Co nieco o kawiarkach

Co nieco o kawiarkach

Kawiarki wyglądają może trochę oldschoolowo, ale niech nie zmylą Was pozory! To urządzenie, dzięki któremu przyrządzicie naprawdę pyszną, aromatyczną kawę, która zachwyci Was i Waszych gości. Kawiarka to w pewnym sensie poręczny ekspres ciśnieniowy. Dlaczego? Dzięki niej przygotujesz esencjonalną kawę w typie espresso, która będzie nawet mocniejsza niż ta z ekspresu. Te metalowe czajniczki są niezwykle popularne we Włoszech i w Skandynawii. Coraz więcej zwolenników mają również w Polsce. Dowiedzcie się o nich nieco więcej!

Jakie rodzaje kawiarek znajdziecie na rynku? Podstawowy podział to kawiarki aluminiowe i stalowe. Stalowa będzie dobrym wyborem, jeśli macie kuchenkę indukcyjną. Aluminiowa nie zadziała bowiem z tym źródłem ciepła. Drugi wyróżnik to wielkość. Mierzona jest ona w jednostce „tz”, która odnosi się do włoskiego słowa „tazze”, czyli „filiżanki”. 1 tz to jedno espresso. 3 tz będzie odpowiadało mniej więcej 120-140 ml. Jak dużą kupić? Pomyślcie o tym ile zwykle robicie kawy. Jeśli jesteście pewni, że za każdym razem będą to cztery filiżanki, kupcie większą. Jeśli dwie lub jedna – mniejszą. Do większej kawiarki można dokupić adapter, który pozwoli na przygotowanie mniejszej ilości kawy w dużej kawiarce.

Jak używać kawiarki? Zacznijmy od kawy. Napar z tego narzędzia, jak już sobie powiedzieliśmy, przypomina espresso. Warto więc pomyśleć o ciemniejszym stopniu wypalenia i kawie, która jest dedykowana właśnie espresso. Zmielcie ją drobno, zdecydowanie drobniej niż do kawy przelewowej. Ilość kawy powinna być idealnie dopasowana do rozmiaru sitka kawiarki. Nie wsypujcie mniej! Nalejcie wody do poziomu zaworu bezpieczeństwa i ustawcie kawiarkę na maksymalnym źródle ciepła. Kiedy woda zacznie wrzeć, podejdzie do góry i rozpocznie się proces ekstrakcji. Do górnej części kawiarki powinnna wówczas zacząć przelewać się gęsta, ciemnobrązowa kawa. Kiedy tylko pojawią się pęcherzyki powietrza i kolor zmieni się na jaśniejszy, zdejmijcie kawiarkę z ognia. Dobrą praktyką będzie włożenie jej wówczas pod strumień chłodnej wody, żeby ostatecznie zakończyć ekstrakcję.

Przelej kawę do filiżanki i wypij w formie espresso. Możecie uzupełnić ją wodą, by uzyskać kawę typu americano lub mlekiem, które zamieni ją w pyszne cappuccino. Po każdym użyciu wyrzućcie fusy i umyjcie dokładnie każdy element urządzenia, żeby uniknąć nieprzyjemnego smaku podczas kolejnego parzenia. Zwróćcie uwagę również na uszczelkę, która może zużyć się po dłuższym korzystaniu z kawiarki.

Wiecie już całkiem sporo o kawiarkach. Warto sięgnąć po kawę z tego niepozornego urządzenia i przekonać się samemu, jak zaskakujący może być jej smak i aromat, a przede wszystkim moc. Smacznego!

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawiarka - jak działa?

Kawiarka - jak działa?

Niewielkie narzędzie, dzięki jakiemu można otrzymać dobrą i pachnącą kawę.

Deser dyniowy

Jak wykorzystać baton ziarnisty do wykonania jesiennego, dyniowego deseru?

Oto nasza propozycja, dzięki której każdy deszczowy wieczór stanie się lepszy.

Wybierz najlepszy serwis ekspresów do kawy

Wybierz najlepszy serwis ekspresów do kawy

Kawa to napój, który niemal każdego dnia pobudza nas do życia. Rynek ekspresów rozrasta się z roku na rok.

Kawa z marketu, a kawa rzemieślnicza – co wpływa na różnice w sm

Kawa z marketu, a kawa rzemieślnicza – co wpływa na różnice w smaku i jakości?

Czy zastanawiałeś się jednak nad tym, dlaczego kawa rzemieślnicza ma zupełnie inny smak i aromat?

Jak wybrać najlepszy ekspres kolbowy?

Jak wybrać najlepszy ekspres kolbowy?

Profesjonalne ekspresy do kawy coraz częściej znajdują się w biurach pracy czy w domach. Nowoczesne technologie pozwalają na wydobycie najlepszego smaku kawy.

Oparzenie kawą – jak postępować?

Oparzenie kawą – jak postępować?

Chwila nieuwagi wystarczy, aby stać się ofiarą poparzenia.

Ile kawy do kawiarki wsypać?

Ile kawy do kawiarki wsypać?

Kawiarka to niewielkich rozmiarów urządzenie, którego nie może zabraknąć w kuchni żadnego miłośnika aromatycznego espresso.

Dieta bezmięsna w cateringu dietetycznym

Dieta bezmięsna w cateringu dietetycznym

Od dłuższego czasu zastanawiasz się nad przejściem na dietę bezmięsną, ale nie wiesz jak się za to zabrać? Może już jesteś na takiej diecie, ale brakuje Ci pomysłów na posiłki?

Co wyróżnia gastronomiczny ekspres do kawy?

Co wyróżnia gastronomiczny ekspres do kawy?

Kawa należy do najpopularniejszych napojów na całym świecie.

Nie wiesz, który dzbanek filtrujący wybrać?

Nie wiesz, który dzbanek filtrujący wybrać? Postaw na Dafi Crystal!

Czy można połączyć skuteczność i estetykę? Dzbanek Crystal jasno pokazuje, że tak! Dowiedz się więcej na jego temat i już dziś zmień swój dom.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się