Składniki na pobudzającą i rozgrzewającą kawę mocy

Kawa mocy i herbata na odporność – co pić jesienią i zimą?

Zaciśnięte powieki, które nie chcą się otworzyć. Dłonie mocno trzymające kołdrę lub koc, żeby jeszcze przez chwilę pobyć w błogim cieple. Jesień i zima wymagają od Ciebie naprawdę dużo hartu ducha, żeby wyjść na świat opanowany przez brak słońca i niskie temperatury. Co prawda ruch rozgrzewa, ale co zrobić, jeśli akurat nie masz na niego czasu lub siły?

W tej sytuacji z pomocą przychodzą rozgrzewające napoje! Ciepło pochodzące z gorącej kawy lub herbaty rozlewa się na całe ciało. I wtedy można siadać do pracy lub po prostu – znów zacząć podbijać świat! Dlatego dziś podpowiemy Ci, jakie napoje rozgrzeją Cię najskuteczniej i czego potrzebujesz do ich przyrządzenia. Obiecujemy – będzie prosto i bardzo rozgrzewająco!

Z tekstu dowiesz się:

  • jakie napoje najbardziej rozgrzewają i dodają energii,
  • czego potrzebujesz, by właściwie zaparzyć herbatę lub zioła,
  • czym jest kawa mocy, jak ją przygotować i co daje jej wypicie.

Wiesz, co jest najpiękniejsze w jesieni i zimie? Właśnie to rozgrzewające ciało i duszę ciepło płynące z gorących napojów pitych w dużych ilościach! Szkoda przecież przygotowywać ich mało, skoro można to zrobić tak łatwo z odpowiednim sprzętem. Pamiętaj, czajnik elektryczny i młynek Zelmer to Twoi sprzymierzeńcy!

Rozgrzewające ciepło prosto z pysznych naparów – poznaj te najskuteczniejsze

Jesień i zima nie rozpieszczają nas ciepłem. Chłodne wieczory i poranki nie sprzyjają wychodzeniu z domu. A i w mieszkaniu czasem chłodniej zawieje wiatr. W takich chwilach warto sięgnąć po rozgrzewające napoje.

Po prostu – włączasz czajnik elektryczny, przygotowujesz ulubione składniki, i gotowe. Pyszny napar jest Twój. I pamiętaj, nie musisz się ograniczać do czarnej herbaty z sokiem malinowym czy naparu imbirowego, choć – jeśli lubisz – nie ma w tym nic złego. Na zdrowie!

My chcemy Ci jednak podpowiedzieć kilka być może nowych propozycji napojów o działaniu rozgrzewającym. Oto one:

  • Kawa z czekoladą i chili – będzie się działo! Pysznie, pobudzająco, nieco słodko i bardzo rozgrzewająco dzięki dodatkowi chili. W młynku elektrycznym zmiel ziarna ulubionej kawy i zaparz ją. W kąpieli wodnej rozpuść nieco czekolady (najlepiej gorzkiej), dołóż odrobinę chili (najlepiej w płatkach) i całość zalej gorącą kawą. Tego smaku nie da się zapomnieć!
  • Napar z zielonej herbaty z miętą i pomarańczą – rozgrzewająco, odświeżająco i nieco słodko! Pamiętaj tylko, żeby liści zielonej herbaty nie zalewać wrzątkiem. Przyda Ci się więc np. czajnik elektryczny z regulacją zakresu temperatury. Ustawiasz go np. na 80°C i możesz zaparzyć herbatę od razu. Po zalaniu herbaty wodą wrzuć do kubka listki mięty i plaster pomarańczy.
  • Chai latte – czyli czarna kawa z mlekiem (proporcje jak w tradycyjnej latte) ze świeżo startym imbirem i z dodatkiem kardamonu, która aż pachnie jesienią! Jeśli masz ochotę, całość możesz dosłodzić też cukrem, miodem czy syropem klonowym.

Prawdziwie rozgrzewająca uczta dla Twoich kubków smakowych!

Wrzątek czy gorąca woda – tego możesz dowiedzieć się z czajnika elektrycznego

Tak jak już wspomnieliśmy, przy parzeniu herbaty trzeba uważać na to, jaką wodą zalewasz wybrane liście. I nie chodzi tu wyłącznie o jej pochodzenie (np. wodę źródlaną), ale też temperaturę.

Zalanie zielonej herbaty wrzącą wodą po prostu niszczy jej wszystkie właściwości. Najlepiej zalać ją wodą o temperaturze maksymalnie 85°C. Ale jak to zmierzyć? Przy pomocy czajnika elektrycznego z regulacją zakresu temperatury. Jeden przycisk i gotowe – nie będzie wrzątku! Musisz też wiedzieć, że czarna herbata również nie lubi okrągłych 100°C. Temperatura o 7 stopni niższa zupełnie wystarczy.

A skoro przy temperaturze jesteśmy, to – w ramach ciekawostki – przypomnimy, żebyś nigdy nie dodawał do wrzątku miodu. W ten sposób pozbawiasz miód jego najcenniejszych właściwości. Siebie zresztą też.

Kuloodporna kawa mocy, czyli obudzić się, rozgrzać i do dzieła!

Na koniec zostawiliśmy coś, co nie tylko rozgrzewa, ale też świetnie pobudza. To wynalazek z 2011 roku, który przebojem wdarł się do kuchni. Dave Asprey, któremu zawdzięczamy kawę mocy – bo właśnie o niej mowa – zainspirował się sposobem parzenia herbaty w Tybecie.

Jednak po co komu herbata, kiedy można wypić kawę, prawda? Przyda się, gdy powieki odmawiają posłuszeństwa, a ciało uparcie tkwi w sennej krainie. To ważne, gdy wstajesz przy ciemnym jeszcze niebie i ledwo świecących się latarniach na ulicy.

Do przygotowania kawy mocy potrzebujesz:

  • młynka do kawy, najlepiej elektrycznego,
  • ulubionych ziaren kawy typu arabica,
  • masła klarowanego (od 2 do 6 łyżeczek),
  • 1-2 łyżeczek oleju MCT (lub kokosowego, ale wtedy działanie kawy jest nieco słabsze).

Następnie blendujesz zaparzoną kawę z pozostałymi składnikami, i gotowe. Oczy szeroko otwarte, a ciało gotowe do działania. Energia na kilka godzin gwarantowana!

Jak widzisz, naprawdę niewiele potrzeba, aby skutecznie się rozgrzać w te jesienno-zimowe dni. A młynek do kawy czy ulubiony czajnik z pewnością sprawią, że przygotowywanie takich napojów będzie przyjemnością.

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawiarka - jak działa?

Kawiarka - jak działa?

Niewielkie narzędzie, dzięki jakiemu można otrzymać dobrą i pachnącą kawę.

Deser dyniowy

Jak wykorzystać baton ziarnisty do wykonania jesiennego, dyniowego deseru?

Oto nasza propozycja, dzięki której każdy deszczowy wieczór stanie się lepszy.

Wybierz najlepszy serwis ekspresów do kawy

Wybierz najlepszy serwis ekspresów do kawy

Kawa to napój, który niemal każdego dnia pobudza nas do życia. Rynek ekspresów rozrasta się z roku na rok.

Kawa z marketu, a kawa rzemieślnicza – co wpływa na różnice w sm

Kawa z marketu, a kawa rzemieślnicza – co wpływa na różnice w smaku i jakości?

Czy zastanawiałeś się jednak nad tym, dlaczego kawa rzemieślnicza ma zupełnie inny smak i aromat?

Jak wybrać najlepszy ekspres kolbowy?

Jak wybrać najlepszy ekspres kolbowy?

Profesjonalne ekspresy do kawy coraz częściej znajdują się w biurach pracy czy w domach. Nowoczesne technologie pozwalają na wydobycie najlepszego smaku kawy.

Oparzenie kawą – jak postępować?

Oparzenie kawą – jak postępować?

Chwila nieuwagi wystarczy, aby stać się ofiarą poparzenia.

Ile kawy do kawiarki wsypać?

Ile kawy do kawiarki wsypać?

Kawiarka to niewielkich rozmiarów urządzenie, którego nie może zabraknąć w kuchni żadnego miłośnika aromatycznego espresso.

Dieta bezmięsna w cateringu dietetycznym

Dieta bezmięsna w cateringu dietetycznym

Od dłuższego czasu zastanawiasz się nad przejściem na dietę bezmięsną, ale nie wiesz jak się za to zabrać? Może już jesteś na takiej diecie, ale brakuje Ci pomysłów na posiłki?

Co wyróżnia gastronomiczny ekspres do kawy?

Co wyróżnia gastronomiczny ekspres do kawy?

Kawa należy do najpopularniejszych napojów na całym świecie.

Nie wiesz, który dzbanek filtrujący wybrać?

Nie wiesz, który dzbanek filtrujący wybrać? Postaw na Dafi Crystal!

Czy można połączyć skuteczność i estetykę? Dzbanek Crystal jasno pokazuje, że tak! Dowiedz się więcej na jego temat i już dziś zmień swój dom.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się