Alternatywne sposoby parzenia kawy
Jeszcze kilka lat temu alternatywne sposoby parzenia kawy były zarezerwowane dla hipsterów w wyciągniętych swetrach i nie można było spotkać ich we wszystkich kawiarniach. Teraz niemal na każdym kroku możemy wypić smaczną kawę z wysokiej jakości ziaren, których historię i pochodzenie poznamy od baristy.
Co się zmieniło i dlaczego coraz częściej sięgamy po inną kawę niż pobudzający przelew lub popularną, bazującą na espresso kawkę z ekspresu ciśnieniowego? W tym artykule spróbujemy odpowiedzieć na te pytania, zachęcić Was do sięgania po nowe smaki i przejść przez najpopularniejsze alternatywne metody parzenia kawy: drip, chemex i aeropress.
DRIP
Drip to zdecydowanie przodownik rewolucji w świecie kawy. Wiele osób właśnie od tego niepozornego urządzenia rozpoczęło swoją przygodę z alternatywnymi metodami parzenia i wyszukiwaniem ciekawych odmian kawy ziarnistej. Drip narodził się w bardzo prozaiczny sposób. Mamy początek XX wieku. Pewna pomysłowa gospodyni wpada na pomysł przepuszczenia wody przez kawę wysypaną na kartkę wyrwaną z zeszytu, żeby uniknąć fusów wpadających do ust przy każdym łyku. Tak rodzi się ta metoda. Potrzeba matką wynalazku! Dripping to metoda polegająca na powolnym zalewaniu kawy znajdującej się w lejku przypominającym filiżankę, wyłożonym papierowym filtrem. Pozwala to na uzyskanie przejrzystego, łagodnego w smaku naparu i wyciągnięcie z ziaren pełni ich walorów smakowych. Odpowiedni temperatura wody, grubość mielenia, czystość wody i materiałów i czas zalewania pozwoli nam uzyskać napar, za którym będą szaleć nasi goście.
CHEMEX
Chemex robi pyszną kawę i jest przepiękny! To urządzenie może być świetną ozdobą Waszej kuchni. Inspirowana narzędziami laboratoryjnymi karafka została zaprojektowana w 1939 r. Jej charakterystycznym elementem jest drewniany uchwyt. Z wyglądu chemex przypomina klepsydrę. W 1958 roku Instytut Technologii w Illinois umieścił go na liście 100 najlepiej zaprojektowanych produktów współczesnych czasów. Parzenie metodą przelewową i grube, papierowe filtry pozwalają na uzyskanie przejrzystego, pysznego napoju. Chemex pozwala na wydobycie niesamowitych aromatów z kawy ziarnistej po jej odpowiednim zmieleniu. Warto kombinować z grubością mielenia, czasem zalewania i temperaturą. Polecamy kawy afrykańskie, np. te pochodzące z Etiopii. Kwaskowo-owocowe aromaty rozkwitną w chemexie, jak najpiękniejsze kwiaty.
AEROPRESS
Aeropress to kawowa strzykawka, którą możesz zabrać ze sobą wszędzie. Pakuj go do plecaka i ruszaj w podróż, a będziesz mógł cieszyć się pyszną kawą w każdym miejscu i o każdej porze. To najnowsze z opisywanych urządzeń. Powstało w 2005 r. Jak zrobić w nim kawę. Zmiel ją odpowiedni i nasyp do dołączonej do aeropressu miarki. Skręć ze sobą sitko z filtrem i cylinder. Postaw na wadze i wsyp ok. 18,5 g kawy. Wlej 50 ml gorącej wody (ok. 80 stopni Celsjusza) i odczekaj pół minuty. Dolej wody i poczekaj jeszcze dwie minuty. Załóż tłok i przeciśnij kawę do filiżanki. Używanie „strzykawki” daje ogromną satysfakcję, a kawa jest absolutnie pyszna!
Alternatywne metody parzenia kawy pozwalają dotrzeć do zupełnie nowych smaków. Ludzie po latach picia codziennie tej samej kawy zdają sobie sprawę z tego, że jej świat kryje wiele niespodzianek. Kawa do parzenia metodami alternatywnymi to szereg smaków, od mocniejszych z nutą orzecha czy whisky po bardziej kwasowe z aromatami cytrusowymi czy kwiatowymi. Warto dać im szansę i poznać piękny i różnorodny świat kawy ziarnistej.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!