Spieniacz do mleka - kompleksowy poradnik
Wielu kawoszy nie wyobraża sobie idealnie podanej kawy bez spienionego mleka. Kawa z pianką jest najbardziej znana pod postacią cappuccino, caffe latte czy latte macchiato. W zależności od rodzaju kawy, pianka może być mleczna, wysoka, niska lub lekko spieniona. Możliwości jest wiele, ale jedno jest pewne: dobrze spienione mleko to sztuka!
Spienianie mleka
Spienianie mleka jest nazywane przez baristów teksturowaniem i zwykle jest… bardzo trudne. Przynajmniej jeżeli ktoś chciałby uzyskać idealną piankę domowym sposobem. Na szczęście, rynek kawy dostarcza łatwiejsze i szybsze sposoby, pod postacią spieniacza ręcznego lub automatycznego. Nowoczesne ekspresy do kawy mają wbudowaną funkcję spieniania mleka, ale jeżeli nie posiadamy takiego ekspresu lub preferujemy inne sposoby parzenia kawy (np. z wykorzystaniem chemexa lub aeropressu), a nie chcemy rezygnować z gęstej pianki, dobrym wyborem będzie spieniacz do mleka.
Jednak, przed wyborem urządzenia do spieniania mleka, warto zastanowić się jaka powinna być idealna pianka do kawy? Powinna mieć kilka właściwości:
- musi być lekka i aksamitna
- nie może zawierać za dużych pęcherzyków powietrza, ponieważ wtedy traci smak mleka
- nie powinna być zwarta ani zbyt wodnista
Ręczne spieniacze do mleka
Ręczne spieniacze do mleka są bardzo łatwe w obsłudze - wystarczy podgrzać mleko, a następnie ręcznie ubić w urządzeniu. Należy uważać, żeby nie zagotować mleka ani nie nalać go zbyt dużo, ponieważ ubity płyn kilkakrotnie zwiększy swoją objętość. Przed dodaniem mleka do kawy, delikatne uderzenie dnem urządzenia o blat sprawi, że pianka będzie bardziej zwarta.
Automatyczne spieniacze do mleka
To, jeszcze prostsza w obsłudze, alternatywa dla ręcznych spieniaczy. Wystarczy wcisnąć przycisk, by przygotować zimną lub ciepłą piankę. W celu zmiany temperatury, wystarczy jedynie zmienić końcówkę spieniacza i wybrać odpowiedni tryb na obudowie urządzenia. Automatyczne spieniacze do mleka są droższą opcją, ale na pewno dużo wygodniejszą, ponieważ trzeba jedynie wlać mleko do pojemnika i wcisnąć przycisk. Możemy także wykorzystać spienione mleko do przygotowania koktajli, smoothie lub jako dodatek do deserów. Dzięki funkcji podgrzewania mleka, możemy je też użyć do rozpuszczania czekolady.
Chociaż automatyczny spieniacz do mleka jest droższy od tradycyjnego, ręcznego, to ma o wiele więcej możliwości, które można wykorzystać przy przygotowywaniu słodkich przekąsek.
Wybór mleka do ubijania pianki
Rodzaj mleka, którego używamy w spieniaczu do mleka nie jest bez znaczenia. Najlepiej pieni się mleko tłuste (3.5%), ale nic nie stoi na przeszkodzie, by spienić także mleko o mniejszej zawartości tłuszczu lub wegańske (np. migdałowe lub owsiane). Choć tłuste mleka pienią się łatwiej, to końcowy efekt wizualny jest taki sam.
Chcąc dodatkowo udekorować kawę, można pokusić się o posypanie wierzchu mlecznej pianki odrobiną kakao, płatkami czekolady lub cynamonu. Nie tylko polepszy to wygląd zaparzonej kawy, ale też nada jej szczególnego aromatu.
Dla bardziej zaawansowanych w sztuce parzenia kawy, proponujemy wykonanie kreatywnych wzorków na piance. Do najprostszych należy serduszko lub kwiatek, ale prawdziwi mistrzowie kawy potrafią narysować dużo bardziej skomplikowane wzory.
Artykuł został opracowany przy współpracy z artecafe.eu
Magda - czwartek, 15 lutego 2024, godz. 20:43
W domu akurat mam ekspres już ze spieniaczem, ale w pracy od niedawna mamy spieniacz ariete i nagle każdy z biura chce jakąś wypasioną kawę :D