Składniki na pobudzającą i rozgrzewającą kawę mocy

Kawa mocy i herbata na odporność – co pić jesienią i zimą?

Zaciśnięte powieki, które nie chcą się otworzyć. Dłonie mocno trzymające kołdrę lub koc, żeby jeszcze przez chwilę pobyć w błogim cieple. Jesień i zima wymagają od Ciebie naprawdę dużo hartu ducha, żeby wyjść na świat opanowany przez brak słońca i niskie temperatury. Co prawda ruch rozgrzewa, ale co zrobić, jeśli akurat nie masz na niego czasu lub siły?

W tej sytuacji z pomocą przychodzą rozgrzewające napoje! Ciepło pochodzące z gorącej kawy lub herbaty rozlewa się na całe ciało. I wtedy można siadać do pracy lub po prostu – znów zacząć podbijać świat! Dlatego dziś podpowiemy Ci, jakie napoje rozgrzeją Cię najskuteczniej i czego potrzebujesz do ich przyrządzenia. Obiecujemy – będzie prosto i bardzo rozgrzewająco!

Z tekstu dowiesz się:

  • jakie napoje najbardziej rozgrzewają i dodają energii,
  • czego potrzebujesz, by właściwie zaparzyć herbatę lub zioła,
  • czym jest kawa mocy, jak ją przygotować i co daje jej wypicie.

Wiesz, co jest najpiękniejsze w jesieni i zimie? Właśnie to rozgrzewające ciało i duszę ciepło płynące z gorących napojów pitych w dużych ilościach! Szkoda przecież przygotowywać ich mało, skoro można to zrobić tak łatwo z odpowiednim sprzętem. Pamiętaj, czajnik elektryczny i młynek Zelmer to Twoi sprzymierzeńcy!

Rozgrzewające ciepło prosto z pysznych naparów – poznaj te najskuteczniejsze

Jesień i zima nie rozpieszczają nas ciepłem. Chłodne wieczory i poranki nie sprzyjają wychodzeniu z domu. A i w mieszkaniu czasem chłodniej zawieje wiatr. W takich chwilach warto sięgnąć po rozgrzewające napoje.

Po prostu – włączasz czajnik elektryczny, przygotowujesz ulubione składniki, i gotowe. Pyszny napar jest Twój. I pamiętaj, nie musisz się ograniczać do czarnej herbaty z sokiem malinowym czy naparu imbirowego, choć – jeśli lubisz – nie ma w tym nic złego. Na zdrowie!

My chcemy Ci jednak podpowiedzieć kilka być może nowych propozycji napojów o działaniu rozgrzewającym. Oto one:

  • Kawa z czekoladą i chili – będzie się działo! Pysznie, pobudzająco, nieco słodko i bardzo rozgrzewająco dzięki dodatkowi chili. W młynku elektrycznym zmiel ziarna ulubionej kawy i zaparz ją. W kąpieli wodnej rozpuść nieco czekolady (najlepiej gorzkiej), dołóż odrobinę chili (najlepiej w płatkach) i całość zalej gorącą kawą. Tego smaku nie da się zapomnieć!
  • Napar z zielonej herbaty z miętą i pomarańczą – rozgrzewająco, odświeżająco i nieco słodko! Pamiętaj tylko, żeby liści zielonej herbaty nie zalewać wrzątkiem. Przyda Ci się więc np. czajnik elektryczny z regulacją zakresu temperatury. Ustawiasz go np. na 80°C i możesz zaparzyć herbatę od razu. Po zalaniu herbaty wodą wrzuć do kubka listki mięty i plaster pomarańczy.
  • Chai latte – czyli czarna kawa z mlekiem (proporcje jak w tradycyjnej latte) ze świeżo startym imbirem i z dodatkiem kardamonu, która aż pachnie jesienią! Jeśli masz ochotę, całość możesz dosłodzić też cukrem, miodem czy syropem klonowym.

Prawdziwie rozgrzewająca uczta dla Twoich kubków smakowych!

Wrzątek czy gorąca woda – tego możesz dowiedzieć się z czajnika elektrycznego

Tak jak już wspomnieliśmy, przy parzeniu herbaty trzeba uważać na to, jaką wodą zalewasz wybrane liście. I nie chodzi tu wyłącznie o jej pochodzenie (np. wodę źródlaną), ale też temperaturę.

Zalanie zielonej herbaty wrzącą wodą po prostu niszczy jej wszystkie właściwości. Najlepiej zalać ją wodą o temperaturze maksymalnie 85°C. Ale jak to zmierzyć? Przy pomocy czajnika elektrycznego z regulacją zakresu temperatury. Jeden przycisk i gotowe – nie będzie wrzątku! Musisz też wiedzieć, że czarna herbata również nie lubi okrągłych 100°C. Temperatura o 7 stopni niższa zupełnie wystarczy.

A skoro przy temperaturze jesteśmy, to – w ramach ciekawostki – przypomnimy, żebyś nigdy nie dodawał do wrzątku miodu. W ten sposób pozbawiasz miód jego najcenniejszych właściwości. Siebie zresztą też.

Kuloodporna kawa mocy, czyli obudzić się, rozgrzać i do dzieła!

Na koniec zostawiliśmy coś, co nie tylko rozgrzewa, ale też świetnie pobudza. To wynalazek z 2011 roku, który przebojem wdarł się do kuchni. Dave Asprey, któremu zawdzięczamy kawę mocy – bo właśnie o niej mowa – zainspirował się sposobem parzenia herbaty w Tybecie.

Jednak po co komu herbata, kiedy można wypić kawę, prawda? Przyda się, gdy powieki odmawiają posłuszeństwa, a ciało uparcie tkwi w sennej krainie. To ważne, gdy wstajesz przy ciemnym jeszcze niebie i ledwo świecących się latarniach na ulicy.

Do przygotowania kawy mocy potrzebujesz:

  • młynka do kawy, najlepiej elektrycznego,
  • ulubionych ziaren kawy typu arabica,
  • masła klarowanego (od 2 do 6 łyżeczek),
  • 1-2 łyżeczek oleju MCT (lub kokosowego, ale wtedy działanie kawy jest nieco słabsze).

Następnie blendujesz zaparzoną kawę z pozostałymi składnikami, i gotowe. Oczy szeroko otwarte, a ciało gotowe do działania. Energia na kilka godzin gwarantowana!

Jak widzisz, naprawdę niewiele potrzeba, aby skutecznie się rozgrzać w te jesienno-zimowe dni. A młynek do kawy czy ulubiony czajnik z pewnością sprawią, że przygotowywanie takich napojów będzie przyjemnością.

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Istnieje wiele zdrowszych alternatyw, które wykazują bardzo zbliżone działanie do kawy. Jakie są najzdrowsze zamienniki dla rzucających kawę?

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakiej wody używać do parzenia kawy, aby zachwyciła najbardziej wybrednego kawosza? Czy zwykła kranówka to dobry wybór?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Blacha do ciasta to niezbędny element każdej osoby, która lubuje się w pieczeniu ciast. Bez niej jest to praktycznie nie możliwe. Właściwa forma nadaje kształt i umożliwia pieczenie w piekarniku.

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Wydaje się, że z każdym rokiem żywność oznaczana jako “bio” zyskuje na popularności. Odpowiada za to rosnąca świadomość w kwestii zdrowia i tego, jakie znaczenie ma dla niego sposób odżywiania.

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta pudełkowa może być rozwiązaniem dla osób, które dotychczas nie potrafiły sobie poradzić z przestrzeganiem jadłospisu.

Świeżo palona kawa

Świeżo palona kawa - dlaczego warto ją kupić bezpośrednio od palarni?

Czym różni się kawa z palarni rzemieślniczej od palarni przemysłowej?

Trzy pomysły na poobiedni deser

Trzy pomysły na poobiedni deser

W artykule znajdziesz trzy przepisy na przepyszne, słodkie i bardzo proste w przygotowaniu desery.

Czy warto zainwestować w szklanki termiczne do kawy?

Czy warto zainwestować w szklanki termiczne do kawy?

Zarówno kawa, jak i herbata to napoje, które towarzyszą nam praktycznie każdego dnia. Gdy są pięknie serwowane, nabierają zupełnie nowego smaku i aromatu.

Jak zrobić szybko naleśniki na śniadanie?

Ułatw sobie codzienne śniadanie, korzystając z mieszanki do naleśników

Nie zawsze jednak mamy czas na to, aby szybko przygotować zdrowy posiłek. W takiej sytuacji doskonale sprawdzą się gotowe mieszanki do zrobienia naleśników.

Filiżanki do espresso - jak wybrać te idealne?

Filiżanki do espresso - jak wybrać te idealne?

Wiele osób lubi zaczynać dzień od filiżanki dobrego, intensywnego espresso. Aromatyczny napój dostarcza energii i tworzy miłą atmosferę w domu.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się