Co wyróżnia gastronomiczny ekspres do kawy?

Co wyróżnia gastronomiczny ekspres do kawy?

Kawa należy do najpopularniejszych napojów na całym świecie. W zasadzie trudno jest wskazać osobę dorosłą, która na pewnym etapie swego poranka nie raczy się tym napojem w wybranej przez siebie wersji lub nie robiła tego w przeszłości.

Jej zwolennicy przypisują jej działanie obniżające ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej, a przeciwnicy - obarczają winą za wypłukiwanie magnezu z organizmu. Bez względu na to, po której stronie jest racja, jedno jest pewne: "mała czarna" oferuje niepowtarzalny aromat, a w sytuacjach kryzysowych może ocalić przed zaśnięciem w połowie dnia pełnego wrażeń. Pijamy ją nie tylko w domu, ale również w miejscach publicznych, które starają się zapewnić jak najlepsze warunki do spożywania tego trunku.

Jak wybrać najlepszy ekspres dla gastronomii?

Dobry ekspres do kawy gastronomiczny powinien być stworzony tak, by zapewniał efektywne przygotowywanie różnego rodzaju kaw, przy uwzględnieniu preferencji klientów. Oznacza to między innymi możliwość wygodnej zmiany intensywności naparu, skrócenia czasu jego parzenia lub odpowiedniego wydłużenia.

To tylko przykładowa cecha, którą powinien wyróżniać się profesjonalny ekspres do parzenia kawy. Dodatkowo, warto zwrócić uwagę na szereg cech, jakie opisaliśmy poniżej - tak, by urządzenie posłużyło bez zarzutu przez długi czas.

Dlaczego warto zainwestować w profesjonalny ekspres do kawy?

Profesjonalny ekspresy do kawy to spory wydatek. Przykładowo, ekspresy popularnej i polecanej marki Bezzera mogą kosztować nawet około 8-10 tysięcy złotych, w zależności od wybranego modelu. Taki wydatek, szczególnie dla podmiotów początkujących w branży gastronomicznej, to bardzo duża kwota, dlatego warto dokładnie zastanowić się przed wyborem konkretnego modelu. Czym powinien charakteryzować się profesjonalny ekspres do kawy?

Prostota obsługi

Prosta obsługa ma ogromne znaczenie, zwłaszcza jeśli właściciel lokalu nie chce obawiać się o uszkodzenie urządzenia w trakcie zmiany. Choć zazwyczaj profesjonalne ekspresy do kawy są obsługiwane przez baristów, może zdarzyć się nieoczekiwana sytuacja, gdy specjalistę musi zastąpić inna osoba (lub barista z rozmaitych powodów po prostu nie został na ten moment zatrudniony w lokalu). W takim przypadku lepiej mieć pewność, że urządzenie nie ulegnie uszkodzeniu w trakcie parzenia kawy, a także że napar zostanie przygotowany w sposób, który okaże się zadowalający dla klienta.

Dobra jakość przygotowywanej kawy

Niektóre domowe ekspresy do przygotowywania kawy oferują napar, którego smak nie jest najkorzystniejszy. Dzieje się tak głównie dlatego, że urządzenie musi działać przy wykorzystaniu odpowiedniego ciśnienia - tak, by wydobyć z ziaren kawy pełnię smaku oraz aromatu. Warto zatem wybrać profesjonalny ekspres o dobrych parametrach związanych z parzeniem tego aromatycznego napoju. Dzięki temu zachwyceni klienci będą powracać, zapewniając kawiarni czy restauracji renomę, a także możliwość osiągania przychodów.

Wysoka trwałość

Profesjonalne ekspresy do kawy są zazwyczaj intensywnie użytkowane. Im więcej osób odwiedza dany punkt, tym częściej parzona jest kawa, a co za tym idzie - urządzenie musi przygotować dziennie znacznie więcej napojów niż w warunkach domowych. Dlatego też ekspres do kawy gastronomiczny musi być wykonany z dobrej jakości, wytrzymałych materiałów, które dadzą mu możliwość parzenia dużych ilości kawy bez uszkodzeń.

Rozmiar maszyny

Nie bez znaczenia dla lokalu gastronomicznego pozostaje również rozmiar ekspresu, rozumiany dwojako. Przede wszystkim nie warto zajmować w kuchni więcej miejsca niż to konieczne, choć warto mieć na uwadze, że dobry i wytrzymały ekspres profesjonalny nie będzie małym urządzeniem.

Na rozmiar ekspresu można patrzeć z drugiej strony - pod kątem ilości kaw, które może parzyć jednocześnie. Co oczywiste, w tym przypadku obowiązuje zasada: im więcej, tym lepiej. Jest to szczególnie istotne dla dużych lokali.

Wyżej wskazane cechy dobrego ekspresu dla gastronomii nie są pełną listą, jednak stanowią podwaliny dla wyboru najlepszego możliwego modelu.

Artykuł powstał dzięki uprzejmości firmy Caffe Millimo

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się