Jak spienić mleko do kawy?
Czy na portalu Kawa z mlekiem mogłoby zabraknąć tematu mleka do kawy? Dolanie mleka do kubka gorącej kawy to żadna sztuka. My podpowiemy Wam jak uzyskać z niego cudowną mleczną piankę, tak aby nasza filiżanka naparu przypominała tą serwowaną w najlepszych kawiarniach. Okazuje się, że nie jest to takie trudne i nie wymaga dużo czasu. Niewielki wysiłek, a efektem będzie latte czy cappuccino jak z restauracji.
Głównych sposobów jest pięć. Wszystko zależy od posiadanego urządzenia. Możliwe jest także spienienie mleka bez użycia urządzeń do tego dedykowanych.
Spieniacz w ekspresie
Wydaje się, że posiadając ekspres wyposażony w specjalną dyszę parową do spieniania mleka, cała operacja „zrobi się sama”. Fakt, takie rozwiązanie bardzo ułatwia i przyśpiesza cały proces, ale mimo wszystko musimy pamiętać o kilku istotnych rzeczach. Ważne jest mleko o odpowiedniej zawartości tłuszczu i temperaturze oraz odpowiednie naczynie. Oprócz przygotowania niezbędnych rzeczy należy również pamiętać o prawidłowej kolejności czynionych kroków. Po każdorazowym przygotowaniu mlecznej pianki musimy także wyczyścić dysze. Odstawianie tego w czasie spowoduje, że potem będzie to znacznie trudniejsze.
źródło: clatronic.pl
Spieniacz ręczny
Ekonomiczniejszym, ale mniej wygodnym rozwiązaniem jest zakup ekspresu ciśnieniowego bez dyszy spieniającej, a następnie dokupienie osobnego spieniacza ręcznego. Oszczędzimy w ten sposób spore pieniądze. Ten ręczny jest bowiem bardzo tanim urządzeniem. Jego cena to kilkanaście złotych. Nie będzie także problemu z jego przechowywaniem. Spieniacz ręczny jest mały. Źródłem jego zasilania są baterie.
źródło: ranohome.pl
Spieniacz elektryczny
Kolejną opcją jest zakup elektrycznego spieniacza do mleka. Komfort użytkowania i łatwość, z jaką uzyskamy mleczną piankę, niestety sporo kosztuje. Taka przyjemność to wydatek od kilkudziesięciu do kilkuset złotych. Sprzęt pozwoli nam jednak na przygotowanie pianki zarówno do latte i cappuccino. Ma również funkcje podgrzewania.
źródło: kuchenny.com.pl
Ręczny spieniacz tłokowy
Wymaga od nas fizycznego wysiłku. Pracować będziemy musieli od 30 sekund do 1 minuty. Wystarczy pamiętać, żeby nie wlać za dużo mleka. Plusem jest z całą pewnością elegancki wygląd naczynia. Zasada jego działania jest bardzo podobna do french pressa.
źródło: wgalerii.pl
Bez spieniacza
Tak, to jak najbardziej możliwe. Możemy wykorzystać do tego celu rzeczy, które są na standardowym wyposażeniu przeciętnego gospodarstwa domowego. Ta opcja nie będzie nas nic kosztować, a efekt będzie podobny jak w przypadku użycia dedykowanych urządzeń. A co będzie potrzebne? Jest kilka sposobów, potrzebne będzie coś z listy:
- słoik
- słoik i mikrofalówka
- blender, mikser, trzepaczka, a w ostateczności nawet widelec
- praska francuska
- szejker
- butelka po dowolnym napoju
źródło: pansloik.pl
A Wy? Czym spieniacie mleko do Waszej kawy? A może dopiero zastanawiacie się na zakupem urządzenia, które Wam w tym pomoże? Mamy nadzieje, że nasz cykl artykułów na temat tworzenia mlecznej pianki okaże się pomocny zarówno w wyborze urządzenia, jak i w sposobie ich poprawnego używania.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!