Co nieco o kawiarkach

Co nieco o kawiarkach

Kawiarki wyglądają może trochę oldschoolowo, ale niech nie zmylą Was pozory! To urządzenie, dzięki któremu przyrządzicie naprawdę pyszną, aromatyczną kawę, która zachwyci Was i Waszych gości. Kawiarka to w pewnym sensie poręczny ekspres ciśnieniowy. Dlaczego? Dzięki niej przygotujesz esencjonalną kawę w typie espresso, która będzie nawet mocniejsza niż ta z ekspresu. Te metalowe czajniczki są niezwykle popularne we Włoszech i w Skandynawii. Coraz więcej zwolenników mają również w Polsce. Dowiedzcie się o nich nieco więcej!

Jakie rodzaje kawiarek znajdziecie na rynku? Podstawowy podział to kawiarki aluminiowe i stalowe. Stalowa będzie dobrym wyborem, jeśli macie kuchenkę indukcyjną. Aluminiowa nie zadziała bowiem z tym źródłem ciepła. Drugi wyróżnik to wielkość. Mierzona jest ona w jednostce „tz”, która odnosi się do włoskiego słowa „tazze”, czyli „filiżanki”. 1 tz to jedno espresso. 3 tz będzie odpowiadało mniej więcej 120-140 ml. Jak dużą kupić? Pomyślcie o tym ile zwykle robicie kawy. Jeśli jesteście pewni, że za każdym razem będą to cztery filiżanki, kupcie większą. Jeśli dwie lub jedna – mniejszą. Do większej kawiarki można dokupić adapter, który pozwoli na przygotowanie mniejszej ilości kawy w dużej kawiarce.

Jak używać kawiarki? Zacznijmy od kawy. Napar z tego narzędzia, jak już sobie powiedzieliśmy, przypomina espresso. Warto więc pomyśleć o ciemniejszym stopniu wypalenia i kawie, która jest dedykowana właśnie espresso. Zmielcie ją drobno, zdecydowanie drobniej niż do kawy przelewowej. Ilość kawy powinna być idealnie dopasowana do rozmiaru sitka kawiarki. Nie wsypujcie mniej! Nalejcie wody do poziomu zaworu bezpieczeństwa i ustawcie kawiarkę na maksymalnym źródle ciepła. Kiedy woda zacznie wrzeć, podejdzie do góry i rozpocznie się proces ekstrakcji. Do górnej części kawiarki powinnna wówczas zacząć przelewać się gęsta, ciemnobrązowa kawa. Kiedy tylko pojawią się pęcherzyki powietrza i kolor zmieni się na jaśniejszy, zdejmijcie kawiarkę z ognia. Dobrą praktyką będzie włożenie jej wówczas pod strumień chłodnej wody, żeby ostatecznie zakończyć ekstrakcję.

Przelej kawę do filiżanki i wypij w formie espresso. Możecie uzupełnić ją wodą, by uzyskać kawę typu americano lub mlekiem, które zamieni ją w pyszne cappuccino. Po każdym użyciu wyrzućcie fusy i umyjcie dokładnie każdy element urządzenia, żeby uniknąć nieprzyjemnego smaku podczas kolejnego parzenia. Zwróćcie uwagę również na uszczelkę, która może zużyć się po dłuższym korzystaniu z kawiarki.

Wiecie już całkiem sporo o kawiarkach. Warto sięgnąć po kawę z tego niepozornego urządzenia i przekonać się samemu, jak zaskakujący może być jej smak i aromat, a przede wszystkim moc. Smacznego!

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się