Spieniacz do mleka - kompleksowy poradnik

Spieniacz do mleka - kompleksowy poradnik

Wielu kawoszy nie wyobraża sobie idealnie podanej kawy bez spienionego mleka. Kawa z pianką jest najbardziej znana pod postacią cappuccino, caffe latte czy latte macchiato. W zależności od rodzaju kawy, pianka może być mleczna, wysoka, niska lub lekko spieniona. Możliwości jest wiele, ale jedno jest pewne: dobrze spienione mleko to sztuka!

Spienianie mleka

Spienianie mleka jest nazywane przez baristów teksturowaniem i zwykle jest… bardzo trudne. Przynajmniej jeżeli ktoś chciałby uzyskać idealną piankę domowym sposobem. Na szczęście, rynek kawy dostarcza łatwiejsze i szybsze sposoby, pod postacią spieniacza ręcznego lub automatycznego. Nowoczesne ekspresy do kawy mają wbudowaną funkcję spieniania mleka, ale jeżeli nie posiadamy takiego ekspresu lub preferujemy inne sposoby parzenia kawy (np. z wykorzystaniem chemexa lub aeropressu), a nie chcemy rezygnować z gęstej pianki, dobrym wyborem będzie spieniacz do mleka.

Jednak, przed wyborem urządzenia do spieniania mleka, warto zastanowić się jaka powinna być idealna pianka do kawy? Powinna mieć kilka właściwości:

  • musi być lekka i aksamitna
  • nie może zawierać za dużych pęcherzyków powietrza, ponieważ wtedy traci smak mleka
  • nie powinna być zwarta ani zbyt wodnista

Ręczne spieniacze do mleka

Ręczne spieniacze do mleka są bardzo łatwe w obsłudze - wystarczy podgrzać mleko, a następnie ręcznie ubić w urządzeniu. Należy uważać, żeby nie zagotować mleka ani nie nalać go zbyt dużo, ponieważ ubity płyn kilkakrotnie zwiększy swoją objętość. Przed dodaniem mleka do kawy, delikatne uderzenie dnem urządzenia o blat sprawi, że pianka będzie bardziej zwarta.

Automatyczne spieniacze do mleka

To, jeszcze prostsza w obsłudze, alternatywa dla ręcznych spieniaczy. Wystarczy wcisnąć przycisk, by przygotować zimną lub ciepłą piankę. W celu zmiany temperatury, wystarczy jedynie zmienić końcówkę spieniacza i wybrać odpowiedni tryb na obudowie urządzenia. Automatyczne spieniacze do mleka są droższą opcją, ale na pewno dużo wygodniejszą, ponieważ trzeba jedynie wlać mleko do pojemnika i wcisnąć przycisk. Możemy także wykorzystać spienione mleko do przygotowania koktajli, smoothie lub jako dodatek do deserów. Dzięki funkcji podgrzewania mleka, możemy je też użyć do rozpuszczania czekolady.
Chociaż automatyczny spieniacz do mleka jest droższy od tradycyjnego, ręcznego, to ma o wiele więcej możliwości, które można wykorzystać przy przygotowywaniu słodkich przekąsek.

Wybór mleka do ubijania pianki

Rodzaj mleka, którego używamy w spieniaczu do mleka nie jest bez znaczenia. Najlepiej pieni się mleko tłuste (3.5%), ale nic nie stoi na przeszkodzie, by spienić także mleko o mniejszej zawartości tłuszczu lub wegańske (np. migdałowe lub owsiane). Choć tłuste mleka pienią się łatwiej, to końcowy efekt wizualny jest taki sam.

Chcąc dodatkowo udekorować kawę, można pokusić się o posypanie wierzchu mlecznej pianki odrobiną kakao, płatkami czekolady lub cynamonu. Nie tylko polepszy to wygląd zaparzonej kawy, ale też nada jej szczególnego aromatu.

Dla bardziej zaawansowanych w sztuce parzenia kawy, proponujemy wykonanie kreatywnych wzorków na piance. Do najprostszych należy serduszko lub kwiatek, ale prawdziwi mistrzowie kawy potrafią narysować dużo bardziej skomplikowane wzory.

Artykuł został opracowany przy współpracy z artecafe.eu

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Wybór gorącego napoju to powszechny dylemat, który pojawia się już przy śniadaniu. Co jest lepsze? Kawa czy herbata?

Sposoby na zaparzenie kawy i herbaty

Sposoby na zaparzenie kawy i herbaty

Większość z nas nie wyobraża sobie rozpocząć dnia bez kubka ulubionej kawy lub herbaty. Napoje te z resztą towarzyszą nam nie tylko rano...

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Choć kawa bezkofeinowa wielu osobom wydaje się pozbawiona największej korzyści płynącej z jej picia, czyli kofeiny, to właśnie jej brak niejednej osobie pozwala cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, kiedy tylko mają na nią ochotę. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Co więc zrobić, aby lepiej się obudzić i przeżyć poranek o wiele przyjemniej? Wystarczy napić się aromatycznej kawy.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się