Co nieco o kawiarkach

Co nieco o kawiarkach

Kawiarki wyglądają może trochę oldschoolowo, ale niech nie zmylą Was pozory! To urządzenie, dzięki któremu przyrządzicie naprawdę pyszną, aromatyczną kawę, która zachwyci Was i Waszych gości. Kawiarka to w pewnym sensie poręczny ekspres ciśnieniowy. Dlaczego? Dzięki niej przygotujesz esencjonalną kawę w typie espresso, która będzie nawet mocniejsza niż ta z ekspresu. Te metalowe czajniczki są niezwykle popularne we Włoszech i w Skandynawii. Coraz więcej zwolenników mają również w Polsce. Dowiedzcie się o nich nieco więcej!

Jakie rodzaje kawiarek znajdziecie na rynku? Podstawowy podział to kawiarki aluminiowe i stalowe. Stalowa będzie dobrym wyborem, jeśli macie kuchenkę indukcyjną. Aluminiowa nie zadziała bowiem z tym źródłem ciepła. Drugi wyróżnik to wielkość. Mierzona jest ona w jednostce „tz”, która odnosi się do włoskiego słowa „tazze”, czyli „filiżanki”. 1 tz to jedno espresso. 3 tz będzie odpowiadało mniej więcej 120-140 ml. Jak dużą kupić? Pomyślcie o tym ile zwykle robicie kawy. Jeśli jesteście pewni, że za każdym razem będą to cztery filiżanki, kupcie większą. Jeśli dwie lub jedna – mniejszą. Do większej kawiarki można dokupić adapter, który pozwoli na przygotowanie mniejszej ilości kawy w dużej kawiarce.

Jak używać kawiarki? Zacznijmy od kawy. Napar z tego narzędzia, jak już sobie powiedzieliśmy, przypomina espresso. Warto więc pomyśleć o ciemniejszym stopniu wypalenia i kawie, która jest dedykowana właśnie espresso. Zmielcie ją drobno, zdecydowanie drobniej niż do kawy przelewowej. Ilość kawy powinna być idealnie dopasowana do rozmiaru sitka kawiarki. Nie wsypujcie mniej! Nalejcie wody do poziomu zaworu bezpieczeństwa i ustawcie kawiarkę na maksymalnym źródle ciepła. Kiedy woda zacznie wrzeć, podejdzie do góry i rozpocznie się proces ekstrakcji. Do górnej części kawiarki powinnna wówczas zacząć przelewać się gęsta, ciemnobrązowa kawa. Kiedy tylko pojawią się pęcherzyki powietrza i kolor zmieni się na jaśniejszy, zdejmijcie kawiarkę z ognia. Dobrą praktyką będzie włożenie jej wówczas pod strumień chłodnej wody, żeby ostatecznie zakończyć ekstrakcję.

Przelej kawę do filiżanki i wypij w formie espresso. Możecie uzupełnić ją wodą, by uzyskać kawę typu americano lub mlekiem, które zamieni ją w pyszne cappuccino. Po każdym użyciu wyrzućcie fusy i umyjcie dokładnie każdy element urządzenia, żeby uniknąć nieprzyjemnego smaku podczas kolejnego parzenia. Zwróćcie uwagę również na uszczelkę, która może zużyć się po dłuższym korzystaniu z kawiarki.

Wiecie już całkiem sporo o kawiarkach. Warto sięgnąć po kawę z tego niepozornego urządzenia i przekonać się samemu, jak zaskakujący może być jej smak i aromat, a przede wszystkim moc. Smacznego!

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Majówka w ogrodzie

Majówka w ogrodzie – jak zorganizować najlepsze przyjęcie dla rodziny i zapewnić multum atrakcji?

Majówka zbliża się wielkimi krokami, zatem czas najwyższy zastanowić się, jak zorganizować przyjęcie w ogrodzie.

Ekspresy z młynkiem do kawy – kiedy do serwisu?

Ekspresy z młynkiem do kawy – kiedy do serwisu?

Warto dbać o młynek i profilaktycznie go czyścić zanim zawiedzie. Jeśli już pojawi się jakiś problem, pomocy należy szukać w serwisie ekspresów do kawy.

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Lodówki bez zamrażalnika to urządzenie, które wbrew pozorom sprawdzi się w domach, gdzie mieszka rodzina wielodzietna, jak i mniejsza.

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Istnieje wiele zdrowszych alternatyw, które wykazują bardzo zbliżone działanie do kawy. Jakie są najzdrowsze zamienniki dla rzucających kawę?

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakiej wody używać do parzenia kawy, aby zachwyciła najbardziej wybrednego kawosza? Czy zwykła kranówka to dobry wybór?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Blacha do ciasta to niezbędny element każdej osoby, która lubuje się w pieczeniu ciast. Bez niej jest to praktycznie nie możliwe. Właściwa forma nadaje kształt i umożliwia pieczenie w piekarniku.

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Wydaje się, że z każdym rokiem żywność oznaczana jako “bio” zyskuje na popularności. Odpowiada za to rosnąca świadomość w kwestii zdrowia i tego, jakie znaczenie ma dla niego sposób odżywiania.

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta pudełkowa może być rozwiązaniem dla osób, które dotychczas nie potrafiły sobie poradzić z przestrzeganiem jadłospisu.

Składniki na pobudzającą i rozgrzewającą kawę mocy

Kawa mocy i herbata na odporność – co pić jesienią i zimą?

Ciepło pochodzące z gorącej kawy lub herbaty rozlewa się na całe ciało. I wtedy można siadać do pracy lub po prostu – znów zacząć podbijać świat!

Świeżo palona kawa

Świeżo palona kawa - dlaczego warto ją kupić bezpośrednio od palarni?

Czym różni się kawa z palarni rzemieślniczej od palarni przemysłowej?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się