną kawę serwują wyłącznie znane kawiarnie, dysponujące profesjonalnymi kawiarkami, a przede wszystkim mające w swoim asortymencie najlepszej jakości gatunki kaw. Okazuje się jednak, że w domowych warunkach można również zaparzyć doskonałą kawę. Najlepiej sięgnąć po jej ziarnistą formę, ponieważ to właśnie w ziarnach zamknięty jest smak i aromat kawy, a świeżo zmielona smakuje najlepiej. Aby jednak móc ją zaparzyć, potrzebny będzie dobrej jakości młynek do kawy, który dokładnie rozdrobni aromatyczne ziarenka.

Jaki młynek do kawy wybrać, praktyczny, zasilany energią elektryczną czy stylowy, ręczny?

W sklepach z małym AGD, jak również w specjalistycznych placówkach handlowych z akcesoriami dla baristów, znaleźć można przeróżne młynki do kawy. Można się w nich zaopatrzyć zarówno w nowoczesne, zaawansowane technologicznie urządzenia zasilane energią elektryczną, jak również w znacznie prostsze w obsłudze, ale niezwykle efektowne młynki do ręcznego mielenia kawy. Nie ulega wątpliwości, że elektryczne modele młynków do kawy są na pewno bardziej funkcjonalne i przy ich pomocy można uzyskać niemal idealny stopień rozdrobnienia ziaren kawy. Jednak ręczne młynki mają swój niepowtarzalny urok, a zmielona w nich kawa smakuje równie dobrze, zwłaszcza jeśli parzymy ją w tradycyjny sposób, a nie przy pomocy ciśnieniowego ekspresu. Zatem decydując się na zakup młynka, należy sobie przede wszystkim odpowiedzieć na pytanie, jaką kawę najczęściej parzymy. Jeśli zwykle do tego celu używamy ekspresu, to stopień rozdrobnienia ziaren kawy ma znaczenie i najlepiej zdecydować się na zakup dobrej jakości, żarnowego młynka elektrycznego, który najlepiej zmieli kawę. Amatorzy kawy parzonej po turecku nie potrzebują miałko zmielonych ziaren kawowych, dlatego mogą sobie z powodzeniem pozwolić na zakup ręcznego modelu młynka.

Młynek żarnowy czy ostrzowy

W młynkach do kawy, zarówno tych elektrycznych, jak również ręcznych znajdują zastosowanie różnego rodzaju ostrza. Specjaliści od parzenia kawy są zgodni, że aby uzyskać doskonały w smaku kawowy napar, ziarna kawy należy mielić wyłącznie w żarnowych młynkach do kawy. Tylko w takim rodzaju młynku kawa jest mielona, a nie siekana, jak to ma miejsce w młynkach zaopatrzonych w ostrza. Młynek ostrzowy, inaczej nazywany udarowy, sieka ziarna, co więcej, w wyniku tego działania powstają różnej wielkości kawałki kawy, z których trudno zaparzyć dobrą kawę. Dlatego, jeśli decydujemy się na zakup młynka, należy wyłącznie rozważać zakup wersji wyposażonej w żarna. Mogą one występować w różnych formach, ale najczęściej są spotykane żarna płaskie bądź stożkowe. Są one wykonane zazwyczaj z metalu lub ceramiki. W najlepszych i najbardziej zaawansowanych technologicznie młynkach do kawy najczęściej montuje się stalowe żarna płaskie, idealnie do siebie dopasowane i bardzo ostre, pozwalające idealnie rozdrobnić kawowe ziarna. I jeśli tylko nasz portfel na to pozwala, najlepiej w takie właśnie młynki do kawy się zaopatrzyć.

Młynki do kawy można zakupić w sklepie - swiezopalona.pl

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się