Jaka kawa jest najlepsza do ekspresu ciśnieniowego?

Jaka kawa jest najlepsza do ekspresu ciśnieniowego?

Masz ekspres ciśnieniowy lub zastanawiasz się nad jego zakupem, ale nie wiesz, jaka kawa będzie najlepszym wyborem? W naszym poradniku znajdziesz informacje na temat różnych form i gatunków kawy. Sprawdź, która z nich będzie najlepsza do parzenia w ekspresie ciśnieniowym i ciesz się aromatycznym, pełnym smaku naparem.

Kawa ziarnista czy mielona do ekspresu ciśnieniowego?

Na początku warto zastanowić się nad tym, czy lepsza będzie kawa mielona do ekspresu ciśnieniowego, czy odmiana ziarnista? Oczywiście wiele zależy od urządzenia, jakie się posiada. Są ekspresy do kawy ze wbudowanym młynkiem. W ich wypadku wystarczy wsypać ziarna kawy do pojemnika i każdorazowo na świeżo przed zaparzeniem będzie mielił odpowiednią ilość ziaren.

Kupić można też ekspres ciśnieniowy bez młynka. Wtedy ma się dwa wyjścia. Można kupić kawę mieloną. Warto jednak postawić mimo wszystko na kawę ziarnistą do ekspresu i każdorazowo w osobnym młynku mielić potrzebną ilość. Dlaczego? Świeżo mielona kawa ma w sobie więcej aromatu i smaku. Kawa mielona jest wygodniejsza, gdy nie ma się młynka wbudowanego w ekspres, ale to już nie jest ten smak. A gdzie szukać dobrych ziaren? Najlepiej w internecie. Kawy (w różnych formach) dostępne są na sprzedajemy.pl, gdzie w zależności od potrzeb można kupić ziarnistą lub mieloną.

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?

Kawę podzielić można nie tylko na ziarnistą i mieloną, ale również z uwagi na jej typ. Poszczególne odmiany różnią się między sobą aromatem, smakiem, poziomem goryczy, kolorem, a nawet gęstością. Wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje kawy:

  • Arabikę (Coffea Arabica),
  • Robustę (Coffea Canephora),
  • Libericę (Coffea Liberica).

Co je odróżnia? Arabica to łagodna kawa o niskim stopniu goryczy i kwaskowatości. Jest rekomendowana osobom, które nie mogą przyjmować dużych dawek kofeiny. Arabika ma jej znacznie mniej niż pozostałe gatunki. W kawie wyczuwalne są nuty czekoladowe. Jest wiele odmian Arabiki, każda ma inny profil sensoryczny. Jedne będą słodsze, inne – cytrusowe. Arabika 100% jest chętnie zamawiana przez kawoszy.

Robusta to kawa idealna dla osób, które lubią mocną, ostrą i gorzką kawę o dużej zawartości kofeiny. Na napoju pojawia się intensywna pianka. Warto wiedzieć, że rzadko pije się Robustę 100%. Zazwyczaj wchodzi w skład mieszanki z Arabiką. Taki miks świetnie sprawdza się do parzenia w ekspresie espresso i kaw na jego bazie: cappuccino, caffe latte, mocha.

Trzecią odmianą kawy jest Liberica. Ma słaby, łagodny smak o lekko orzechowym aromacie. Bardzo często Liberica jest dodawana do mieszanek kaw. Bywa również składową koktajli kawowych.

Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego, czyli jaka?

Przede wszystkim kawa do ekspresu ciśnieniowego musi być wybrana zgodnie z gustem. Napar musi smakować. Uzyskany smak kawy może się różnić w zależności od tego, w jakim ekspresie była parzona. Co więcej, nad tym można popracować. Urządzenia często pozwalają na zmianę stopnia zmielenia ziaren, ilości wody służącej do parzenia.

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Co warto wiedzieć o piramidzie żywienia

Co warto wiedzieć o piramidzie żywienia

W dzisiejszym świecie zdrowe żywienie jest bardzo ważne, aby dłużej zachować dobre zdrowie oraz aktywność fizyczną. Jaką rolę w zdrowym odżywianiu odgrywa piramida żywieniowa?

Dieta bezglutenowa też może być smaczna – przekonaj się sam

Dieta bezglutenowa też może być smaczna – przekonaj się sam

Dieta bezglutenowa okazuje się wybawieniem nie tylko dla osób, chorujących na celiakię. Sprawdza się też w przypadku alergii czy nadwrażliwości na gluten.

Otwarcie i zaopatrzenie lodziarni - na co zwrócić uwagę?

Otwarcie i zaopatrzenie lodziarni - na co zwrócić uwagę?

Zastanawiasz się, w jaki sposób zadbać o zaopatrzenie lodziarni? W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co najważniejsze!

Noże japońskie – nowy wymiar gotowania

Noże japońskie – nowy wymiar gotowania

Nawet, jeśli dotychczas nie miałeś z nimi do czynienia, to z pewnością noże japońskie kojarzą ci się z niebywałą precyzją i najwyższą jakością wykonania.

Catering eventowy dopasowany do Twoich potrzeb

Catering eventowy dopasowany do Twoich potrzeb

Catering eventowy to kompleksowa usługa, która obejmuje przygotowanie oraz serwowanie posiłków w trakcie zorganizowanych imprez.

Jaki komplet garnków na indukcję wybrać?

Jaki komplet garnków na indukcję wybrać?

Płyty indukcyjne od lat sukcesywnie wypierają tradycyjne kuchenki gazowe.

Masła orzechowe - zdrowe przekąski pełne witamin

Masła orzechowe - zdrowe przekąski pełne witamin

Masło orzechowe to produkt, który charakteryzuje nie tylko doskonały smak, ale również składniki doskonale wpływające na nasze zdrowie i kondycję.

Z czym pić kawę - eksperymentuj, kiedy zaczynasz się nudzić!

Z czym pić kawę - eksperymentuj, kiedy zaczynasz się nudzić!

Nawet najwięksi smakosze kawowego naparu mają czasem ochotę spróbować "czegoś innego".

Czajniki indukcyjne czy gazowe?

Czajniki indukcyjne czy gazowe?

Gotowanie wody to codzienna czynność, z która styka się większość z nas. Czajniki jednak nie są wieczne, a my po pewnym czasie stajemy przed dylematem, jaki produkt wybrać.

Co zrobić z fusami po kawie?

Co zrobić z fusami po kawie?

Ostatnia kropla tego aromatycznego napoju nie oznacza ostatniego użycia fusów. Ten „odpad” można wykorzystać na wiele sposobów. Oto kilka z nich.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się