Co nieco o kawiarkach
Kawiarki wyglądają może trochę oldschoolowo, ale niech nie zmylą Was pozory! To urządzenie, dzięki któremu przyrządzicie naprawdę pyszną, aromatyczną kawę, która zachwyci Was i Waszych gości. Kawiarka to w pewnym sensie poręczny ekspres ciśnieniowy. Dlaczego? Dzięki niej przygotujesz esencjonalną kawę w typie espresso, która będzie nawet mocniejsza niż ta z ekspresu. Te metalowe czajniczki są niezwykle popularne we Włoszech i w Skandynawii. Coraz więcej zwolenników mają również w Polsce. Dowiedzcie się o nich nieco więcej!
Jakie rodzaje kawiarek znajdziecie na rynku? Podstawowy podział to kawiarki aluminiowe i stalowe. Stalowa będzie dobrym wyborem, jeśli macie kuchenkę indukcyjną. Aluminiowa nie zadziała bowiem z tym źródłem ciepła. Drugi wyróżnik to wielkość. Mierzona jest ona w jednostce „tz”, która odnosi się do włoskiego słowa „tazze”, czyli „filiżanki”. 1 tz to jedno espresso. 3 tz będzie odpowiadało mniej więcej 120-140 ml. Jak dużą kupić? Pomyślcie o tym ile zwykle robicie kawy. Jeśli jesteście pewni, że za każdym razem będą to cztery filiżanki, kupcie większą. Jeśli dwie lub jedna – mniejszą. Do większej kawiarki można dokupić adapter, który pozwoli na przygotowanie mniejszej ilości kawy w dużej kawiarce.
Jak używać kawiarki? Zacznijmy od kawy. Napar z tego narzędzia, jak już sobie powiedzieliśmy, przypomina espresso. Warto więc pomyśleć o ciemniejszym stopniu wypalenia i kawie, która jest dedykowana właśnie espresso. Zmielcie ją drobno, zdecydowanie drobniej niż do kawy przelewowej. Ilość kawy powinna być idealnie dopasowana do rozmiaru sitka kawiarki. Nie wsypujcie mniej! Nalejcie wody do poziomu zaworu bezpieczeństwa i ustawcie kawiarkę na maksymalnym źródle ciepła. Kiedy woda zacznie wrzeć, podejdzie do góry i rozpocznie się proces ekstrakcji. Do górnej części kawiarki powinnna wówczas zacząć przelewać się gęsta, ciemnobrązowa kawa. Kiedy tylko pojawią się pęcherzyki powietrza i kolor zmieni się na jaśniejszy, zdejmijcie kawiarkę z ognia. Dobrą praktyką będzie włożenie jej wówczas pod strumień chłodnej wody, żeby ostatecznie zakończyć ekstrakcję.
Przelej kawę do filiżanki i wypij w formie espresso. Możecie uzupełnić ją wodą, by uzyskać kawę typu americano lub mlekiem, które zamieni ją w pyszne cappuccino. Po każdym użyciu wyrzućcie fusy i umyjcie dokładnie każdy element urządzenia, żeby uniknąć nieprzyjemnego smaku podczas kolejnego parzenia. Zwróćcie uwagę również na uszczelkę, która może zużyć się po dłuższym korzystaniu z kawiarki.
Wiecie już całkiem sporo o kawiarkach. Warto sięgnąć po kawę z tego niepozornego urządzenia i przekonać się samemu, jak zaskakujący może być jej smak i aromat, a przede wszystkim moc. Smacznego!
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!