Z czym pić kawę - eksperymentuj, kiedy zaczynasz się nudzić!
Nawet najwięksi smakosze kawowego naparu mają czasem ochotę spróbować "czegoś innego". Istnieje wiele dodatków do kawy, które wpływają na jej smak, odpowiednio łagodząc go lub podkreślając. Wiele osób wybiera delikatne kawy mleczne, niektórzy piją kawę z syropami smakowymi, a jeszcze inni wybierają wersję kuloodporną, czyli kawę z masłem klarowanym i olejem kokosowym. Jeśli szukasz nowych kawowych doznań przeczytaj, z czym można pić kawę!
Kawa z mlekiem roślinnym
Kawa zabielona mlekiem krowim lub śmietanką to klasyka. Wiele osób pije wyłącznie taką wersję naparu z ziaren kawowca ze względu na jej łagodniejszy smak i delikatny aromat. Kawy białe to między innymi caffé latte czy cappuccino, które najlepiej smakują z ekspresu. Nie musimy jednak ograniczać się do mlek pochodzenia zwierzęcego. Bardzo ciekawie kawa łączy się także z mlekiem roślinnym, a niektóre napoje tego typu można nawet spieniać, aby nie rezygnować z warstwowych kaw z mleczną pianką, która prezentuje się niezwykle apetycznie. Wypróbuj więc kawę z mlekiem sojowym, kokosowym, migdałowym czy z orzechów laskowych.
Słodka kawa z miodem
Do kawy można dodawać nie tylko cukier czy słodziki, ale także miód. Aby nie tracić przy tym jego cennych właściwości leczniczych, należy pamiętać o ostudzeniu naparu do temperatury około 40 stopni przed połączeniem go z miodem. Różne gatunki złocistego produktu dadzą nam różny efekt końcowy, dlatego warto eksperymentować. Kawę z miodem polecamy nie tylko w okresie przeziębienia, ale także wszystkim na diecie - to lepsza opcja niż kawa z cukrem.
Kawa i alkohol
Z pewnością nie jest to rozwiązanie na poranną kawę, ale już na popołudniowy relaks sprawdzi się świetnie - kawa z dodatkiem dobrze dobranego trunku będzie pobudzająca i rozgrzewająca, a dodatkowo pozwoli odkrywać naszym kubkom smakowym zupełnie nowe połączenia. Napar kawowy łączony bywa z whisky, a także z likierami. Likiery pozwalają nadać temu zestawieniu konkretny kierunek, ponieważ same mają już bardzo wyrazisty smak. Mogą być orzechowe lub owocowe, a to czy dobrze zasmakują nam z kawą, zależy wyłącznie od naszego kulinarnego gustu. Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzać z ilością. To nadal kawa powinna stanowić co najmniej 85% objętości kubka.
Kawa i przyprawy
Kawa z dodatkiem cynamonu, kawa o zapachu świątecznych pierników czy kusząca kawa waniliowa - istnieje wiele przypraw, które świetnie łączą się z tym naparem, nadając mu unikalny aromat i smak. Wystarczy odrobina inwencji twórczej, aby odkryć swoje ulubione zestawienie. Ekstrakt waniliowy złagodzi gorzkie nuty kawy, natomiast przyprawa do piernika pozwoli nam wczuć się w magię okresu świątecznego. Kawa dobrze komponuje się też z kakao, czy nawet z czekoladą. Kiedy więc nie możemy zdecydować się, na co bardziej mamy ochotę, stwórzmy z tego duet.
Największe pole do popisu mamy przy kawie w wersji na zimno, ponieważ wtedy doskonale połączy się nawet z lodami, bitą śmietaną i świeżymi owocami. Pamiętajmy też o odpowiednim podaniu. To również kubek, w którym serwujemy napój wpływa na to, jak będzie nam on smakował.
Najwyższej jakości kawę speciality znajdziesz w ofercie sklepu internetowego MottCoffee.eu
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!